Podmol má za sebou technické přejímky na Dakar

Slavný český freestyle motokrosař úspěšně absolvoval technické přejímky v Barceloně na Dakarskou rallye 2024. Ve Španělsku začátkem týdne vyzvedl svoji motorku, se kterou absolvoval FMX akci v Seville. A musel ji předělat na verzi pro dálkovou rallye. 

„Zároveň tu potrénuji, protože jízdy na motorce v českém mraze na Rockyho už mě moc nelákají. V novém ročníku bych rád dojel do cíle a přivezl trofej z pódiového umístění,“ přál si Podmol, který stejně jako v letošním roce pojede i Dakar 2024  v kategorii bez asistence. V posledním ročníku pouštní soutěže havaroval v první etapě. „Chci dojet do cíle v této nejdrsnější kategorii, udělat ze sebe zas o trochu více chlapa a nejlíp domů přivézt trofej z pódiového umístění, aby tam moje ego už nemělo potřebu jet znovu,“ řekl Podmol s úsměvem. Ještě předtím ho čeká tradiční akce FMX Gladiator Games.

Byl zvyklý s dakarskou motorkou skákat salta na exhibicích. Nebezpečný kousek předvedl letos například ve Vídni, Vlašimi nebo nedávno v Seville. Nyní stroj jménem Gaia vypravil na Dakar. „Musel jsem vyměnit celou navigační věž, kterou jsem na letošním ročníku rozlomil. Jinak jsme motorku předělali z FMX setupu, pomáhal mi mechanik od mého kamaráda Josého Mirallese, slavného freestyle závodníka,“ popsal Podmol aktuální program. Motorku připravoval a přestavoval Podmol ještě s „Kaďákem“ – s jednorukým závodníkem rallye Radkem Skalickým, a to v garáži DT works. Po několika hodinách prošla na technických přejímkách v Barceloně, a tak může odcestovat v lodi do Saudské Arábie.

Na nový ročník se slavný freestyle motokrosař připravoval v průběhu celého roku, má za sebou jízdy na motokrosové nebo endurové motorce. Trénoval pod dohledem Karla Kolpeka na silničních kolech, ale také na motorkách kolem Prahy. Zároveň absolvoval závod Baja 500 v Rumunsku, kde skončil bez asistence na druhém místě a vyhrál jednu z etap. „Fyzicky jsem na tom dobře, o to strach nemám. I když na Dakaru je plno nástrah. Jsem rád, že jsem zcela vyléčil mé dva kompresně zlomené obratle po pádu v první etapě v minulém roce. Celkově jsem jel vytrvalostní, balanční nebo reflexní cvičení, podobně jako vloni,“ popsal mistr světa ve freestyle motokrosu. Po příjezdu z technických přejímek bude Libor Podmol k vidění na FMX Gladiator Games, které se uskuteční v sobotu 9. prosince. „Po letech pojedu na své yamaze, se kterou jsem získal své nejlepší výsledky. Celkově se těším na české fanoušky,“ dodal Podmol.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist