Tovární tým KTM přišel před Dakarem o Walknera

Poslední příprava továrního týmu KTM na Dakar 2024 skončila ve Spojených státech nešťastně. Favorizovaná stáj Red Bull KTM Factory Racing tak dnes připomíná spíš lazaret. Rakušan Matthias Walkner se po pádu zranil tak, že na další Dakar může zapomenout, pořádné šrámy utrpěl také poslední vítěz nejtěžší rally světa Argentinec Kevin Benavides.  

Sedmatřicetilý Matthias Walkner, vítěz Dakaru z roku 2018, už se zotavuje po operaci levé nohy. Při tréninku s týmem 5. prosince nešťastně spadl ze své KTM 450 Rally, což mělo za následek zlomeninu holenní kosti, lýtkové kosti a hlezenního kloubu. Nehodu v Kalifornii způsobila zřejmě špatná viditelnost a prach z kol jezdců před ním. Walkner narazil do duny v protisvahu a je rád, že si nezranil záda, protože náraz byl podle jeho slov dost silný. Walkner byl ihned převezen do nemocnice v Palm Springs. Poškození nohy je tak rozsáhlé, že Rakušan nebude moci startovat na lednové Rallye Dakar. Čekal ho přitom devátý start v řadě.  Stav mistra světa dálkových soutěží z roku 2018 bude ještě vyžadovat další operaci, kterou, jak Walkner doufá, už mu provedou doma v Rakousku. Ironií je, že těžkou nehodu už měl Walkner i nedávno na Marocké rally a poslední soutěž MS vůbec nedokončil. Spekulovalo se také, že Rakušan pojede v lednu svůj poslední Dakar, a pak se rozloučí se svou skvělou motocyklovou kariérou, v rámci které se stal v roce 2012 i motokrosovým mistrem světa v tehdejší třídě MX3.

Jeho kolega Kevin Benavides si při tréninku v kalifornské poušti také poranil levou nohu, ale očekává se, že Argentinec se vrátí na motorku včas, aby Dakar stihnul. Skoro celou sezonu přitom promarodil se složitou zlomeninou zápěstí. Úřadující dakarský šampion tak nyní musel opět zkrátit svůj tréninkový plán a o jeho formě se toho moc neví. Do startu Dakaru přitom zbývá necelý měsíc.  Všichni v týmu Red Bull KTM Factory Racing přejí oběma jezdcům vše nejlepší k brzkému uzdravení. Vedení rakouské značky zatím nenaznačilo, že by za Walknera hledalo pro Dakar 2024 náhradníka. 

Andreas Hölzl, manažer KTM Rally Teamu: „Pro náš tým tady ve Spojených státech to bylo několik velmi těžkých dní. Trénink na Dakar probíhal velmi dobře a všichni jezdci velmi tvrdě pracovali. Kevin si ale minulou neděli poškodil nohu, naštěstí to nebylo zas tak zlé. Doufáme, že se do Dakaru vrátí do téměř plné kondice. V pondělí měl Matthias při tréninku ošklivou havárii, která skončila několika zlomeninami. Operace dopadla opravdu dobře a na levou nohu mu připevnili fixátor, který pomůže zotavení. Ale bude vyžadovat další operaci, jakmile otok začne klesat. Je zřejmé, že tyto dva incidenty byly pro tým obrovskou ranou, ale i nadále se budeme dívat dopředu a uděláme vše, co je v našich silách, abychom byli na Dakaru co nejsilnější. Celý tým přeje Matthiasovi i Kevinovi rychlé a úplné uzdravení.“

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist