Loket nad Ohří: Závod družstev již o víkendu

Letos naposledy se motokrosaři sejdou v Lokti nad Ohří, kde v neděli 5.října 2014 změří síly nejenom jednotlivci, ale hlavně půjde o týmovou spolupráci při závodě družstev. Mezi hlavními závody tříd MX1, MX2 a MX3 se také letos podruhé představí třída žen, ve které se bude korunovat mistryně republiky.

Loňská „družstva“, která se konala ve Vranově u Brna, byla dramatickou podívanou. Ještě do poslední rozjížďky se nevědělo, kdo bude vítězem. Týmy Buksa/Ados KTM a Osička MX team dosáhly bodové shody a tak podle pravidel rozhodovalo lepší umístění jednotlivců v jízdě. Vítězem se tedy loni nakonec stal tým Buksa/Ados KTM, druhý byl Osička MX team a třetí skončil složený tým ORION-RS PETROL-EXCEL Racing team.

Systém závodu

Systém klání družstev je jasný. Každé družstvo se skládá ze tří jezdců jedoucích ve třídách MX1, MX2 a MX3. Každá třída závodí s každou a tak uvidíte tři závodní rozjížďky. Vítězné družstvo je to družstvo, které má nejnižší dosažený součet bodů. To znamená, že za první místo je 1 bod, za druhé 2 body a tak dále. A aby se závod ještě více zdramatizoval, nejhorší výsledek jednotlivce se škrtá.

Závod žen

V jejich třídě ještě není známá mistryně republiky, i když nejblíže má k tomu nakročeno Lucie Simonová, která má náskok 42 bodů na druhou Barboru Laňkovou. Třetí Tereza Hromková má už ztrátu 77 bodů. Dá se tedy předpokládat, že toto pořadí se již v posledním závodě nezmění, ale i tak to bude zajímavý závod.

Pořadí MMČR žen:
1. - Lucie Simonová - 250b.
2. - Barbora Laňková - 208b.
3. - Tereza Hromková - 173b.
4. - Kristýna Řeřichová - 157b.
5. - Edita Korečková - 139b.

Co se událo?

Ve Vranově u Brna byli v hlavních třídách korunováni nový mistři republiky – v MX1 Martin Michek, a po nesmírně napínavém souboji Marek Sukup ve třídě MX2. Po Vranově se jel největší světový motokrosový závod – Motokros národů. Motokros národů je absolutně nejpopulárnějším závodem hlavně kvůli jeho týmovému duchu. Letos byl Motokros národů pořádán v lotyšském městě Kegums na velmi náročné písčité trati. Česká republika byla zastoupena ve třídě MXGP Františkem Smolou, ve třídě MX2 Vaškem Kovářem, a ve třídě OPEN Martinem Michkem. Bohužel i přes velkou bojovnost se českému týmu - stejně jako v roce 2012 v Lommelu - nepodařilo probojovat do hlavního závodu. Nástrahy trati byly silnější a doplatila na ně nejenom česká reprezentace, ale chybovali i takové hvězdy jako Antonio Cairoli, Jeremy Martin a další. Proto budeme doufat, že příští rok ve francouzském Ernée dokážeme vylepšit zatím nejlepší 14. místo v posledním desetiletí motokrosu národů.

Závodu družstev patřila minulou sobotu i trať v Třebízi nedaleko Prahy, kde se jelo MMČR juniorských družstev. Tam jasně kraloval tým JD 191 ve složení Kovacs (65ccm), Vondrášek (85ccm) a Chetnicki (125ccm). Druhý skončil tým Bo Oil ve složení Větrovský (65ccm), Polák (85ccm) a Kohút (85ccm). Třetím bylo složené družstvo Orion – Mňuk Vysoké Mýto, za které závodili Rathouský (65ccm), Maliha (85ccm) a Drdaj (125ccm).

Kdo s kým a proti komu?

V minulosti bývalo na družstvech zvykem, že týmoví manažeři sahali po velkých jménech ze zahraničí, aby pomohli svému týmu k úspěchům. Letos to však vypadá, že týmy budou složené z pilotů, kteří absolvovali celý šampionát MMČR, takže budeme mít opravdový souboj českých týmů.

Buksa/Ados KTM team je oslaben o Florenta Richiera, který se stále léčí ze zranění ledvin ze závodů ADAC v Německu. S Richierem by měl tým jasnou převahu, protože by jel ve složení Richier, Michek, Jaulin, a panu Buksovi by se podařilo postavit i druhý tým. Jenomže díky zranění Richiera je jasné, že druhý tým nebude, a velký otazník je, kdo doplní Martina Michka a Sulivana Jaulina. V kuloárech se mluví, že by to mohl být buď Ondřej Brendl, nebo Jonáš Nedvěd, který zazářil na posledním závodě jednotlivců.

Druhým silným týmem bude Osička MX team, ale i nad ním visí spousta otazníků a do poslední chvíle se neví, zdali vůbec pojede.

Cestu na pódium by si rádo našlo i složené družstvo ORION-RS PETROL-SZA RACING TEAM, ve kterém dva zkušené Orioňáky Františka Smolu a Petra Bartoše doplní velmi rychlý junior Martin Krč.

Velkým hráčem může být i další složené družstvo MAX 2 – KRTZ, které bohužel nemá ve své sestavě Jirku Čepeláka, ten si ve Vranově poranil koleno a zbytek sezóny se věnuje rekonvalescenci. Místo něj nastoupí Petr Michalec, doprovázený mistrem ČR MX2 Markem Sukupem a Jaromírem Romančíkem.

Team MAX2 je velkým týmem a bude tak schopný postavit ještě jedno kompletní družstvo, které pojede ve složení David Kosmák, David Čermák a Míla Rožec.

Sestava HT Group Racing Teamu je už dlouho jasná. Cílem bylo doplnit mladé duo Václav Kovář - Milan Špičák o zkušeného matadora, který podává celou sezónu konstantní výkony. Tím pilotem není nikdo jiný, než Michal Kadleček.

BV racing je stále bez Michala Votroubka, který je po operaci ruky. V MX1 tudíž pojede Michal Bárta, v MX2 David Soldát a v MX3 Rudolf Weschta.

Motorsport Chýnov v minulosti zaznamenal hned několik úspěchů, a tak ani letos nebude chybět. Bohužel se závod družstev kryje i s posledním podnikem rakouského šampionátu, takže špičkoví Rakušané a Lukáš Komprda budou chybět. Nicméně Chýnov postavil družstvo ve složení Áda Straka (MX1), Thomas Gerhardter (MX2) a Vláďa Mužík (MX3), které však bude nejspíš ctít heslo „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ říká manažer Evžen Zadražil.

Vstupné pro diváky bude 100 Kč a slavnostní zahájení začne ve 13:20.

GPS trati:
50° 11' 41.09
12° 45' 15.963

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist