Továrna Fantic přihlásila na Dakar 2024 tři jezdce

Jejich motocykly už čeří vlny ve světovém motokrosu, silničářské třídě Moto 2 i v enduru. Teď přijal Fantic velkou výzvu postavit 5. ledna tři tovární jezdce na start nejobtížnější dálkové soutěže na světě.

Řadu oficiálních továrních týmů rozšíří na Dakaru 2024 Fantic. V roce 2022 tento výrobce představil prototypovou verzí motocyklu XEF 450 Rally a po dalším vývoji v roce 2023 se s už definitivním modelem představí v lednu v Saúdské Arábii. Na Dakaru 2024 bude továrna z italského města Veneto mít k dispozici trojici jezdců: Itala Tommasa Montanariho, Francouze Jeremy Miroira a dokonce i ženu - Jane Danielsovou.

 

Tommaso Montanari vyrůstal v motorkářské rodině, už v 7 letech vyhrál National Mini Trophy, následovaly další úspěchy v minicrossu. Ve 14 letech šel ve stopách svého otce Maria a přešel na enduro: Dokázal vyhrát evropský šampionát a tři italské seriály. Letos se zúčastnil Marocké rallye, kde skončil 16. Zúčastní se svého druhého Dakaru. „Pro mě je to rok návratu, tvrdě jsem pracoval na tom, abych se dostal zpět do formy po těžkém zranění, které jsem utrpěl na posledním Dakaru. Podpora, důvěra a respekt od Fanticu jsou pro mě zásadní. Jsem nadšený, že mohu reprezentovat sebe a svou zemi v barvách Fanticu, italského výrobce motocyklů, a jsem si jistý, že výsledky nám vrátí to úsilí, které jsme všichni do projektu vložili!,“ uvedl dvaatřicetiletý jezdec z města Terni.

       

Devětadvacetiletý Jeremy Miroir je Francouz, který ve světě endura debutoval v 17 letech a okamžitě se začal skvěle umísťovat. V roce 2017 na Šestidenní vyhrál se svými francouzskými kolegy Stříbrnou vázu (Junior World Trophy).  V roce 2021 své zkušenosti začal zúročovat ve světě rallye, kde získal  pár slibných výsledků v mezinárodním italském šampionátu. Na Baja Aragón skončil na sedmém místě, hned za předními světovými jezdci. V roce 2022 potvrdil svůj potenciál, zlepšil navigaci a vyhrál Rally of Andalusia. Navíc skončil druhý ve Světovém poháru FIM Rally3. Letos se zúčastnil Marocké rally, kde skončil devatenáctý. V roce 2024 bude konečně debutovat na Dakaru. "Je to uskutečnění mého dětského snu a jsem opravdu šťastný, že budu startovat s týmem Fantic Racing. Už jsem se projel na modelu XEF 450 Rally a těším se, jak na tomto motocyklu budu závodit," řekl Jeremy Miroir.

Britka Jane Danielsová jezdí na strojích Fantic už tři roky. Motorkám se věnuje prakticky celý život, ovlivněná svým otcem, silničním závodníkem. Ten ji nasměroval k závodům v terénu, protože to bylo podle něj bezpečnější. Do sedla závodního motocyklu se dostala ve 12 letech. V roce 2012,  když jí bylo 18 let, debutovala v mistrovství světa enduro. Sezónu dokončila v Top 10 na osmém místě.  Je čtyřnásobnou mistryní světa enduro, v posledních letech nejčastěji jezdila na motocyklu  Fantic XEF 250. Loni ve Francii rozhodujícím způsobem přispěla k triumfu britského ženského týmu, který vyhrál první ISDE v historii. Na konci téhož měsíce debutovala na Swank Rallye v Tunisku a v říjnu se už začala definitivně věnovat tréninku na Fanticu XEF 450. Na Marocké rally skončila čtyřiačtyřicátá ze 133 jezdců. A druhá mezi ženami. "Jsem opravdu nadšená z tohoto nového dobrodružství a nemůžu se dočkat, až se zapojím do největšího dálkového závodu na světě! Cítím, že jsem se letos velmi dobře připravila, ještě mě teď čeká trénink s roadbookem. Děkuji Fanticu za tuto příležitost; je to splněný sen!" nechala se slyšet Britka.  

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist