Start Dakaru se blíží, čeští nováčci v kvalifikaci uspěli

Startovní listiny už jsou údajně uzavřeny, ale ještě ne zveřejněny, předběžná trasa 46. ročníku nejtěžšího vytrvalostního závodu na světě je téměř známá. Rally Dakar 2024 startuje 5. ledna, popáté za sebou opět v Saúdské Arábii. Soutěž skončí 19. ledna.

Celkově čeká na závodníky všech kategorií okolo 5 000 kilometrů, šedesát procent tras je nových. Pojede se prolog a dvanáct etap, jezdci si užijí i jeden den volna. Před krátkým prologem budou tradiční technické a administrativní přejímky a také oblíbený shakedown.  Start se tentokrát uskuteční v Úle na západě země, kde bude rovněž vystavěn velký bivak, cíl byl naplánován do Yanbu na pobřeží Rudého moře. Dakarská kolona zamíří směrem k východní hranici země, kde se otočí a cestami necestami o sto kilometrů jižněji se vrátí zpět na západ. Opět jezdce čeká nehostinná, čtvrtá největší poušť světa zvaná Pustá končina (Empty Quarter). Nejtěžší dunové etapy čekají na závodníky zhruba v polovině soutěže. Tradiční maratonskou etapu tentokrát nahradí novinka. Nový formát etapy, nazvaný 24h Chrono, bude probíhat dva dny. Všichni účastníci budou po prvním dnu v 16:00 nuceni zastavit své stroje v nejbližším bivaku (bude jich připraveno osm), který najdou. Závodníci, kteří přijedou do některého z bivaků na trase před touto hodinou, budou moci ještě pokračovat do dalšího bivaku.  Ale jezdci, kteří do ležení dojedou po šestnácté hodině, zůstávají už na místě. 

Závodníci si mohou pomáhat během večerního odpočinku, ale nebudou mít k ruce své týmy. Bez možnosti komunikace nebo informací o výsledcích konkurentů jezdci přenocují a vyrazí opět na trať v 7:00 následujícího dne, aby dokončili zbývající část etapy. Jejich časy budou sečteny až po 600 kilometrech této etapy. Druhý den soutěžící odstartují logicky z různých míst, podle toho, kam odpoledne předtím dojedou. Organizátoři už také potvrdili, že Rally Dakar zůstane v Saúdské Arábii dalších pět let. Dokonce se uvažuje o rozšíření závodu do dalších arabských zemí, jako jsou Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Omán. Uzávěrka přihlásek pro Dakar 2024 byla 20. října, desítky motorkářů už byly odmítnuty. To se ale netýká nováčků z českého týmu ORION - Moto Racing Group, kteří na rozdíl od například zkušeného Martina Michka museli projít určitou závodní kvalifikací. "Právě nám došly tři emaily, kde se píše, že Martin Prokeš, Jaromír Romančík a Dušan Drdaj v Maroku splnili kvalifikační podmínky a mohou startovat na Dakar rally 2024. Gratulujeme a vzhůru do práce!:" píše se na Facebooku týmu. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0 Kč od 0 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist