MMČR enduro Mšeno – Klasické enduro a soutěž družstev

Na uplynulý víkend se mohli těšit všichni příznivci endura, a to na klasickou soutěž, která se po několika letech vrátila opět do Mšena. Zkušený pořadatel enduro klub Mšeno předchozí roky pořádal zkrácenou verzi klasického endura a to endurosprint, ale pro tento rok se rozhodl pro klasiku a udělal dobře. Byla to soutěž se vším všudy. Seriál ENDURO se skládá ze všech vypsaných závodů enduro, endurosprintu a závěrečného motokrosu.

Podle ohlasů to byla krásná a poctivá soutěž s přejezdem v lesích, úvozech, s výjezdy a sjezdy. Stejně tak klasické dva testy, jak jeden pěkný, dlouhý a poctivý enduro test, tak druhý široký, dlouhé zatáčky cross test na poli.

A teď již k samotné soutěži. Celé zázemí bylo na plochodrážním stadionu ve Mšeně s veškerým zázemím včetně restaurace. Jedno kolo měřilo cca 55 km obsahovalo právě jeden enduro test (ET) a jeden cross test (CT). Trať vedla v okolí Mšena a nejvzdálenější místo bylo cca 12km. Oba dva testy byly nové, v nových lokalitách. Do Mšena dorazila česká špička endura, která se účastní mistrovství světa, Evropy a také etapového závodu Rallye Dakar.

Jednalo se o klasiku, takže administrativní a technická přejímka se konala jak pro MMČR a PČR v pátek a následně pro PČR pouze v sobotu 17-18hodin. Již tedy v pátek po přejímce museli jezdci předat svůj motocykl do uzavřeného parkoviště a mohli si ho vyzvednout až druhý den 5 min před svým startem. Start samotné soutěže proběhl v sobotu v 9hodin za účasti starosty města Mšena. Předpověď se lehce naplnila, i když žádné bouřky, tak nad ránem začalo pršet. Proto se rozhodlo pro časy B, tzn. že do časových kontrol bylo o 2 minuty více, MMČR měl do první časovky 45 minut a do druhé 59 minut, PČR 49 a 63 minut.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o čtvrtý podnik seriálu, startovalo se podle absolutního pořadí, stejně tak v sobotu i v neděli. Ze soboty na neděli opět pršelo a vlastně během neděle ani nepřestalo. Opět se jely časy B. Mezinárodni mistrovství ČR jelo 4 kola tzn. 1 kolo 55km, 1h44min a dva měřené testy, celkem tedy cca 6h v sedle motocyklu každý den. PČR jeli 3 kola.

Časy byly nastaveny tak, že v časových kontrolách měli jezdci na základní servis a občerstvení cca 5-10min. a pokračovalo se do další etapy. MMČR měl také tzv. prefinish, kdy v sobotu po dojetí celého dne měl 16 minut na základní servis, přezutí pneumatik, opravy atd. a musel předat motocykl do uzavřeného parkoviště na další den. PČR musel předat svůj motocykl do 18hodin.

Jak sami jezdci, tak ohlasy od diváků a doprovodů potvrdily, že se jednalo o krásnou soutěž, které nic nechybělo. V sobotu byl povrch takřka ideální, v neděli po deštích byla trať o poznání těžší, ale i tak všichni dojeli ve zdraví. Můžeme se opět těšit na reportáž v pořadu České televize, Svět motorů.

Umístění po enduru se ve třídách MMČR E1, E2 E3 změnilo a to - absolutním vítězem je Matěj Škuta, druhý Jaroslav Kalný, třetí Matěj Skořepa dále Jakub Hedrlín, Ondřej Havrda, Filip Fiala. Absolutní junior Matěj Škuta, Jaroslav Kalný a Matěj Skořepa.

Pořadí ve třídách MMČR

E1 - Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Lukáš Hedrlín
E2 - Matěj Škuta, Ondřej Havrda, Tomáš Holý
E3 - Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Jan Matějka
VET - Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher
Ženy – Zuzana Unger, Radka Dandová, třetí až páté místo je stejný počet bodů pro Michaelu
Kavskou, Janu Kořenkovou a Adélu Mejsnarovou

Ve Mšeně se jela také soutěž družstev MMČR a pohár družstev PČR

V soutěži družstev MMČR vyhrál tým KBS ve složení Matěj Škuta, Kryštof Kouble a Jakub Hroneš. Druhý tým Motokrovová škola ve složení Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín a Lukáš Hedrlín a třetí Autoklub Krakonoš Lukáš Kučera, Eduard Vyšanský a Miroslav Škaloud.

Pohár družstev PČR vyhrál tým Autoklub Krakonoš Martin Hanuš, Martin Lepka a David Repaský. Druhý tým Autoklub Krakonoš Jan Matějka, Josef Kalista a Jan Benda. Třetí v pořadí byl Kapybara Racing Team ve složení Petr Strnad, Jan Král a Matyáš Horský.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist