Ve Mšeně slavil Kryštof Kouble a tým Jarsen-Haruda Enduro

Mšeno (CZE) - O víkendu 16. - 17. 9 2017 se odjelo poslední klasické enduro. Depo a veškeré zázemí se nacházelo jako každý rok u mšenského plochodrážního stadionu. Pořadatelem byl místní Enduro Klub Mšeno, který připravil pro jezdce trať o délce 60 kilometrů s třemi měřenými testy. Cross test, Enduro test a Extrém test.

Cross test byl namotaný na zoraném poli a byl velice rychlý a pěkně do jízdy. Tento test jezdci zajížděli okolo pěti minut. Extrém test byl z uměle vytvořených překážek v podobě klád, pneumatik a skoku přes kontejner. Tento test byl krátký a jezdil se něco málo přes jednu minutu. Enduro test byl dlouhý okolo šesti minut. Jel se po louce s lesní pasáží.

Do Mšena dorazilo 116 jezdců. V pátek probíhala administrativní a technická přejímka a poté jezdci odevzdali své motocykly do uzavřeného parkoviště. V sobotu v osm hodin proběhla rozprava s jezdci a v devět hodit se na start postavila první dvojice jezdců Mistrovství ČR.

Na jezdce MČR čekala čtyři kola, takže 240 kilometrů a 12 testů. Na jezdce Přeboru ČR čekali kola tři. Trať ve Mšeně byla po deštích, které panovaly během týdne před soutěží, dosti promáčená a v některých místech se vyjížděly hluboké koleje. Jezdci hned po startu najížděli na extrém test, který se stejně jako enduro test v prvním kole neměřil. Poté následoval cca 25 minutový přejezd po polních cestách a lesních cestách, kde se vyjížděly koleje. Pak následoval cross test a jezdci dorazili do první časové kontroly, na kterou měli 40 minut.

Jezdci se pak vydali do druhé části kola na něž měli 70 minut. V této části na jezdce čekal jeden měřený test a to enduro. Přejezd byl převážně lesním terénem, který již byl technicky náročnější. Nechyběly zde výjezdy a sjezdy, které dělaly jezdcům nemalé problémy.

V prvním kole byl měřený pouze cross test a vedení se po tomto kole ujal Jan Baláš, který o tři setiny vteřiny zajel rychlejší čas než Jiří Hádek. Během druhého kola začal souboj mezi Kryštofem Koublem a Janem Balašem, kteří začali odskakovat čtveřici jezdců, jejichž výkony byly velice vyrovnané a ty mezi sebou sváděli boj o třetí místo.

Ve třetím kole bylo jasné, že se bude rozhodovat mezi Kryštofem a Honzou o první místo. Avšak přišla velká chyba. Honza přijel pozdě do hodin v časové kontrole a minutová penalizace ho připravila o první místo absolutně.

Po čtvrtém kole se absolutním vítězem v sobotu stal Kryštof Kouble. Souboj o druhé a třetí místo probíhal mezi čtveřicí jezdců Hádek, Toman, Živný a Markvart. Patrik však ve čtvrtém kole hodně chyboval, nevyvaroval se pádům a odsunul se tak na šesté místo. Druhé místo připisoval Jiří Hádek před Radkem Tomanem. Čtvrté místo i přes minutovou penalizaci získal Jan Baláš a pátý skončil domácí jezdec Adolf Živný.


Start v neděli byl opět v devět nicméně počet kol se trošku pokrátil na kola tři. Tentokrát byl souboj o první místo dramatický až dokonce. Rozdíl sedmnácti vteřin dělil pátého jezdce od prvního. Na pátém místě skončil Jiří Hádek, který chyboval na extrém testu a díky tomu se odsunul z medailové pozice. Na čtvrtém místě skončil Milan Engel. Třetí místo připsal domácí jezdec Adolf Živný a druhé místo si vyjel Jan Baláš.

První místo absolutního pořadí si opět vyjel Kryštof Kouble, který se stal absolutním vítězem posledního podniku endura této sezony.Při posledním podniku se vždy jezdí o pohár družstev. První místo si vyjela silná trojice jezdců Kouble, Hádek, Toman za Jarsen-Haruda enduro team.

Poslední mistrovské body byly ve Mšeně rozdány a vzešli nový mistři jednotlivých tříd pro sezonu 2017. Sezona však pro některé jezdce zdaleka nekončí. O víkendu 30.září 2017 se pojede Extrém enduro. Bude to závod terénních motocyklů na trati z uměle vytvořených překážek, který se pojede v areálu Výstaviště Praha Holešovice.

V říjnu o víkendu 13. - 15. října 2017 se pojede poslední podnik Mistrovství Evropy na Slovensku v Gelnici a víkend na to se jede Mistrovství světa v německém Zschopau, které bude s českou účastí.

Závěrem bych chtěla poděkovat pořadateli Enduro klubu Mšeno za pěknou soutěž, kterou zde připravili.

Fotogalerie - ZDE

Kompletní výsledkový servis - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist