MS Enduro – Předposlední podnik světové série v portugalském Valpacosu

Šestý, předposlední podnik letošní sezony FIM EnduroGP World Championship 2023 hostil pořadatel Usprigozus Grupo TT de Vilarandelo Valpacos na severu Portugalska. Opět se jednalo o náročnou prověrku zdatnosti všech jezdců startujících v seriálu GP enduro. Třebaže měla kategorie Open některé úseky na přejezdech vynechané a jeli opět o jedno kolo méně než kategorie GP, museli si jezdci i v této třídě sáhnou mnohdy na dno svých sil. Náročnost tohoto podniku navíc ztěžovaly vysoké teploty, běžně i pětatřicet ve stínu, které v tuto dobu v Portugalsku panují.

Navzdory těžkým podmínkám jezdci KBS Teamu v náročné soutěži opět důstojně reprezentovali, a i přes pády bodovali do hodnocení letošního seriálu. Ve třídě Open 2t pak mimo jezdců KBS startoval Jiří Hádek z Jarsen Teamu.

Pořadatel připravil pro světovou špičku endura třídy GP i třídy Open náročný, necelých 50 kilometrů dlouhý okruh převážně s kamenito-písčitým podkladem, který jezdci GP absolvovali tři a půl krát. Kromě pátečního prologu započítávaného do sobotní etapy čekaly na jezdce v každém kole tři měřené testy (extrém, enduro a kros test), v posledním zkráceném půl kole pak ještě enduro a kros test. Celkem pak skoro sedm a půl hodiny v sedle motorky v náročném terénu, za vysokých teplot v sobotu i neděli. A v servisních časových kontrolách, které byly vždy přibližně po jedné hodině jízdy, pak najeto na servis moto a občerstvení, něco kole pěti až osmi minut.

V sobotní etapě jezdci KBS Teamu od prvního kola zajížděli na měřených testech časy, které je řadily mezi Top10 jezdce letošní sezony ve svých třídách. Kryštof Kouble figuroval od startu na sedmém místě ve třídě GP-E2, Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 zajel v prologu šestý nejrychlejší čas této třídy, pak to bylo průběžně na testech mezi osmým a desátým místem. Ve třídě Open 4S bojoval o pódiové umístění opět Jakub Hroneš.

Sobotní etapu dokončil Kryštof Kouble na sedmém místě a bral cenných devět bodů do hodnocení seriálu. Matěj Škuta obsadil nakonec desáté místo ve třídě Junior2. Jakub Hroneš ve třídě Open 4s v náročném terénu nakonec vybojoval skvělé třetí místo a tím cenné body do hodnocení seriálu. Jiří Hádek pak přidal další vítězství ve třídě Open 2t.

Do nedělní etapy se startovalo opět za slunečného a od rána teplého počasí. Na jezdce čekalo opět to samé, co v sobotu – v kategorii GP tři a půl kola a jedenáct měřených testů, kategorie Open pak o kolo méně.

Kryštof Kouble figuroval od startu opět průběžně na sedmém až osmém místě ve třídě GP-E2. Byla znát už únava, ale i tak Kryštof bojoval o co nejlepší umístění. Bohužel přišly dva nepříjemné pády ve vysoké rychlosti na měřených testech, které bolely, ale nakonec se bojovností podařilo obhájit sobotní sedmé místo. Matěj Škuta ve třídě GP-Junior2 rozjel nedělní etapu podstatně zlepšeným výkonem a skvělým pátým časem na prvním extrém testu. Ve třetím kole pak ještě tento čas na extrém testu o jednu pozici vylepšil. Zlepšeným výkonem oproti sobotě z toho pak bylo konečné osmé místo a tím tak velmi cenné body do průběžného hodnocení seriálu. Jakub Hroneš po zlepšeném výkonu oproti sobotní etapě v náročném terénu dokázal vyhrát absolutně třídu Open a tím tak bral i cenné body za první místo i ve třídě Open 4s. Jiří Hádek pak znovu přidal další vítězství ve třídě Open 2t.

V průběžném hodnocení seriálu GP Enduro 2023 je Kryštof Kouble ve třídě třídy GP-E2 na osmém místě a Matěj Škuta pak ve třídě GP-Junior2 na sedmém místě. Třídu Open-2s vede Jiří Hádek a Robert Friedrich (i když v Portugalsku nestartuje) je třetí. Ve třídě Open-4s je v průběžném hodnocení Jakub Hroneš na třetím místě.

K poslednímu podniku letošní sezony, který se jede 6.-8.října 2023, jsme se již po 600km dlouhé cestě přesunuli na jih Portugalska do města Santiago do Cacém.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist