Pacov: „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“

Mezinárodní Mistrovství ČR v motokrosu odstartuje tradičně v českém motokrosovém „středobodu“ v Pacově. V neděli 29. dubna přivítá toto město s bohatou motocyklovou historií úvodní závod seriálu, který letos nese název „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“.

Jaké změny Pacov nabízí a jakým systémem se bude závodit?

Možná kvůli dobré logistické poloze (do Pacova to není v rámci ČR odnikud vyloženě daleko), možná kvůli krásné přírodní a přehledné trati, možná kvůli dlouhodobě vynikající organizátorské připravenosti a nadšení místních pořadatelů, přilákal Pacov v posledních letech vždy rekordní jezdecké i divácké návštěvy. Já osobně si ale myslím, že je to právě kvůli kombinaci všech těchto výše uvedených argumentů. A protože není pacovským pořadatelům cizí ani tzv. Continue Improvement Process, neboli proces neustálého zlepšování, rozhodli se pro novou sezónu vybudovat v prostoru parkoviště závodních strojů zcela nové sociální zařízení. Také trať, která se nazývá „Pacovský Propad, měří bezmála 2 km a má převýšení 29 metrů, doznala drobných změn. Dle slov ředitele závodu Jana Smolka se změnil hlavně profil cílové zatáčky, která letos nebude umožňovat jezdcům (především při průjezdu cílem) jet rovně, čímž se zvýší i bezpečnost. Pro diváky bude letos opět k dispozici velký LED monitor, který jim bude přinášet nejen zajímavé záběry, ale i online výsledky.
Na programu letošního ročníku MMČR v motokrosu budou stejně jako loni třídy MX2, MX3 a Veterán nad 40 let. Zvlášť hodnoceni budou v poslední zmíněné kategorii též Veteráni nad 50 let. Žádné překotné změny v pravidlech se nekonají, systém jednotlivých závodů i celého seriálu zůstává nezměněn, způsob bodování, vkladů, odměn, holeshotů, atd. také. O catering a zábavu se bude letos na všech závodech starat společnost „PROMX“ a tzv. Race support neboli podpůrnou činnost bude mít na svých bedrech Richard Gironi a jeho společnost Supermoto.cz.

Koho uvidíme na startu?

V Pacově nebude chybět žádný z předních českých motokrosových týmů. Co se jezdců týče, tak až na Filipa Neugebauera, který má povinnosti v Národním mistrovství Německa třídy OPEN, nebude chybět ani nikdo z české motokrosové špičky. A jako obvykle se na startu představí hned několik velmi kvalitních cizinců!

Nově přejmenovaný Buksa/Ados KTM Team opět přiveze platné zahraniční posily. Zkušený Maďar Kornél Németh je profesionál a tak i když se zatím letos nepředstavil na žádných prestižních závodech, musí se s ním počítat. Naproti tomu Kornélův týmový kolega Slovák Martin Kohút má výborně rozjetý rakouský mistrák, kde je po dvou závodech průběžně druhý ve třídě OPEN. Další Maďar ve službách tohoto severomoravského týmu Bence Szvoboda dokonce vede po dvou závodech rakouský mistrák třídy MX2! Na pódiu v této třídě se letos v Rakousku stačil ohřát i jeho týmový kolega ve třídě MX2 Tomáš Šimko. Všichni tito piloti pod taktovkou manažera týmu Dušana Sekerky budou chtít určitě atakovat pozice na stupních vítězů.
Z jižní Moravy do Pacova dorazí ambiciózní Osička MX Team. V kategorii MX2 představí Marka Sukupa, loňského medailistu v této třídě a novou posilu týmu Petra Smitku, který má jako jeden z mála českých jezdců v rukávu esa v podobě zkušeností ze závodů Mistrovství světa třídy MX2 a který bude mít v letošní sezóně české mistrovství jako nejvyšší prioritu. Ve třídě MX3 za tento tým nastoupí matador českého motokrosu Jiří Čepelák, který je pro svou bojovnost vždy tuhým soupeřem pro každého. Hlavní zahraniční hvězdou bude velice rychlý Francouz Florent Richier, který už se také může pochlubit hned několika českými mistrovskými tituly. Tento pohodový Francouz bude bezpochyby jeden z hlavních favoritů závodu. Dle slov manažera týmu Martina Osičky má týden před Pacovem ještě každý z jezdců individuální program, ale hned po víkendu se sejdou všichni jezdci ve Velkých Bílovicích, kde je tým doma a budou ladit formu i techniku na první pacovský mistrák.

Hodně příznivců motokrosu se těší též na dvě hlavní želízka v ohni týmu Orion Litomyšl – RS Petrol, dlouholeté stálice české motokrosové scény. Pod drobnohledem diváků i médií bude hlavně Martin Michek, úřadující Mezinárodní mistr ČR ve třídě OPEN, neboli MX3, jak se bude tato třída letos nazývat. Ten samozřejmě nemůže mít ani jiný cíl, než loňský titul obhájit. A udělal pro to maximum. V zimě se účastnil intenzivního tréninku ve Španělsku, poté prestižního italského mistráku a dokonce byl jednou i na závodech v jižní Americe, konkrétně v Brazílii na tamním Mezinárodním mistrovství. V dubnu pak absolvoval úvodní dva závody Mistrovství světa třídy MX3. V holandském Walkenswaardu sice vyšel kvůli technickým poruchám na náročné písčité trati bodově naprázdno, ale hned další víkend ve Francii si spravil chuť a v podstatě mu byli rovnocennými soupeři pouze hostující jezdci z MS prestižní třídy MX1. I když po dvou závodech Martin nefiguruje na zrovna lichotivém místě, věří ve svůj úspěch, který určitě může během zbývajících osmi závodů dohnat. Směrem k domácímu šampionátu říká tento populární Jihočech následující: „Do Pacova jedu za vítězstvím! Je to náročná, ale krásná trať, která umí jezdce důkladně prověřit. Poslední dobou jsem trávil hodně času v zahraničí a tak to pro mě bude v Pacově jedinečná příležitost, poměřit se s českou elitou, doplněnou o kvalitní zahraniční jezdce“.

Svou zimní přípravu Martin vystihuje slovy „pot, dřina a makačka“. Nesmíme však zapomínat ani na jeho týmového kolegu Petra Bartoše o kterém manažer týmu Petr Kovář říká: „Petrovi já věřím, je to zkušený borec, který umí jít do každého závodu naplno. Navíc do Pacova jezdí rád a má vždy velkou chuť předvést se v tom nejlepším světle před tuzemským publikem“.

Petr Bartoš se mezitím stal i otcem roztomilé dcerky Amálky a tak uvidíme, jaký bude mít nová životní etapa vliv na jeho závodění.

Za tým Orion Litomyšl – RS Petrol se bohužel letos nepředstaví úřadující mistr republiky ve třídě Veterán Jan Mrázek. Ale to ještě neznamená, že by měl nastoupit za jiný tým. Jak sám tento bodrý chlapík lakonicky říká: „Nemám letos do závodění chuť, tak si dám pauzu…“.

Třída Veterán však bude zřejmě mít nového černého koně. Bude jím Michal Baborovský, který oslavil čtyřicítku loni v listopadu. Od roku 1994, kdy byl celkově 7. v ME třídy 250ccm, sice 15 let nezávodil, ale poslední tři roky se tento bývalý mistr ČR družstev a několikanásobný vicemistr ČR jednotlivců účastnil závodů krajských přeborů a letos poprvé, když nastoupil do prvního závodu Sdruženého přeboru v Kříších v kategorii Veterán, tak hned vyhrál. Michal k tomu dodává: „Chci se motokrosem hlavně bavit. Slovo „muset“ mohu dnes vyměnit za slovo „chtít“. Nemám žádné konkrétní ambice, chci si to prostě užít. Nepojedu ani za žádný tým, chci jezdit sám za sebe a mít ze závodění radost“.

Kvalitními soupeři mu jistě budou loňští medailisté třídy Veterán Roman Skalka a Zdeněk Gottvald, oba bývalí vynikající soutěžní jezdci. Na poslední chvíli před závody sehnal dvoutaktní Hondu CR500 i předloňský vítěz českého motokrosového šampionátu třídy Veterán Miroslav Kučírek z týmu MAX2. Teď je ve fázi, kdy shání k této motorce potřebnou fyzičku, protože jak zlí jazykové tvrdí, „když neuděláš min. 100 kliků, tak na půllitra raději nesedej!“. Ale protože „Kůča“ je legendární borec, věřím tomu, že ho v Pacově uvidíme. Třída Veterán ale již několikrát ukázala, že mezi elitu se mohou dostat i jezdci ne zrovna zvučných jmen. Krajské přebory určitě i letos vygenerují do třídy Veterán nějaké kvalitní čerstvé čtyřicátníky. Nechme se překvapit!
Co se týká dalších jezdců a týmů, nesmíme zapomínat ani na Team MoToman, v jehož barvách se představí stálice českého mistráku i MS třídy MX3 Martin Žerava. Ten je v českém motokrosovém mistrovství jedním z absolutně nejzkušenějších jezdců. Sice musel z důvodu poraněného ramene z italského mistráku vynechat dva úvodní závody MS MX3, ale jak na pacovský závod, tak na třetí závod MS v bulharském Troyanu se Martin jistě přichystá svědomitě.

Ve třídě MX2 bude barvy stáje Josefa Tomana hájit hvězda loňského juniorského MMČR Miroslav Jiránek. Tým bude v Pacově reprezentovat také několik kvalitních posil z Maďarska. Manažer týmu Josef Toman letos slaví nejen šedesátiny, ale i 20 let fungování svého týmu MoToman, který především v 90. letech minulého století tvrdil muziku českého motokrosu.

Zmínit samozřejmě musíme také východočeský UFO Racing Team Ladislava Exnera. Ten říká: „My se jako tým letos soustředíme především na seriál MS třídy MX3. Tyto závody šly rozhodně nahoru, což dokázaly první dva závody v Holandsku a ve Francii. Chybět ale rozhodně nebudeme ani na domácí scéně“.

Za tento tým bude v Pacově bojovat Petr Michalec, stálice MS třídy MX3, který se hodně těší na domácí závody a také mladý Francouz Pierrick Roncin, který též patří k účastníkům MS třídy MX3 a mohl by být zajímavým zpestřením pacovského závodu.

Za znojemský KRTZ v Pacově nastoupí ve třídě MX2 úřadující Mezinárodní mistr ČR v této kategorii Josef Kulhavý. Nově se představí s motocyklem Husqvarna s kterým bude letos prioritně startovat za stáj Zupin v německém mistráku Cross Country, které po prvním závodě v Triptisu vede. Termínové kolize s tímto šampionátem jsou důvodem, proč tohoto kvalitního jezdce letos uvidíme pouze v pěti závodech našeho domácího šampionátu. V Pacově ale Pepík závodit bude a i když si nedávno protrpěl zánět šlach, což ho omezuje právě především v motokrosových závodech, chtěl by rozhodně figurovat na pódiu. Tento sportovec navíc zaznamenal zajímavé změny i v soukromém životě. Stihl se v zimě zasnoubit a v červnu ho čeká svatba. A také mezitím dostudovat ostravskou Vysokou školu podnikání. Ve třídě MX3 bude tento jihomoravský tým zastupovat velezkušený Michal Kadleček, který má bohaté dlouholeté zkušenosti ze závodů MS.

V Pacově se jistě budou chtít prezentovat i přední jihočeské týmy. Své favority budou mít hlavně Moto Team Excel, Rede KTM Team a skoro domácí Motosport Chýnov. Posledně jmenovanému týmu bohužel budou chybět kvalitní rakouské posily, neboť se paralelně s Pacovem jede i čtvrtý závod motokrosového šampionátu našich jižních sousedů v Imbachu. Přímo za pořadatelský tým Automotoklub Pacov v AČR bude ve třídě Veterán startovat Petr Kölbl.

No bude to rozhodně zajímavé. Určitě si nenechte tento mistrovský podnik poslední dubnovou neděli v Pacově ujít!!!

Přejímky jezdců a závodních strojů začnou již v sobotu v podvečer. Dopolední tréninky pak vypuknou v neděli 29.4.2012 v 8:00 hod., slavnostní zahájení a představení jezdců se uskuteční ve 12:40 hod. a start první jízdy je na programu ve 13:00 hod.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist