Španělský tým Rieju je dakarským nováčkem

Mezi ostřílenými týmy a výrobci pojede Dakar 2021 také jeden nováček, který spojil své síly se dvěma velmi zkušenými jezdci. Španělská značka Rieju oznámila, že 2. ledna odstartuje do prologu nejtěžšího pouštního závodu světa v sestavě s veterány Oriolem Menou a Joanem Pedrerem. Třetím jezdcem, který jede "na zkušenou", je Marc Clamet.  

Společnost Rieju S.A. převzala od skupiny Torrot kompletní divizi enduro 3. března 2020. Dvoutaktní endura byla v katalánské Gironě od roku 2017 produkována pod tradiční španělskou značkou GasGas. Závodní tým Rieju pak odjel část španělského mistráku a nyní se ponořil do konkurenčního a nákladného světa dálkových soutěží. „Na projektu jsme pracovali mnoho měsíců a naší ambicí je dosáhnout na Dakaru do Top 10. Ale především nám jde o to, aby se naši jezdci dostali přes cílovou pásku. Zkrátka Dakar dokončit,“ uvedl manažer závodního týmu Rieju Miquel García. Podle španělského serveru moto.es pojede ale tým Rieju "přestříkané" čtyřtaktní motocykly KTM Rally 450 v plné palbě, jejich příprava na Dakar 2021 byla svěřena týmu FN SPEED s 25 lety zkušeností v oboru. Domluva s KTM nebyla žádný problém, jak známo rakouská značka už před delší dobou GasGas pohltila. Zdá se, že značka Rieju se chce pořádně etablovat na off-roadové scéně, představení na prestižní Rallye Dakar je pro výrobce osvědčenou cestou, i když velmi drahou. Očekává se také, že Rieju také bude chtít vytvořit enduro tým pro rok 2021 a nechává si otevřené dveře do budoucnosti pro vývoj čtyřtaktních terénních motorů.

Jezdecká sestava Rieju má bohaté zkušenosti. Španěl Oriol Mena býval velkou hvězdou endurového mistrovství světa, tam kdysi působil i jeho krajan Joan Pedrero, než přešel na dálkové soutěže. Už jednačtyřicetiletý Pedrera, který pochází z Canetu de Mar u Barcelony, debutoval na Dakaru v roce 2009 ještě na tratích v Jížní Americe a dojel do cíle na 42. místě. O rok později už byl na konci první desítky a později dokonce pátý. Letos v lednu dokončil Dakar na šestnácté pozcici. Nezvykle vysoký (194 centimetrů) a urostlý jezdec oslňuje neskutečnou fyzičkou a náročné etapy pouštěmi a horami mu, co se týká kondice, nedělají žádné problémy. Jezdíval v továrním týmu KTM jako nosič vody několikanásobnému vítězi Marcu Comovi, ale působil i v barvách českého týmu Moto Racing Group. Oba veterány má podpořit nováček na Dakaru Marc Clamet, který si udělal jméno na letošní Andaluské rally. Bývalý juniorský mistr světa v enduru Oriol Mena naposledy Dakar nejel, ale už má za sebou dva dojezdy v konečné první desítce.



.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist