První část dakarského maratonu nerozhodla, vládli Husky Boys!

Kdyby na začátku závodu nenabral ztrátu, mohl celý 45. ročník Rally Dakar vyhrát. Argentinec Luciano Benavides na tovární Husqvarně ovládl letos už třetí dakarské dějství, tentokrát první část dvoudenního maratonu. V 11. etapě najel na druhého Australana Daniela Sanderse (GasGas) minutu a 38 sekund. Do čela průběžného pořadí se po jednodenní pauze vrátil týmový kolega Luciana Benavidese, Američan Skyler Howes. Martin Michek navázal na své předchozí skvělé výkony a dnes skončil 16. s odstupem devíti minut a šest sekund na vítěze.

Už ve středu vjeli účastnici nejtěžšího pouštního závodu do obávané pustiny Empty Quarter, čtvrté největší pouště světa. To byla ale jenom ochutnávka. Nekonečné a obří písečné duny je čekaly ve dnešní 11. a páteční 12. etapě. Ty se jedou jako maratonské, jezdci budou nocovat v pouštním bivaku, kde k ním budou mít zakázaný přístup jejich týmy a hlavně mechanici. Čekalo se, že dnešních 274 měřených kilometrů pořádně zamíchá pořadí, ale opak byl pravdou. Od samotného začátku se ujali vedení Argentinec Luciano Benavides a Američan Skyler Howes, kterým se začalo oficálně přezdívat Husky Boys. Na 142 km vedli před Chilanem Pablo Quintanillou (Honda), průběžným lídrem Dakaru v kategorii motocyklů Argentincem Kevinem Benavidesem (KTM) a Sandersem. Na prvné tankovačce mezi nimi byl rozdíl pouhé dvě minuty. Šestiminutovou ztrátu tam hlásili Američanovi Masonu Kleinovi (BAS World Dakar KTM Team). Michek už tady ukazoval své kvality a jel jedenáctý se ztrátou čtyři a půl minuty.

Podobná situace byla na 189. kilometru. Dvojice na továrních Husqvarnách nadále určovala tempo, Daniel Sanders se vypracoval na třetí pozici se ztrátou 2:02 min., čtvrtý byl Pablo Quintanilla (2:16) a a pátý Kevin Benavides ( 3:22). Někde zůstal viset specialista na duny Francouz Adrien Van Beveren (Honda) a na 17. pozici ztrácel devět minut. Martin Michek držel šestiminutový odstup od vedoucího Luciana Benavidese a a byl 12. A ani v cíli se toho moc nezměnilo. Sedmadvacetiletý Luciano Benavides, dosud na Dakaru nejlepší jako šestý celkově v roce 2020, vyhrál letos už svou třetí etapu, skvěle finišují Sanders je klasifikován jako druhý se ztrátou minuty a 38 sekund.

Třetí nakonec skončil Toby Price, který se sice celou etapu neobjevoval na mezičasech, ale ve finiši podle oficiálního webu dakar.com udolal i Skylera Howese. Ten vede průběžnou klasifikaci o pouhých 28 sekund před Pricem, Kevin Banavides klesl na třetí pozici. Jeho bratr už je šestý, o jednu příčku před Sandersem. Martin Michek dojel 16. a v celkovém hodnocení klesl na 13. pozici, když se před něj dostal o pouhých 12 vteřin dnes skvěle jedoucí Argentinec Franco Caimi (Hero Motosports). Další Češi už jsou také v cíli. Jan Brabec ztratil 37 minut a je zatím 39.,  David Pabiška přiijel s odstupem 43 minut na vítěze a drží 43. příčku. "Ráno brzy z bivaku, ale tím dřív v cíli! 16. místo v dnešní první maratonské etapě! Martin Michek měl jako RallyGP jezdec po příjezdu do maratonského bivaku jen 30 minut na drobnou údržbu motorky a vlastně celé odpoledne ho pak čeká volno," uvádí se na Facebooku Michkova týmu Orion-Moto Racing Group.

Aktualizované výsledky sledujte zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist