Memoriál Michaela Špačka – Inter mistrovství ČR

Elév mezi pořadateli motokrosových závodů, občanské sdružení RADOST CZECH REPUBLIC, společně se svými partnery uspořádal v Poběžovické kotlině u Holic vskutku velký závod a v mnohém předčil i kluby s letitou pořadatelskou historií. Memoriál Michaela Špačka svou diváckou kulisou převálcoval závod mistrovství světa MX3.

Motokrosový okruh byl připraven a zabezpečen podle mezinárodních sportovních předpisů FIM. Těšme se, že tímto počinem se začne psát nová éra závodů v Holicích. V kolébce světového motokrosu se o bezpečnost jezdců staralo 27 traťových komisařů, stejný počet hasičů, 6 záchranářů a 5 lékařů. Tuto připravenost prověřil v kvalifikaci MX2 Faigl Radim, st. č. 196. Bleskový zásah posádky RLP s následným leteckým transportem na specializované pracoviště byl důvodem, že Radim je již doma a zcela zdráv. Určitě je na místě vyslovit poděkování záchranné službě Pardubického kraje.
K administrativní kontrole přišlo 117 závodníků, a ten 118., Michael, kterého jsme všichni čekali a kvůli kterému jsme se tu všichni sešli, už nemohl přijít. Na oplátku nám poslal to správné motokrosové počasí. Jely se tzv. kostičky, v motokrosové hantýrce “IDOŠ“.
Již od tréninků bylo jasné, že to bude závod tohoto roku. V nejslabší kubatuře 85 ccm zvítězil Jakub Terešák. V obou jízdách vyhrál. V první před Dominikem Olszowy z Polska a ve druhé před Tomášem Zbíralem. Do třídy MX2 se přihlásilo 50 jezdců, a tak rozhodovala kvalifikace, která určila prvních 40 jezdců do závodu. První jízdu pro sebe vybojoval Boris Maillard z Francie před Němcem Danielem Sieglem a Petrem Smítkou (CZ). Ve druhé jízdě byla nejrychlejší Kawasaki řízená Danielem Sieglem, druhý skončil Petr Smítka a třetí Maďar Bence Szvoboda. V nejsilnější kubatuře MX3 nebylo dost dobře možné odhadnout, kdo vyhraje. Do značné míry napověděla kvalifikace, její vítěz Martin Michek se stal i celkovým vítězem. Na stejný počet bodů dosáhl i Filip Neugebauer, ale horší výsledek ve druhé jízdě mu určil stříbro. V obou jízdách předvedli divákům motokros, který se musel líbit. Do posledních metrů nebylo zřejmé, kdo vyhraje. Na třetí příčku vystoupal Günter Schmidinger z Rakouska.
Hlavní cenu Memoriálu Michaela Špačka převzal Alvaro Lozano Rico ze Španělska, který neváhal a napříč Evropou přijel uctít památku rodinného přítele. Cenu předával osobně Michaelův otec a tento okamžik plný emocí nám všem okolo dal odpověď, že Alvaro jel za Michaela a jen oni tři, a možná i pár dalších, věděli, o čem to je.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist