V Maroku se ujal vedení Branch, Howes havaroval

Začátek posledního podniku letošního ročníku mistrovství světa dálkových soutěží (FIM World Rally-Raid Championship) nejlépe vyšel jezdci největšího výrobce motocyklů a skútrů na světě. Vedení na Marocké rally se po první etapě ujal Ross Branch z Botswany na indickém stroji Hero.

Marocká ralle je pátým dílem MS a nejlepší poslední přípravou jezdců a týmů na Dakar 2024, který začne 5. ledna v Saúdské Arábii. Před Marokem vedl průběžné pořadí seriálu Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna) o pouhých devět bodů před Australanem Toby Pricem (Red Bull KTM Factory Team). Uvodní, 19 kilometrů dlouhý prolog okolo města Agadir, měl dva zajímavé momenty. Nejprve na jeho trati havaroval známý Američan Skyler Howes a dál už nebude v soutěži pokračovat. Byla to přitom jeho první rally v sedle tovární Hondy. Pak měli v cíli dva první jezdci v sekundách stejný čas, muselo tady nastoupit pravidlo o měření v setinách a tisícinách, což se u prologu nestává. To dalo vítězství v prologu Španělu Toshovi Schareinovi (Honda) Team) před Američanem Rcky Brabcem (Monster Energy Honda Team).

Oficiální první etapa byla velmi dlouhá a proto začala už ve 4 hodiny ráno odjezdem z bivaku Po prologu se jezdci pustili do skutečné akce. Z pobřežního města Agadir se itinerář rozvinul směrem na jih s konečným cílem v Zagoře. Na jezdce čekalo přes 700 kilometrů, z toho spojovačky bylo 397 km, měřeného úseku 314 km. Trať vyžadovala plnou pozornost, byla  směsicí štěrkových a prašných cest, písku a dun. Vítěz dvou dakarských etap Branch už není ve startovním poli žádným nováčkem, jel zcela soustředěně, přitom rychle a se skvělou, bezchybnou navigací. V cíli měl náskok minutu a 41 sekund na druhého Chilana Pabla Quintanillu (Monster Energy Honda). kterému jeho výkon vynesl i druhé pořadí celkově i přes dvouminutovou penalizaci, kterou po etapě dostal. Třetí skončil bývalý mistr světa dálkových soutěží a vítěz Dakaru z rpku 2018 Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Team). Oba nějvětší soupeři v boji o titul dojeli těsně za sebou, Benavides byl čtvrtý a Price pátý. Šokem skončila etapa pro Rickyho Brabce. Jeden z favorů hlásil problémy s benzínem a do cíle vůbec nedojel. 

Do Maroka odcestoval i český tým ORION Moto Racing Group se třemi nováčky, kteří budou usilovat o splnění kvalifikačních podmínek pro Dakar 2024. Jára Romančík skončil v prologu 15. celkově a třetí v kategiorii Rally2. Dušan Drdaj se prezentoval 20. příčkou celkově (8. Rally2) a Martin Prokeš skončil 54. celkově (34. Rally2). Na druhý den Dušan Drdaj nasadil tempo a držel ho stabilně od začátku do konce. Mělo by z toho být 16. místo v Rally2 a 30. celkově. "Z kraje si myslím, že jsem jel docela rychle, ale pak přišla krizovka a trochu jsem zvolnil. Třicáté misto celkově je ale myslím super a jsem spokojený," uvedl na Facebooku týmu.  Jára Romančík rozjel etapu parádně a první polovinu se dokonce pohyboval mezi nejlepšími v Rally2 a v Top 20 celkově. Na 160. kilometru mu ale do toho hodil vidle digitální roadbook a dál „nepřevíjel“. V cíli z toho bylo 13. místo v Rally2 a  29. celkově. U výsledku mu na live timingu svítí osmiminutová penalizace. „Ze začátku se mi jelo dobře. Držel jsem si tempo, ale od 160. kilometru mi přestal fungovat digitální roadbook. Netušil jsem, kam jet, co mě čeká a tak jsem musel zvolnit. Několikrát jsem myslel, že jsem úplně ztracený. Za jízdy jsem byl hodně naštvaný, ale nedá se nic dělat. Dojdou za námi z ERTF a tablet snad vymění a zjistí, kde byla chyba,“ uvedl v cíli. Prokeš dokončil jako 52. celkově. Z dalších Čechů skončil v první etapě zkušený Jan Brabec (Strojrent Racing) na 31. pozici.

 

Marocká rally, výsledky po první etapě:

1. Ross Branch (Hero) 4:08:42

2. Pablo Quintanilla (Honda) 4:11:23

3. Matthias Walkner (KTM) 4:14:20

4. Toby Price (KTM) 4:16:04

5. Luciano Benavides (Husqvarna) 4:16:15

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist