Price už v Maroku vede, Walker havaroval a skončil

První tři jezdci třetí etapy Marocké rally, závěrečného podniku mistrovství světa dálkových soutěží FIM, nesou stejná jména jako v dějství druhém. Španěl Tosha Schareina (Honda Team) vyhrál i s prologem už třetí etapu. Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory) předvedl další skvělý výkon a získal druhé místo v řadě.

Další náročná etapa na Rallye du Maroc přinesla 439 km, z toho 336 měřených. Šlo o převážně rychlé a kamenité tratě. Navigace tentokrát nebyla příliš velkým problémem, ale nelítostný terén vyžadoval plnou pozornost všech jezdců. Dvojnásobný šampion Dakaru Toby Price startoval do etapy jako druhý a jel rychle, přitom naprosto vyrovnaně. Po celou dobu neklesl jeho čas pod TOP 3 a v cíli skončil se ztrátou dvou minut a osm minut za Španělem Toshou Schareinou. Jezdec Honda Teamu nebojuje jako Price o titul mistra světa, a tak si může dovolit rychlejší a riskantnější jízdu. Rally je nyní za svou polovinou, do cíle zbývají dvě etapy a v předběžném celkovém pořadí se Price dostal do vedení s téměř čtyřminutovým náskokem na druhého Rosse Branche. Tovární jezdec indického výrobce Hero z Botswany ve třetí etapě skončil pátý se ztrátou 7:58 minuty. Další z favoritů Matthias Walkner (spodní snímek) těsně po startu speciálu děsivě havaroval, zcela zničil svou tovární KTM a přesto, že neutrpěl vážnější zranění, dál už v Maroku pokračovat nebude.

To nehraje do karet jeho týmovéému kolegovi Proceovi, protože svým odpadnutím uvolnil pozici v popředí pro vyrovnaně jedoucího Argentince Luciana Benavidese (Husqvarna). Ten je v průběžnm pořadí mistrovství světa v čele o devět bodů před Pricem a po třetí marocké etapě se posunul i díky Walknerově pádu už na čtvrtou pozici za Branche a Chilana Pabla Quintanillu (Monster Energy Honda).  Ostřílený Jihoameričan zrtrácí na Price 5.03 minuty, Benavides 7:50.

Matthias Walkner: "Jsem z toho opravdu smutný, protože Marocká rally se mi líbí. Bohužel jsem asi po třech nebo čtyřech stech metrech narazil do velkého kamene v korytě a šel jsem přímo přes řídítka. I když to byl velký náraz, mohl jsem odejít jen s bolavou rukou. Nemyslím si, že zranění ovlivní mé naděje na Dakar, ale Rallye du Maroc nedokončím. Musím vidět pozitivní stránku, že nejsem vážněji zraněný, takže jsem za to vděčný a teď už přesunu svou pozornost na leden."

Toby Price: „Dnes to pro mě nebyl špatný den, těch 330 kilometrů uběhlo docela rychle. Průměrná rychlost byla mnohem vyšší než jindy. Bylo to tam opravdu velmi kamenné. Motorka jela celý den opravdu dobře a byl jsem schopen udržet dobré tempo. Udělal jsem pár drobných navigačních chyb, ale celkově šlo všechno dobře. Bonusový čas za otvírání trati pomáhá. Celkově jsem spokojený s tím, jak jezdím, a vím, že do toho dávám všechno. Takže ať když na konci závodu první nebo druhý v mistrovstcí světa, budu rád, že jsem udělal maximum."

Tři nováčci českého týmu ORION - Moto Racing Group, usilující o kvalifikaci na Dakar 2024, si opět vedli skvěle. "Dušanu Drdajovi to celkem sedlo a přestože tvrdí, že má z vyšších rychlostí ještě respekt, tak na celkem rychlou etapu z toho bylo 27. místo celkově a 16 v Rally2. Stejně jako Jára Romančík i Dušan patří mezi nejlepší nováčky. Kluky ještě čekají dvě etapy a z toho ta čtvrtá by měla být úplně nejtěžší z celého závodu!" uvádí se na týmovém Facebooku. Jára Romančík bojoval s navigací a nechal tam spoustu minut. Ke konci ale zabral a z míst za třicítkou se prodral na 28. místo celkově a v Rally2 na 17. příčku. Dobře´se dařilo i Martinu Prokešovi, v cíli zaznamenal 38. místo mezi všemi motorkáři a skončil 25. v kategorii Rally2. Další český jezdec Jan Brabec (Strojrent Racing) dokončil třetí etapu jako šestadvacátý se ztrátou 48:41 min. Celkově drží pozici číslo 25.

Rallye du Maroc, výsledky 3. etapy

1. Tosha Schareina (ESP), Honda, 3:03:35

2. Toby Price (AUS), KTM, +2:08

3. Jose Ignacio Cornejo (CHL), Honda, +3:46

4. Pablo Quintanilla (CHL), Honda,  +6:58

5. Ross Branch (BWA), Hero, +7:58

Celkově po třetí etapě

1. Toby Price (AUS), KTM, 10:26:00

2. Ross Branch (BWA), Hero, 10:29:48 +3:48

3. Pablo Quintanilla (CHL), Honda, 10:31:09 +5:09

4. Luciano Benavides (ARG), Husqvarna, 10:33:50 +7:50

5. Tosha Schareina (ESP), Honda, 10:33:54 +7:54

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist