Renetův první triumf sezony přišel v Řecku

Endurové mistrovství světa se přehouplo od své druhé poloviny. Úvodní den Velké ceny Řecka v Serresu se v hlavních třídách nejvíce dařilo Finu Eero Remesovi (E1), Francouzi Pelovi Renetovi (E2) a jeho krajanovi Matthiasu Bellinovi (E3). Stalo se tak něco nevídaného, protože nikdo z vítězů nesedlal motocykl KTM, které v tomto sportu po léta kralují.

Na start Grand Prix Maxxis of Greece nastoupilo 76 jezdců a úvod byl nečekaný. Během pátečního KTM Super Testu, který se jezdí spíš pro diváky a do mistrovství světa se nijak neboduje, přišla 15minutová průtrž mračen. Jakmile déšť ustal, okamžitě zase začalo pražit ostré řecké slunce, takže se dalo předpokládat, že sobotní úvodní den se opět uskuteční na prašných a vyschlých tratích. První den se nesl ve znamení velkého návratu obhájce titulu ve třídě E2 Pely Reneta. Francouzský tovární jezdec Husqvarny byl zatím v sezoně brzděn pády a lehkými zraněními, ale tratě okolo města Serres mu sedly a zaznamenal své první vítězství v roce 2015. Za ním se po celodenní bitvě umístili vedoucí jezdec šampionátu Francouz Antoine Meo (KTM) a Ital Alex Salvini (Honda).

Renet, který má titul také z roku 2012, vedl po většinu z 12 vypsaných speciálních zkoušek a zaváhal až v posledním Extreme Testu. Naštěstí pro něj neztratil tolik sekund, aby o své vedení přišel. Nakonec vyhrál o sekund deset. „Je to skvělé zase vyhrát závod, od mého posledního triumfu už uplynulo hodně vody. Až na tu chybičku na konci dne šlo všechno dobře a cítil jsem se tady na motocyklu opravdu pohodlně,” radoval se v cíli Renet. Meo si zajistil druhou pozici nad Salvinim zlepšeným výkonem v druhé půli dne. Bylo to teprve podruhé, co se mu letos nepodařilo vyhrát. Jednou už prohrál se Salvinim. Ital, který hromadil menší chybičky po celý den, byl dalších deset sekund zpět. Nejlepší výkon sezony má za sebou další Francouz Loic LARRIEU (Sherco), který skončil jako čtvrtý a navázal tak na své překvapivé vítězství v pátečním KTM Super Testu.

Ačkoli předpověď počasí hlásila na sobotu další déšť, kapky nakonec nepřišly. To vyhovovalo Finovi Eero Remesovi (TM), který v kategorii E1 porazil velkého favorita a obhájce titulu Francouze Christophe Nambotina na tovární KTM. Už podruhé v této sezoně. Skandinávec položil základy svého úspěchu už zrána, kdy zajížděl jeden nejlepší čas za druhým. První den Velké ceny Řecka se ale zapíše do historie úplně jiným způsobem. Poprvé se totiž stalo, že dvěma jezdcům naměřili v cíli zcela shodný čas. Šlo o druhé místo a dva Francouze Marca Bourgeoise (Yamaha) a právě Nambotina. Oba tedy vyfasovali stejný příděl 17 bodů za druhé místo, body za třetí pozici se neudělovaly. Nambotin měl na trati těžké chvíle, když zápolil se svým zraněním po pátečním pádu. Francouzské duo mělo 50sekundový náskok na čtvrtého v cíli, Španěla Lorenza Santolina (Sherco). “Velmi těžký byl dnes enduro test. Bylo tam hodně přejezdů řeky, některé brody byly velmi hluboké, a tak jsme všichni měli celý den oblečení nasáklé vodou,” postěžoval si Remes.

Ve třídě Enduro 3 začíná mít navrch Francouz Mathis Bellino na Husqvarně. Vyhrál další závod za sebou, už čtvrtý v sezoně, ale tentokrát jen těsně a se štěstím. Nevyhrál dokonce ani jediný test, ale byl neuvěřitelně vyrovnaný. V cíli třetí Australan Matt Phillips (KTM), loňský  mistr světa, dostal za nedojetí pátečního testu 40 sekund penalizace, ale v sobotu jel tak brilantně, že bez uděleného trestu by vyhrál. Druhý tak skončil výtečně jedoucí  Estonec Aigar Leok, který završil skvělý den továrny TM. Mezi juniory byl tentokrát nejrychlejší britský nováček Steve Holcombe na Betě, který těžil z chyby a pádu svého krajana Jamieho McCanneyho (Husqvarna) v posledních okamžicích závodu. Ženy v Řecku nejedou, o body budou bojovat až v Belgii. Kompletní výsledky Velké ceny Řecka přineseme po dojetí druhého dne. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist