Red Bull Romaniacs vyhrál počtvrté Jarvis

V úterý odstartoval jubilejní desátý ročník jednoho z nejtěžších a zároveň nejhezčích podniků extrémního endura – Red Bull Romaniacs 2013. Na motokrosových speciálech závodili jezdci od úterka do soboty v prostředí rumunských Karpat a úspěch slavili také čeští závodníci.

Úterý, 2. července 2013 – prolog

Neuvěřitelně náročnou trasu připravili pořadatelé jubilejního ročníku pro městskou etapu, kterou jezdci absolvovali jako zahřívací kolo před ostrým startem do hornatého terénu Karpat. Překážková dráha postavená z obřích klád, pneumatik, kamenů, pařezů všem působila velké problémy. Celé klání sledovalo na 15.000 diváků, kteří vytvořili neuvěřitelnou diváckou kulisu. Prolog byl čistě britskou záležitostí, protože první místo obsadil Paul Bolton na KTM, druhý skončil Jonny Walker také na KTM a třetí byl Ben Hemingway s motocyklem Beta RR.

Obhájce prvenství a trojnásobný vítěz Red Bull Romaniacs Graham Jarvis skončil v prologu čtvrtý.

Red Bull Romaniacs 2013 – Prolog

1. Paul Bolton (KTM); 2. Jonny Walker (KTM); 3. Ben Hemingway (Beta); 4. Graham Jarvis (Husaberg); 5. Alfredo Gomez (Husaberg)

Středa, 3 července 2013 – Den první

První den v náročném terénu byl jako ryba ve vodě Graham Jarvis, jemuž se podařilo z čtvrté pozice na startu první den vyhrát. Britská hvězda soutěže v Rumunsku jela bezchybně a první den Jarvis vyhrál náskokem třiceti minut. Jeho krajan a vítěz úterního prologu Paul Bolton do závodu startoval první, ale také jako první se ztratil. „Byla to moje chyba,“ řekl Paul Bolton. „Udělal jsem jedinou chybu, ale ta mě stála spoustu času. Pak už jsem si nevěřil. Když jsem se znovu ztratil dokázal jsem najít dráhu a jet s Birchem. Byl to hodně těžký den. Myslím, že jeden z těch vůbec nejtěžších.“

Teplo bylo nesnesitelné a mnoha jezdcům komplikovalo život. Chris Birch přišel na jednoduchý způsob chlazení, když prostě zastavil a vykoupal se v řece. „Zafungovalo to skvěle,“ uvedl Birch. „Byl jsem totálně přehřátý, hrozné horko, skoro žádný vítr, takže jsem zastavil a skočil tam. Pak jsem se cítil milionkrát lépe.“

Red Bull Romaniacs 2013 – Den první

1. Graham Jarvis (Husaberg); 2. Andreas Lettenbichler (Husqvarna); 3. Alfredo Gomez (Husaberg); 4. Ben Hemingway (Beta); 5. Jonny Walker (KTM); 6 Chris Birch (KTM); 7. Paul Bolton (KTM); 8. Erasmo Klering (KTM)

Čtvrtek, 4 července 2013 – Den druhý

Druhý den vyvezl jezdce do nádherné přírody rumunských Karpat. Po startu z páté pozice dokázal jezdec KTM Jonny Walker rychle dojet vedoucí trojici Grahama Jarvise, Alfreda Gomeze a Andrease Lettenbichlera, což mu společně s opravdu skvělou jízdou umožnilo druhý den vyhrát. Cíl této etapy byl na střeše starého dolu na uhlí, kde jako druhý v pořadí dorazil Alfredo Gomez a jako třetí přijel Andreas Lettenbichler. Lídr Graham Jarvis skončil až pátý, ale v průběžném hodnocení si stále udržel vedoucí pozici.

Cristobal Guerrero strávil první den v sedle KTM přes patnáct hodin a mnozí už nevěřili, že nastoupí do druhého dne. Španěl Guerrero to ale nevzdal a pokračoval také druhý den, takže ve dvou dnech jel s KTM přibližně čtyřiadvacet hodin.

Španělův týmový kolega Ivan Cervantes už do druhého dne kvůli drobnému zranění nenastoupil, aby byl v kondici pro světový šampionát v enduru. „Jsem zklamaný, že jsem skončil, ale musím myslet na sezonu,“ uvedl Ivan Cervantes. „Nechci, abych si zranění ještě zhoršil. Je to nejtěžší den mého života. V jednu chvíli jsem si při cestě na kopec musel lehnout a odpočinout si. Tak jsem byl vyčerpaný. Příští rok jsem ale zpátky a lépe připravený. Chci tento závod dokončit."

Pátek, 5 července 2013 – Den třetí

K obhajobě prvenství má po třetím dnu v rumunských Karpatech velmi blízko Graham Jarvis, jemuž se podařilo odrazit útok Jonny Walkera a třetí den byl nejrychlejší. Na druhém místě skončil Jonny Walker, třetí skončil Alfredo Gomez, čtvrtý Paul Bolton a první pětku uzavřel Andreas Lettenbichler.

Třetí den jezdci opustili noční bivak v Petrosani a vydali se směrem zpátky do Sibiu. Pro unavené a vyčerpané jezdce byl pátek přímo noční můrou, protože poprvé za posledních deset let téro soutěže došlo na změnu počasí, začalo pršet a cesta po skalách se stala extrémně kluzkou a nebezpečnou.
V závodu ten den skončil Jihoafričan Altus de Wet, který jako jeden z mála startoval s čtyřdobou Husqvarnou a po nárazu do skály mu praskl blok motoru. „Kvůli odstoupení jsem deprimován,“ vedl Altus de Wet. „Musel jsem někde narazit do skály a motorka přišla o všechen olej, takže jsem dál nemohl pokračovat. Potom, co jsem přežil první den je takový konec hodně frustrující.“

Poslední den závodu extrémního endura sliboval pro všechny ´přeživší´ například strmou cestu na kopec, nebezpečný sjezd dolů, jízdu přes nádrž s bahnitou vodou a až potom je všechny čekal vysněný finální Red Bull oblouk, tedy cíl Romaniacs 2013.

Red Bull Romaniacs 2013 - Den třetí

1. Graham Jarvis (Husaberg) 6:01:17; 2. Jonny Walker (KTM) 6:05:16; 3. Alfredo Gomez (Husaberg) 6:24:33; 4. Paul Bolton (KTM) 6:29:30; 5. Andreas Lettenbichler (Husqvarna); 6. Chris Birch (KTM) 6:35:08; 7. Ben Hemingway (Beta) 6:45:48; 8. Philipp Scholtz (KTM) 7:04:40; 9. Scott Bouverie (KTM) 7:20:29; 10. Dan Hemingway (Beta) 7:31:09


Sobota, 6 července 2013 – Den čtvrtý

Skutečným Králem Karpat je nyní s čtyřmi triumfy Brit Graham Jarvis, jemuž se ve statistikách podařilo překonat francouzského závodníka Cyrila Desprese, který v Karpatech slavil třikrát. Jarvis slavil vítězství také v poslední etapě letošního jubilejního ročníku a v celkovém hodnocení zaslouženě vyhrál.

Za Jarvisem probíhala bitva o zbývající pozice na stupních vítězů mezi Alfredem Gomezem, Andreasem Lettenbichlerem a Jonny Walkerem. Druhé místo si nakonec vybojoval Alfred Gomez, třetí skončil Němec Andreas Lettenbichler. Až na čtvrté místo se po ztrátě v terénu propadl Jonny Walker, první pětici nejlepších uzavřel Paul Bolton.

Finále závodu bylo znovu ve znamení náročných disciplín, jako byl například průjezd přibližně metr hlubokou a dvacet metrů dlouhou vodní nádrží, kde každý musel najet v plné rychlosti, aby dosáhl druhého břehu. Ne každému se tam ten den dařilo a ne každý si odnese jen příjemné vzpomínky. Vítěz desátého ročníku Graham Jarvis v cíli závodu uvedl: „Ráno jsem byl trošku nervózní, ale po startu jsem už myslel jen na jízdu. Teď jsem v cíli a vyhrál tu počtvrté. Sám teď tomu ještě nedokážu uvěřit.“
Královnou Karpat je rumunská manažerka Sorina Sanduová, která v kategorii Hobby obsadila devětatřicáté místo. Nejlepším Nováčkem je Estonec Priit Biene.

Skvělý úspěch zaznamenala Česká republika v kategorii Expert Team
, kterou vyhrála dvojice Zdeněk Cyprian a Rastislav Hanus (Cyprian s.r.o. Team). První místo získali také v kategorii Hobby Team Aleš Vondrák a Ondřej Rathouský (Dr.K Racing Team No.1)! Dvojice Miroslav Otáhal a Richard Maršálek (Enduro Zábřeh) skončila na třetím místě, pátí jsou Oldřich Bražina s Vlastimilem Stupkou a šestí Jiří Fila s Jiřím Filou jr..
Třída Pro - Red Bull Romaniacs 2013

1 - Graham Jarvis - GBR - HUSABERG TE 300
2 - Alfredo Gomez - ESP - HUSABERG TE 300
3 - Andreas Lettenbichler - DEU - HUSQVARNA 300 WR
4 - Jonny Walker - GBR - KTM 300 EXC
5 - Paul Bolton - GBR - KTM 250 EXC
6 - Chris Birch - NZL - KTM 300 EXC
7 - Ben Hemingway - GBR - BETA 300 RR
8 - Wade Young - ZAF - HUSABERG 300
9 - Philipp Scholz - DEU - KTM 250 EXC
10 - Lars Enöckl - AUT - KTM 300 EXC

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist