Suverénní mistr světa Walkner si před Dakarem věří

Kromě dnes již bývalé hvězdy MotoGP Itala Danila Petrucciho, o kterém už jsme psali, bude tým Red Bull KTM Factory Racing pro lednový Dakar tvořit Matthias Walkner, Toby Price a Kevin Benavides – všichni tři jsou bývalí vítězové nejslavnější rally světa. Zvlášť pětatřicetiletý Rakušan Walkner má za sebou perfektní sezonu, když se stal už podruhé mistrem světa seriálu FIM Cross-Country Rally. Všechny závody dokončil buď na prvním nebo druhém místě.

V lednu 2020 tým Red Bull KTM Factory po 18 letech ztratil svou suverenitu na Dakaru, když v Saudské Arábii triumfoval jako první Američan v historii Ricky Brabec a jeho Honda. Letos to byla opět Honda a Argentinec Kevin Benavides, kdo továrně KTM nedovolil navázat na historické triumfy Španěl Marca Comy, Francouze Cyrila Desprese nebo Australana Tobyho Price. Rakouská fabrika je pevně rozhodnutá vzít si nejvyšší podium zpět, k tomu jí má kromě od Hondy přetaženého Kevina Benavidese pomoci mimo jiné i Walkner, bývalý motokrosový mistr světa již zaniklé třídy MX3 (2012) a vítěz Dakaru z roku 2018. Mimořádně spolehlivý a rychlý jezdec s vybroušenými navigačními schopnostmi na Dakaru také dvakrát skončil druhý, v roce 2020 pátý a letos devátý, těsně před českým jezdcem Martinem Michkem. Na svém kontě má pět etapových vítězství.

Walkner má letos formu jako hrom. Skončil druhý na Rally Kazachstán, pak vyhrál Silk Way Rally a vzápětí získal další druhé místo na Marocké Rally. V posledním závodě roku – Abu Dhabi Desert Challenge – Walkner dotáhl dalším triumfem svou sezónu 2021 k vítěznému konci a podtrhl svou působivou formu před lednovým Dakarem. Nyní pro něj nastal čas soustředit se na svou další velkou výzvu, je plně fit a před dvoutýdenním závodním maratonem v saudskoarabské poušti  má obrovské sebevědomí.

„Rok 2021 pro mě byl opravdu, opravdu dobrý, počínaje mým výkonem na Dakaru a poté v celém mistrovství světa. Štěstí mi v lednu na Dakaru nepřálo, měl jsem na začátku technický problém, který mě stál příliš mnoho času, abych dosáhl špičkového výsledku. Moje rychlost byla rozhodně dobrá a dokázal jsem si ji přenést do zbytku sezóny. Vždy je dobré, když se všechna vaše dřina a trénink vyplatí a přijdou nějaké silné výsledky. Skončit mezi dvěma nejlepšími ve všech čtyřech závodech, do kterých jsme se během roku zapojili, a získat dvě vítězství, ukazuje, že moje vášeň pro závodění je stále stejně silná. Maroko je kvůli terénu jedním z nejdůležitějších závodů před Dakarem a mezi všemi nejlepšími jezdci jsem tam skončil druhý s méně než dvouminutovou ztrátou. To bylo rozhodně velké posílení mého sebevědomí. Cítím se dobře, na motorce se cítím opravdu pohodlně a jsem připraven závodit na Dakaru o všechno, třeba i o druhý triumf,“ říká Walkner. Do startu Rally Dakar 2022 zbývají ještě tři týdny, jezdci KTM mají za sebou poslední testování strojů. Všichni budou soutěžit na nejnovější verzi motocyklu KTM 450 Rally, který v posledních dvou letech v úzké spolupráci vyvíjely KTM Technologies, oddělení výzkumu a vývoje KTM, KISKA a KTM Motorsports.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist