MMČR a PČR v endurosprintu – Parádní závody na perfektní trati v Brankách

O víkendu 29.-30.7.2023 pokračoval druhý podnik letošní sezony, a to Mezinárodní Mistrovství ČR a Přebor ČR v endurosprintu v Brankách na Moravě. Letošní seriál zahrnuje 3 endurosprinty a 2 klasické soutěže v enduru a závěrečný motokros formou, která se koná na šestidenní.

Pořadatel MX enduro Branky – Jiří Pala s rodinou připravili perfektní trať, kterou nachystali do posledního puntíku a opravdu na přípravě strávili hodně času. Jak sami uvedli byl to pro ně první endurosprint a největší závod vůbec. Akorát počasí trochu potrápilo, chvílemi pršelo, ale zase nebyla trať tvrdá a neprášilo se.

Depo se začalo zaplňovat již ve čtvrtek, v pátek závodníci začali procházet testy a seznamovat se s tratí. Navečer proběhla technická a administrativní přejímka. Stejně tak v sobotu ráno a odpoledne pouze pro přebor.

Samotný start závodu byl v sobotu v 8:30, kdy začínalo Mezinárodní Mistrovství ČR třídy E1, E2 a E3, včetně MMČR VET. Startovní rošt byl podle absolutního pořadí. Jezdci také museli odevzdat své motocykly již 20min před startem prvního jezdce své rozjížďky do předstartovního prostoru a 5 min před svým startem si jí mohli vyzvednout. První den měli jezdci MMČR na kolo 30min. Ve 12:30 odstartoval Přebor ČR třídy E1, E2, E3, V50, V60, PČR C, 85ccm a MMČR ženy, čas na kolo bylo 35min. Stejně tak museli i jezdci PČR odevzdat své motocykly do předstartovního prostoru. V neděli se pořadí obrátilo první v 8:30 PČR a ve 13:00 MMČR, kdy startoval PČR podle průběžného pořadí dané třídy a MMČR podle absolutního pořadí. Po startu najížděli jezdci na krátký přejezd, kde si zahřáli motorky, následoval cross test, opět přejezd a enduro test, který byl poctivý, těžký i místy blátivý. První i druhý den MMČR absolvovalo 6 kol, PČR 6 kol a třídy PČR 85m V50, V60 a PČR C kol 5. Jeden okruh měl cca 10 km a dva rychlostní testy, jeden cross test a enduro test. Okruh tvořil 100% přírodní povrch. Také je potřeba zmínit, že časomíra již funguje bez problémů.

Absolutním vítězem se stal Matěj Škuta, druhý Tomáš Pala a třetí Jaroslav Kalný dále Matěj Skořepa, Petr Smítka, Jakub Hedrlín, Marek Borák, Jiří Halama, Lukáš Hedrlín, Filip Fiala.

Pořadí ve třídách MMČR

E1 - Matěj Skořepa, Jakub Hedrlín, Jiří Halama

E2 - Matěj Škuta, Tomáš Pala, Petr Smítka

E3 - Jaroslav Kalný, Filip Fiala, Jan Matějka

VET - Miloslav Škuta, Petr Křivánek, Petr Uher

Ženy - Zuzana Unger, Jana Kořenková, Radka Dandová

V Brankách proběhl také velmi populární Přípravný podnik dětí 2023, který odstartoval v sobotu 11:45. Podnik se těší obecně velké účasti a tak se jely dvě kategorie a to 50ccm a vyšší a každá po dvou 10ti minutových rozjížďkách. Trať se na poslední chvíli změnila, a to kvůli dešti, ale i tak si děti porovnaly síly, zkusily bahnitý průjezd a tentokrát se o ně postarali jezdci MMČR a to Marek Borák a Matěj Škuta. Startovné je zdarma. Cílem dětského podniku je, aby si ti nejmenší zkusili přírodní trať, poměřili síly s ostatním a nasbírali cenné zkušenosti pro další závodění.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist