MMČR v motokrosu – Druhý podnik sezony přivítá Pacov

Druhý závod sezony HT Group Open mistrovství ČR v motokrosu bude hostit oblíbená trať v Pacově nedaleko Pelhřimova. Jako tradičně se bude soutěžit ve čtyřech třídách 85 ccm, MX2, MX1 a Veterán. A všichni doufají, že se tentokrát dojedou všechny rozjížďky až do konce. Předešlý podnik totiž překazilo počasí, které dalo stopku druhým jízdám třídy MX1. Závod v Pacově se pojede už tuto neděli 19. května.

MX1

Jezdci třídy MX1 v úvodním závodu seriálu absolvovali pouze jednu rozjížďku, tu druhou důležitější zastavil prudký déšť a bouřka. To určitě nejednomu jezdci udělalo vrásky na čele, výsledky se tak musely spočítat z jediné nedělní jízdy a mluví jasně. Jako lídr tabulky do Pacova přijede Jakub Terešák (HT Group Racing Team): „Po prvním závodu seriálu vezeme domů červenou tabulku," sdílel radost na svém Instagramu jezdec. Druhý byl v Dalečíně Němec Max Nagl (Haas Racing Team). Druhá příčka je skvělý výsledek, na Nagla ale možná trochu netradiční. Bylo vidět, že mu motorka nejela tak, jak by si přál. „V Dalečíně Max Nagl nenašel optimální nastavení motocyklu, přesto jsme s umístěním velmi spokojení," říká za Haas Racing Team Dominika Honzíková. A své kolegy na stupních vítězů doplnil Šimon Jošt (KRTZ Motorsport). Pro něj nebyl závod procházka růžovou zahradou, musel si třetí příčku doslova vybojovat: „Do půlky závodu jsem jezdil na 2. příčce, ale bohužel následoval pád a propadnul jsem se až na 5. místo. Do cíle jsem to dokázal stáhnout na 3. pozici." Těsně pod bednou dojel čtvrtý Pavol Repčák (Orion Racing Team), na páté pozici skončil Martin Krč (HT Group Racing Team), kterému se v Dalečíně povedl hlavně trénink a kvalifikace. Všechny výše zmíněné jezdce uvidíme i v Pacově a spolu s nimi dorazí určitě i Pavel Dvořáček, Václav Kovář (MX Team Znojmo SD Install Racing), Rudolf Plch (Promoto Husqvarna Racing Team) nebo třeba Petr Bartoš (Orion Racing Team).

MX2

Ve třídě MX2 nabídl první závod v sezóně 2024 divácky zajímavé souboje a svoje fanoušky jistě potěšil hlavně Adam Dušek (HT Group Racing Team), který vyhrál. Neměl ale úplně vydařené starty a tak byl v obou rozjížďkách odsouzený dohánět ztrátu, což se mu povedlo dokonale a do Pacova přijede jako lídr šampionátu. Jako druhý nejlepší jezdec třídy MX2 se v Pacově ukáže Tomáš Pikart (ZL N2P s. r. o.), ten v Dalečíně ukazoval hodně povedené jízdy: „Za mě naprosto povedený víkend a návrat po roční pauze. První jízdu jsem neodstartoval úplně dobře a po startu jsem byl až na 15. pozici, ale cílem jsem projel druhý. Ve druhé jízdě jsem vystartoval nejlépe, ale bohužel jsem neměl dostatečnou rychlost na udržení prvního místa až do cíle a byla z toho opět 2. příčka," vysvětluje Tomáš Pikart. Ten v jízdách hodně soupeřil třeba i se třetím Martinem Venhodou (Q-Racing Team). Tomu se ale v obou rozjížďkách lepila smůla na paty. „V první jízdě jsem vedl s docela pohodlným náskokem, ale dvě kola před cílem přišla kolize s jezdcem o kolo zpět a tak jsem dojel třetí. Ve druhé jízdě jsem se dostal na druhé místo, ale v tu chvíli mi přestala fungovat spojka." Se čtvrtým místem na kontě přijedete do Pacova David Vondrák, startovat bude také pátý Jaromír Steiger a dále jistě i Daniel Stehlík, Jiří Klejšmíd, Josef Novák (Cermen KTM Racing Team), Jiří Matějec (MX Team Znojmo SD Install Racing) nebo Denis Poláš a další.

85 ccm

Také nejmladší jezdci celého HT Group Open mistrovství ČR budou mít v Pacově co předvést. Ostatně krásné závody ukázali už v Dalečíně. Byli to právě oni, kteří celý letošní seriál takzvaně vykopli a startovali jako první. S tratí se prali naprosto bravurně a po první rozjížďce si nejlépe vedl Matyáš Výleta (KRTZ Motorsport). Vyhrál ji, ale v té druhé byl až druhý, tam vítězství urval polský závodník Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR) a tím pádem, velmi těsně, celkově zvítězil právě on, Výleta byl druhý. „Szymonovi se podařilo poprvé v kariéře zvítězit v Open MČR třídy 85ccm. Boje to byly velice vyrovnané a určitě to nebude mít v Pacově jednoduché, ale budeme doufat, že si i po Pacově udrží červenou tabulku lídra seriálu," říká za tým Motosport Chýnov v AČR jeho manažer Evžen Zadražil. Třetím nejrychlejším jezdcem tabulky třídy 85 ccm je zatím Slovák Maxim Zimmerman, takže prozatímní podium má mezinárodní složení. A po Pacově se na něm určitě bude chtít vidět zatím čtvrtý Zdeněk Buštík (LUTCAR Team) nebo pátý jezdec tabulky Ondřej Ludvík (KRTZ Motorsport) a další závodníci jako Hugo Brant (Cermen KTM Racing Team), Jan Veselý (Anette Racing Team klub AČR), Jan Pokorný (GT2 Motorsport), Martin Smolka i Alex Voňavka.

Veterán

Před druhým závodem sezóny v Pacově vede tabulku třídy Veteránů Petr Bartoš (Orion Racing Team). Tomu v Dalečíně chyběl jeho pronásledovatel Martin Žerava (KRTZ Motorsport), který v současné době léčí obě zlomené ruce a chybět tak bude i v Pacově. Jako prozatím druhý nejrychlejší jezdec tabulky třídy Veterán se v Pacově představí Michal Votroubek (LUKA Motocross Team), který si z Dalečína odvezl dvě druhá místa. Dvakrát třetí dojel Martin Trávníček. Bramborový je zatím Tomáš Kaňkovský a pátý Eduard Těšínský (Motosport Chýnov v AČR).

V samostatné kategorii Veterán 50 + je před Pacovem pořadí následující: První Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport), druhý Rostislav Hlaváček, třetí Roman Skalka, 4. Zdeněk Svoboda (Motosport Chýnov v AČR) a pátý Petr Játi.

HT Group Open mistrovství ČR v motokrosu 2024

V sezóně 2024 zbývá ještě 6 dalších závodů jednotlivců, včetně toho nadcházejícího v Pacově, a jeden podnik družstev, který je klasicky naplánovaný na konec sezóny, konkrétně 13. října v Dalečíně. Kompletní kalendář vypadá takto:

  • 19.05. 2024 – Pacov
  • 16.06. 2024 – Přerov
  • 30.06. 2024 – Kluky u Písku
  • 11.08. 2024 – Petrovice
  • 08.09. 2024 – Kramolín
  • 29.09. 2024 – Opatov
  • 13.10. 2024 – Dalečín (družstva)

Vstupné na závody:

  • děti do 120 cm ... zdarma
  • děti do 15 let ... 100 Kč
  • dospělí ... 250 Kč
  • parkovné ... 50 Kč
  • vstupenky je možné zakoupit u vchodu do areálu (platba pouze hotově)
  • parkování je zajištěno na přilehlé louce
  • vstup do depa: zdarma

Tréninky od 7:45 hodin, finálové jízdy od 13:00 hodin.

Kompletní časový harmonogram – ZDE

Týmové reporty

HT Group Racing Team

Z Dalečína si vezeme dvě první a jedno páté místo. Ve třídě MX1 vyhrál Jakub Terešák, který porazil Maxe Nagla. Třídu MX2 ovládl Adam Dušek, který dominoval v obou jízdách. Martin Krč skončil pátý. S výsledky jsme moc spokojení, kluci odvedli skvělou práci. Radost nám udělal i Honza Wagenknecht, který za námi dorazil na závody i přesto, že letos bohužel nestartuje. Cíl kluci splnili na 100 %. Dvě první místa, co víc si přát. Martin Krč měl také výbornou rychlost, kterou ukázal v tréninku a kvalifikaci, kde vyhrál. Bohužel v jízdě měl problém s předjížděním, jak sám řekl, ale věříme, že to bude jen lepší. Do Pacova jedeme jen s těmi nejvyššími ambicemi, stejně tak jako jsme jeli do Dalečína. Na start se postaví stejná sestava. V MX1 Jakub Terešák a Martin Krč. Ve třídě MX2 Adam Dušek. Pacovská trať patří k oblíbeným mezi našimi jezdci. Přichází tam spousta diváků a našich fanoušků, podobně jako tomu bylo i v Dalečíně. Podpora bude hnát kluky určitě zase dopředu. Takže se na všechny těšíme!

Orion Racing Team

V Pacově to vždy bývá na jedničku, tak se tam pochopitelně všichni jezdci, ale i motokrosoví příznivci těší! Doufám, že to i letos klapne a uvidíme skvělé závody. Z našeho pohledu máme rozhodně na čem zapracovat, takže sestava bude podobná jako v Dalečíně. Doufám, že výsledkově se posuneme výše, hlavně bez zranění!!

Osička MX Team

Po úvodním podniku v Dalečíně, kde náš tým v kubatuře MX1 reprezentoval Tomáš Kohút #45, jsmevlastně stále na začátku. Tomáš si vybral smůlu ihned v úvodu první jízdy, kdy mu pravděpodobněvletěl kámen do rozety a shodil řetěz. Následoval pád přes řídítka, který se naštěstí obešel bezzranění. Ovšem kvůli závadám na motorce nebylo možné v jízdě pokračovat. Druhá jízda byla kvůlibouřce zrušena, a tak vyráží Tomáš do Pacova s čistým bodovým kontem. I Pacov patří k jehooblíbeným tratím a věříme, že je po Dalečíně zdravě naštvaný a na druhém závodě MMČR se konečně zadaří. V Dalečíně chyběl Julius Mikula #451, který se vydal na Mistrovství světa do Portugalska. I tam panovaly celý víkend extrémní podmínky. Z první jízdy musel Julek po odhození brýlí a následné náloži bláta do očí odstoupit, o to více se vydařila jízda druhá. Ta vynesla krásné 12. místo a 9 světových bodů! Následuje MXGP ve Španělsku a s Pacovem kolidující MXGP ve Francii. Skvělou zprávou je, že i náš třetí pilot, Marcel Stauffer #401, se konečně posadil na motorku. Stauffer doteď rehabilitoval po těžkém úrazu páteře. Vzhledem k jeho nadšení a píli je možné, že jej brzy uvidíme i závodit.

Haas Racing Team

Druhý podnik MČR se odjede na trati v Pacově, která je jedna z nejhezčích v seriálu a pořadatelé ji vždy skvěle připraví. V Dalečíně Max Nagl nenašel optimální nastavení motocyklu, přesto jsme s umístěním velmi spokojení, Martin Vondrášek měl zdravotní problém a závodů se neúčastnil. V Pacově už na startu MX1 ovšem uvidíme oba jezdce. Náš tým je plně koncentrovaný na příští závod, kde se budeme snažit zajet opět co nejlepší výsledek.

Motosport Chýnov v AČR

V úvodním závodě OMČR v Dalečíně mě velice potěšil naprosto skvělý výkon našeho polského závodníka Szymona Masarczyka, kterému se podařilo poprvé ve své kariéře zvítězit v OMČR třídy 85ccm. Boje to byly velice vyrovnané a určitě to nebude mít v Pacově jednoduché, ale budeme doufat, že si i po Pacově udrží červenou tabulku lídra seriálu. Ve třídě Veterán bojují v TOP10 Eduard Těšínský a Vladislav Mužík, ve zvlášť hodnocených veteránech 50+ by na pódium mohl dosáhnout Zdeněk Svoboda, který pacovskou trať velice dobře zná. První závod OMČR kolidoval s rakouským mistrákem, ale do Pacova již přijedou naši rakouští závodníci Florian Dieminger a Christoph Zeintl, kteří se představí ve třídě MX2. Pacovský Propad je pro náš tým domácí trať. Každoročně se do Pacova na MČR přijdou podívat tisícovky diváků, takže se rozhodně budeme chtít představit v co nelepším světle. Velice úspěšnou generálkou na OMČR byl pro pořadatele závodu dubnový podnik jihočeského KP, kterého se zúčastnilo 271 jezdců!

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Petr Hromada - (Odebírat články autora)
Radek Lavička - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist