MMČR v motokrosu – Závody už tuto neděli v Petrovicích u Karviné

V neděli 2. července 2023 se uskuteční čtvrtý podnik HT WOOD MM ČR v motokrosu v Petrovicích u Karviné. Zdejší trať, která se rozkládá na rozmezí České republiky a Polska, již tradičně přesune seniorské mistrovství za jeho polovinu. Věříme, že i v letošním roce podpoří závodníky a místní pořadatele velká divácká kulisa. Pořadí na čele je v některých třídách velice vyrovnané a závodníci vědí, že každý mistrovský bod může být ve finále rozhodující. Pojďme si tedy shrnout výsledky nejlepších závodníků.

V Petrovicích zavzpomínáme na maďarského reprezentanta Bence Szvobodu. Szvoboda se do českého mezinárodního šampionátu dostal v roce 2010, kdy začala jeho dlouholetá spolupráce s týmem Buksa / Ados KTM. První titul získal v roce 2017 a stal se tak suverénem ve třídě MX2. V roce 2019 získal titul mistra třídy MX1, kdy bojoval až do posledního kola, aby porazil Filipa Neugebauera o dva body. Další úspěchy zaznamenal v jednotlivých jízdách, v závodech družstev, ale i na mezinárodní scéně. Osudným se mu stal závod 11. června v Pacově. Szvobodovo srdce po vážném a komplikovaném zranění dotlouklo 14. června 2023. Jeho památku uctíme minutou ticha při oficiálním zahájení závodu.

MX1

Svůj bodový náskok na druhého bude chtít v Petrovicích bezesporu navýšit Jakub Terešák (HT Group Racing Team). Terešák byl stoprocentní pouze na prvním závodě, na dalších vyhrál po jedné rozjížďce. Průběžně druhým závodníkem je Šimon Jošt (Osička MX Team) ze Slovenska, který by rád z východního cípu republiky odjížděl s červenou tabulkou, nebo se jí alespoň přiblížil. Oba v uplynulých týdnech ukázali, že mají výbornou formu, když se v závodě ADAC MX Masters umístili v nejlepší desítce. Na třetím závodě si spravil chuť loňský šampion Dušan Drdaj, kterému se výsledkově zadařilo a v průběžném hodnocení se posunul na bronzovou pozici. Na záda mu však s dvoubodovou ztrátou dýchá jeho kamarád František Smola. Průběžně čtvrtý Smola je překvapením sezóny a pokud mu sedne trať v Petrovicích, má znovu předpoklady na to, aby atakoval TOP3. Páté místo drží po zajíždění vyrovnaných výkonů Patrik Liška (HT Group Racing Team). Po závodě v Petrovicích se však ukáže, jak se kdo připravuje a jak komu trať sedí. O páté místo průběžného hodnocení si to rozdá hned s dalšími třemi závodníky. Šestý je aktuálně Pavol Repčák (Orion Racing Team), sedmý Rudolf Plch (Promoto Husqvarna Racing Team) a osmičku nejlepších uzavírá Rudolf Weschta (Air Power).

MX2

Ve třídě MX2 je na čele východočeský závodník Jan Wagenknceht (HT Group Racing Team). Wagenknecht prozatím vyhrál pět ze šesti rozjížděk a jeho cíl je jasný. I v Petrovicích se představí s červenou tabulkou, kterou bude chtít udržet až do konce sezóny. Druhé místo průběžného pořadí zaujímá Martin Krč. Krč se postupně rozjíždí a se svým dvoutaktním speciálem a bohatými zkušenostmi se právem řadí mezi přední jezdce třídy. Vyrovnané výkony zajíždí Adam Dušek (HT Group Racing Team). Po třech závodech mu patří třetí místo. Dobrými starty se téměř na každém závodě blýskl čtvrtý Martin Venhoda (Q Racing Team). Na čele ale většinou dlouho nevydržel a v Petrovicích rozhodně udělá všechno pro to, aby svou reputaci napravil. Pátým nejlepším závodníkem je Jaroslav Katriňák (SMF), který pravidelně bojuje na hraně pódiových umístění. Šestý je po závodním výpadku Tomáš Kohút (Osička MX Team), který bude chtít po jedné neúčasti umazávat bodovou ztrátu rychleji než ostatní závodníci. Sedmým jezdcem průběžného pořadí je Daniel Stehlík, kterého může v průběžném hodnocení ohrozit Luděk Černý (MX Team Znojmo). Černý má letos skvělou formu a aktuálně se řadí mezi českou špičku závodníků třídy MX2.

85 ccm

Třída nejmladších dravců na motocyklech o objemu do 85 ccm patří mezi ty nezajímavější. Jezdci se střídají na čele, předjíždí se, chybují, ale už i taktizují. Aktuálním lídrem třídy je David Widerwill (Q Racing Team), který má náskok deseti bodů na druhého Stanislava Pojara. Pojar nenápadně vyčkává a je jen otázkou času, kdy Widerwilla bodově dožene. Třetí místo si drží po stabilních výkonech Adam Hruška (MTX Racing Team). Obdobně vyrovnané výsledky zajíždí i čtvrtý – polský závodník Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov), který by rád bojoval o umístění v nejlepší trojici seriálu. Dobrá zimní průprava proběhla očividně u kaplického Filipa Křivana, který se drží na pátém místě. Výkyvy nahoru a dolů, ale také méně zkušeností jsou tím, co šestého Matyáše Výletu (KRTZ motosport) sráží z pódiových pozic. Sedmá pozice přísluší Dominiku Čižinskému (Testa Racing Team), kterého by mohl ohrozit slovenský rychlík Maxim Zimmerman (MTX Racing Team).

Veterán

Fanoušci veteránské třídy se v Petrovicích budou muset soustředit na jiného jezdce s červenou tabulkou, kterým není nikdo jiný než Martin Žerava (KRTZ motosport). Martin zajíždí vyrovnané výkony a při neúčasti Petra Bartoše (Orion Racing Team) si zcela bez problémů dokázal pohlídat vítězství ve druhé rozjížďce. Právě druhý Bartoš si v Pacově zranil pravou ruku a je stále otázkou, zda bude na čtvrtém závodě startovat a jak by ho případné zranění mohlo ovlivnit. Třetí místo zůstává i před Petrovicemi Michalovi Votroubkovi (4 Cross). Povedenou sezónu zažívá Martin Trávníček. Třetím místem v Pacově si zajistil nejlepší veteránský výsledek. Aktuálně drží čtvrté místo, které by chtěl obhájit před dotírajícím se Zdeňkem Blábolilem (Promoto Husqvarna Racing Team). Za Blábolilem je větší bodová ztráta, ale o to zajímavější souboje šestého Pavla Kňavi, sedmého Vladislava Mužíka (Motosport Chýnov) a osmého Stanislava Horského (Motosport Chýnov) budeme moci sledovat. Ve veteránech nad 50 let je aktuálním lídrem Ivan Černý (Orion Racing Team), stříbrnou pozici drží Rostislav Hlaváček (DB Project) a bronzový je aktuálně Jaroslav Ficenec.

HT WOOD MM ČR v motokrosu 2023

  • 03. 09. 2023 Stříbro
  • 17. 09. 2023 Opatov
  • 01. 10. 2023 Přerov
  • 15. 10. 2023 Dalečín - družstva

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist