Druhé kolo republikového šampionátu endurosprintu v Košťálově

Druhý podnik seriálu Mezinárodního mistrovství České republiky 2015 (MMČR) a Přeboru České republiky 2015 (PČR) v endurosprintu zavítal o víkendu 16. a 17.května do malé obce Košťálov v okresu Semily. Organizátorem toho podniku nebyl nikdo jiný než pořadatel s mnohaletými zkušenostmi v pořádání takovýchto závodů a to Enduroklub Semily.

Depo a veškeré zázemí bylo situováno do areálu kempu místního koupaliště. Trať endurosprintů se většinou skládá ze dvou měřených testů, enduro testu a cross testu s krátkým přejezdem mezi nimi a tak tomu bylo i v Košťálově. Letos došlo oproti minulým ročníkům k podstatným změnám na trati.
Největší změny zaznamenal enduro test, kde byly převážně vynechány lesní pasáže s výjezdy a sjezdy. Trať převážně kopírovala místní lesík. Jelo se po polních cestách a loukách, kde nechyběly dlouhé rovinky a tak byl test velice svižný a rychlý. Nejrychlejší jezdci ho zajížděli okolo pět a půl minuty.

Cross test se jel převážně na louce a částečně i přes zdejší kamenolom, kde byly kamenité výjezdy a sjezdy, čímž tento test získal na zajímavosti jak pro samotné jezdce, tak i pro oko diváka. Nejrychlejší jezdci tento test zajížděli pod pět minut.
V sobotu v devět hodin se na start jako první postavili jezdci MMČR a spolu s nimi zástupci kategorie Veterán 1 z PČR. Krátce po poledni, přesně ve 13:30 hodin, startovali vstříc svým šesti kolům první jezdci PČR. Na start se postavilo celkem 150 jezdců. Jezdci MMČR absolvovali 7 kol s dvěma měřenými testy, avšak v prvním kole byl enduro test neměřený.

Protože se během závodu nepodařilo časomíře zajistit sledování on-line výsledků, nevíme, jak si jezdci od prvního kola počínali. Spekulovalo se a odhadovalo pouze podle časomíry na cross testu. Tam bylo zřejmé, že se o první místo přetahuje Patrik Markvart s Jaromírem Romančíkem. Nikdo však netušil, jak si oba jezdci vedou na enduro testu. V závěrečném součtu časů vyhrál tento souboj o dvě vteřiny Patrik Markvart (třída E1) nad Jaromírem Romančíkem (třída E2). Třetí místo si vyjel Michal Kadleček (třída E2). Čtvrté místo v absolutním pořadí obsadil Vít Kuklík (E2) a na pátém místě skončil Jiří Hádek (E1).
V neděli startovali v 8:30 hodin jezdci PČR a ve 12:30 hodin odstartovali závod MMČR. V neděli čekala na jezdce stejná porce kol jako v sobotu a enduro test se měřil od prvního kola. Nedělní závod měl opět dobře rozjetý Patrik Markvart, ale ve třetím kole na cross testu upadl a zlomil si klíční kost, takže pro něho závod skončil. Nejrychlejším jezdcem byl v neděli Jaromír Romančík (E2). Ten každým kolem získával dostatečný náskok před druhým Víťou Kuklíkem (E1) a třetím Michalem Kadlečkem (E2). Čtvrté místo si vyjel Jan Balaš (E2) a pátý opět skončil Jiří Hádek (E1).

Patrikovi touto cestou přejeme brzké uzdravení a rychlý návrat na závodní scénu. Pořadatelům patří pochvala za dobrou organizaci závodu, za skvělé zázemí a dobrý catering, za oživení trati a hlavně za pěkné počasí, které si na tento víkend objednali.
„Od začátku se mi celkem dařilo, nedělal jsem chyby a jel jsem v pohodě, což mě bavilo,“ uvedl junior české reprezentace #11 Jakub Koucký. „Poslední dvě kola jsem se snažil dohnat ještě nějaký lepší čas ale na enduro testu jsem blbě spadl a nadělil si půl minuty. Zbytek závodu jsem dojel tak, aby jsem už neztrácel a dojel ve zdraví do cíle. Nakonec desáté místo s nímž jsem byl celkem spokojený. Neděle byla přesným opakem soboty. Ve snaze mít dobré časy přišlo víc chyb, hodně pádů, nemohl jsem se dostat do tempa a ztrácel jsem. Ve třetím kole jsem si na enduro testu blbě odšlápl a odneslo to trochu koleno, které se pak celý závod připomínalo. Zbytek závodu bylo spíš trápení, ale konečné deváté místo bylo docela dobré. Celkově spokojenost s výsledkem vzhledem k tomu, že to byl pro mě první závod MMČR a minulý víkend jsem na motorce vlastně seděl pořádně poprvé. Snad se to už bude jen lepšit.“
Český juniorský reprezentant #4 Adolf Živný komentoval druhý podnik sezony slovy: „O víkendu jsem se po šesti týdnech vrátil do sedla motorky a vyrazil na MMČR v endurosprintu, které se konalo v Košťálově. I se sádrou jsem nazul motokrosové boty a vyrazil pro nějaké body. V sobotu se mi dařilo. Kolo od kola jsem zrychloval a i při velké konkurenci jsem si vyjel sedmé místo v třídě E1 a třetí místo v třídě 125 2T do dvaceti let. Druhý den jsem výsledky zopakoval, ale už jsem nebyl tak spokojený. Trať byla velmi rozbitá, tvrdá a uklouzaná, což není nic pro mě. Teď už se připravuji dál na mistrovství Evropy v Chorvatsku s termínem pořádání 30. a 31. května 2015.“

Kompletní výsledkový servis - ZDE
Fotogalerie - ZDE

VIDEO

.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist