Převaha KTM na Dakaru pokračuje, letos vyhrál Walkner

Závěrečná čtrnáctá etapa už nic nemohla změnit na tom, že jubilejní 40. ročník slavného závodu Rally Dakar se stal kořistí Rakušana Mathiase Walknera. Tovární jezdec KTM tak navázal na své druhé místo z loňska a na dlouhou řadu úspěchů této rakouské značky v nejtěžším závodě světa. Dominaci KTM potvrdil třetím místem Australan Toby Price a čtvrtým Francouz Antoine Meo. Mezi hvězdy KTM se vklínil na druhé místo jen Argentinec Kevin Benavides (Honda).

Poslední etapě se tradičně říká mávací a málokdy se během ní něco důležitého stane. Dnešní den startoval v argentinské Cordobě a končil tamtéž na slavnostním podiu. Závodníci sice museli zvládnout 284 kilometrů, ale jen 119 ostrých v rámci měřeného úseku. Poslední krok k vysněnému pódiu musel hlavně psychicky zvládnout Rakušan Matthias Walkner, který nastoupil do poslední etapy s náskokem přes 22 minut na továrního jezdce Hondy, argentinského mladíka Kevina Benavidese. Největším úskalím dneška mohl být přejezd okolo 30 říček, které představovaly velké riziko pádu. Ten by mohl stát jezdce pár míst v pořadí nebo dokonce způsobit absolutní konec v závodě. Bylo tedy nutné mít oči na stopkách až do posledního kilometru.

Závodníci startovali do závěrečné etapy v obráceném pořadí, od nejhoršího k nejlepšímu. Čest vyrazit jako první měl Jihoafričan Gerry Van der Byl (KTM), který na vedoucího Walknera v průběžném pořadí ztrácel neskutečných 79 hodin. Jako čtrnáctý se vydal vstříc cíli český jezdec v kategorii bez asistence Jan Veselý (Moto Racig Group - KTM). Na prvním way pointu se dlouho držel nejvýše ve výsledkové listině domácí Diego Martin Duplessis (Honda), který šokoval čtvrtým místem v šesté etapě. Pak ho ale samozřejmě převálcovali jezdci z první desítky. Nejlepší čas měl Benavides, který chtěl kvůli argentinským fanouškům urvat vítězství v poslední etapě. Walkner se v klidu držel okolo osmého místa s dvouminutovou ztrátou. Z Čechů nejlépe začal David Pabiška (KTM - BARTH Racing) na 32. pozici.

Podobné to bylo i na druhém a dnes i posledním waypointu. Rozdíly byly malé, nikdo z favoritů výrazně neztrácel. Etapu nakonec vyhrál Benavides s náskokem 54 sekund na Price. Walkner dojel osmý. V první pětce průběžné klasifikace se tak nic nezměnilo. Konečné pořadí letošního Dakaru v kategorii motorkářů tak zní: Walkner, Benavides, Price, Meo a Gerard Ferres Guell (Španělsko - Himoinsa KTM). Jde o neskutečné 17. vítězství fabriky KTM na Dakaru v řadě za sebou.

V cíli jsou už jsou i všichni Češi, kteří až do Cordoby dojeli. Nejlepší z nich, dakarský nováček Jan Brabec (Big SHOCK - Husqvarna) se dnes může radovat z 39. místa, stejné místo obsadil v konečné klasifikaci. David Pabiška si na své bohaté dakarské konto připíše 42. pozici. Jan Vlček (Klymčiw Racing) skončil 47. a Jan Veselý 68. Velkou radost v českém týmu Moto Racing Group budou mít ze skvělé 20. pozice svého italského jezdce Jacopa Ceruttiho. Američan Bill Conger závodící u týmu Ondry Klymčiwa si domů poveze 66. místo.  V soutěži quadistů vedl od 1. etapy Chilan Ignacio Casale a také vyhrál s velkým náskokem i celkově. Češi jsou v konečné výsledkové listině mimo Top 10. Josef Macháček skončil dvanáctý, Zdeněk Tůma 15. a Olga Roučková 26. Teď už nastal čas slavit – ne jenom pro vítěze jednotlivých kategorií, ale také pro všechny, kterým se podařilo výroční 40. Rallye Dakar dokončit.

„Já nemůžu porovnávat. Jsem tu poprvé. Ale jestli všichni říkají, že tohle byl jeden z nejtěžších Dakarů, tak mají asi pravdu. Byla to neskutečná jízda, kterou jsem si užíval, a jsem rád, že se mi podařilo dotáhnout ji až sem, do cíle. Napoprvé 39. místo, to je úspěch, se kterým jsem spokojený. Mám milion zážitků a můžu všem vzkázat, že Dakar je super. Pecková atmosféra, už rozumím, proč se sem všichni vracejí. Já budu muset taky. Myslím, že mám dobře našlápnuto na další roky a vím, že rychlost i nadšení tu je,“ říká vždy pozitivní Jan Brabec.   

Matthias Walkner se narodil 1. září 1986 v rakouském Kuchlu. Měří 175 cm a váží 85 kg. Stal se známým poté, co získal v roce 2012 poslední světový titul v již zaniklé motokrosové třídě MX3. Když pak nesehnal smlouvu do MS MX, přešel na přímluvu manažera Heinze Kinigadnera do týmu Red Bull KTM pro dálkové rally. První dva Dakary nedokončil, ale vloni už bral druhé místo za týmovým kolegou Britem Samem Sunderlandem. Letošní Dakar vyhrál zcela po zásluze. Byl prostě nejvyrovnanější ze všech jezdců a udělal nejméně navigačních chyb. O tom svědčí i fakt, že žádnou z etap nedojel na horším než 12. místě. Jednu etapu vyhrál, jednou byl druhý á dvakrát třetí. Když zrovna nejezdí na motorce, rád a úspěšně rybaří s partou kamarádů na rakouských jezerech.

Neustále aktualizované výsledky 14. etapy i průběžné pořadí naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings/stage-14

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist