Štěpán Zuda bodoval v Schlüsselfeldu čtvrtým a šestým místem

Po dvouměsíční pauze startoval Štěpán Zuda se svým motocyklem Honda NSF100 v německém Schlüsselfeldu při závodech ADAC v kategorii pokročilých. Štěpán jel tento závod s cílem se plynule zařadit do zbytku závodů sezony a v naplnění tohoto cíle byl úspěšný.

Už v trénincích bylo vidět, že nechtěná pauza je citělně znát, jelikož všichni jezdci přes prázdniny neskutečně zrychlili. Během kvalifikačních kol jsme ladili jak motorku tak Štěpu. Chyběla nám celková plynulost při průjezdech zatáčkami, kterou Štěpa každým tréninkem posouval k lepšímu a opouštěl prvopočáteční opatrnost. Prvotní výsledky nás poslaly až do druhé poloviny startovního pole, ale již v kvalifikaci se podařilo posunout na sedmé místo s dobrými vyhlídkami, které se v závodu potvrdily.

Tradičně byly připraveny dva závody. V tom prvním se po velmi povedeném startu Štěpa zařadil na šesté místo a držel tempo se soupeři před ním. Od čtvrtého kola se dotáhl na pátého jezdce a chystal si útok. Před ním ale havarovali dva jezdci, takže musel vyjet ze stopy a tím se jeho odstup znovu o kousek navýšil. Soupeře později dojel, ovšem na útok neměl dostatečnou rychlost. V desátém kole havaroval další jezdec a tím se Štěpa posunul na třetí pozici. Náskok na čtvrtého Fina v tu chvíli představoval čtyři desetiny. V patnáctém kole Štěpa při předjíždění jezdce o kolo chyboval a Fin jeho zaváhání využil. Zbytek závodu Štěpa těžil z ataků Fina na druhou pozici, ale na útok se už necítil. Závod tak dokončil na pěkném čtvrtém místě.

Do druhého závodu Štěpa opět velmi dobře odstartoval, ale tentokrát i obě řady před ním a ihned v první levé zatáčce došlo ke kontaktu mezi několika jezdci. Štěpa musel vyjet mimo trať a tím se propadl až na třinácté místo. Začal stíhací závod a jelikož měl Štěpa z prvního klání dobrý pocit, snažil se zrychlit a postupně se propracoval na deváté místo. Už měl připraveného osmého, ale v tu chvíli havarovali první tři jezdci a závod zastavili červenou vlajkou. Tímto se Štěpa posunul na konečné šesté místo.

„Postupně jsem se dostával do rytmu, ale až v závodě jsem měl tu pravou motivaci a snažil se zuby nehty udržet tempo s ostatními,“ uvedl Štěpán Zuda. „Po kvalifikaci jsme s týmem zapracovali převážně na rozboru jízdy a převodech. Změny jsme vyzkoušeli přímo v závodě a výsledek byl super! Je moc znát, že jsou kluci rozjetí. Měl jsem problém chytit tempo, ale nakonec se to docela podařilo a věřím, že za čtrnáct dní to na Sachsenringu bude v dalším závodě lepší.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist