Toby Price vyhrál 1. etapu Dakaru, i s penalizací

Letošní Dakar začal tak, jak vloni skončil – vítězstvím Australana Tobyho Price. Tovární jezdec KTM, který obhajuje triumf z loňska, vyhrál nedělní první etapu časem tři hodiny, 19 minut a 33 sekund. Na druhém místě skončil se ztrátou 2 minuty a 5 sekundy Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda). Z Čechů byl nejrychlejší Milan Engel na KTM týmu Orion – Moto Racing Group na 27. pozici. Price dostal nakonec penalizaci dvou minut, takže před 2. etapu vede jen o pět sekund.

Úvodní dění 42. ročníku Dakaru vedlo z Džiddy do Vadže. Celkově měřilo 752 kilometrů, z toho 319 km bylo vyznačeno jako rychlostní zkouška. Na trasu nakonec vyjelo 144 motorkářů a 23 čtyřkolkářů. Mezi nimi i 13 žen, mezi kterými výkonostně vyčnívá hvězdná Španělka Laia Sainzová. Do měřeného úseku motorkáři začali startovat v 7:34 tamního času, mezi prvními Španěl Juan Pedrero García, jeho krajan Lorenzo Santolino a Slovák Ivan Jakeš. A už na 13. kilometru si nové terény v Saudské Arábii vybraly svou daň: Veterán Willy Jobard havaroval, vykloubil si rameno a v závodě předčasně skončil. Francouz jel už svůj 13. Dakar, celkem devětkrát cíl neviděl. Tempo v úvodu první etapy udával Ricky Brabec. Američan, který vloni na Dakaru odpadl z první pozice, vedl na 47. kilometru o minutu a půl před skupinou favoritů, mezi kterými byli tovární jezdci KTM, ale i jeho týmový kolega u Hondy, Argentinec Kevin Benavides.

Vývoj etapy poznamenaly dvě zásadní věci. Nejprve zabloudili Joan Barreda (Španělsko - Honda), Andrew Short (USA – Husqvarna) a tovární jezdci Yamahy Adrien Van Beveren s Xavierem de Soultraitem (oba Francie). Všichni nabrali ztráty od osmi do deseti minut a do bojů o TOP 3 už nezasáhli, i když v závěru skvěle zrychlovali. Druhým zásadním momentem byl drsný útok obhájce loňského triumfu Tobyho Price. Australan neskutečně zrychlil před 150. kilometrem a šel do čela. Nejprve měl na Brabce náskok 51 sekund, později 1:41 min. Třetí místo držel Rakušan Matthias Walkner na další tovární KTM. Takové pořadí bylo i v cíli.

Z kvarteta favoritů, které na trase zbloudilo, to nakonec dotáhl nejvýše Barreda. Španěl na tovární Hondě skončil sedmý se ztrátou 5:51 minut. Slovák Štefan Svitko začal letošní Dakar 19. místem, mezi Čechy byl nejrychlejší Milan Engel na KTM týmu Orion – Moto Racing Group na 27. pozici. Jeho ztráta po prvním dnu činí 29:55 min. Na 30. místě je zaznamenán dakarský nováček Martin Michek (Orion – Moto Racing Group) a na 34. Jan Brabec (Big Shock Racing). Byla to jeho první závodní etapa po květnovém zranění během testování v Africe. „Klasika, jelo se mi dobře. Jen prvních 100 km jsem se dostával do tempa, protože můj poslední závod byl Dakar 2019. Takže jsem se po roční pauze musel zase hodit do závodního módu. Úvodní 3-4 etapy do toho ještě kvůli noze nebudu šlapat úplně na plno, počkám, co se bude dít… Ale zatím jsem spokojený,“ hlásil Jan Brabec.

Radost určitě panuje v týmu Ondry Klymčiwa, jehož Američan Skyler Howes (Husqvarna) jel tak fantasticky, že se vyšplhal na 18. pozici se ztrátou necelých 18 minut. Mezi čtyřkolkáři kraloval v 1. etapě Chilan Ignacio Casale, skvělou třetí pozici se ztrátou necelých sedmi minut vybojoval Tomáš Kubiena (Orion – Moto Racing Group). Zdeněk Tůma z týmu Barth Racing je zatím osmnáctý. Po skončení etapy se udělovaly penalizace, Price dostal dvě minuty, takže před 2. etapu vede jen o pět sekund. Mezi postiženými byli i Garrett Poucher (USA ) z týmu Klymčiw Racing nebo Slovák Ivan Jakeš.

Další pořadí motorkářů

44 Garrett Poucher (USA ) Klymčiw Racing + 49:10 min. (pen 2:30 min.)

56 Myunggul Ryu (Korea) Klymčiw Racing + 1:09,12

60 Petr Vlček (Klymčiw Racing) + 1:16, 28

62 Roman Krejčí (Ivar CS Team) + 1:20,27

73 Ivan Jakeš (SR)  + 1:31:04 hod. (pem 40:00 min.)

124 Jan Veselý (Ivar CS Team) + 2:39,05,

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
juryna007 přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist