Po J. Brabcovi marodí na Dakaru i Michek

Unavený a nemocný, přesto na Dakarské rallye dál bojuje o vyrovnání nejlepšího českého výsledku v kategorii motocyklů. Martin Michek je po deváté etapě stále na 10. místě, v úterý dojel do cíle jako osmnáctý. „Večer jsem měl zimnici nebo horečku, není to úplně fajn. Je mi fakt špatně,“ smutnil jezdec z týmu Orion – Moto Racing Group, který šel pod prášky brzy spát. Hned po dni volna už omarodil i další český jezdec Jan Brabec. 

V deváté etapě čekaly na jezdce snad všechny možné povrchy, které může Saudská Arábie nabídnout. Písek s duny opět střídaly skály a kameny. „Těch 435 kilometrů stálo opravdu hodně sil. Víc, než jsem si myslel. Nejede se mi s velkou radostí, spíše závodím sám se sebou a tak, abychom to dotáhli na cílovou rampu,“ hlásil v cíli Michek. Ihned po dojezdu šel spát a vzal si prášky.
„Martin byl v medical centru, bohužel nějaká nemoc prolétla i naším bivakem. Probíhá to tak, že přijdete o hlas, pak následuje bolest kloubů a únava celkově. Je potřeba, aby zabraly prášky. Rovněž bude muset spát odděleně, aby nenakazil další jezdce,“ vysvětloval Ervín Krajčovič, šéf týmu Orion – Moto Racing Group. V podvečer po probuzení se Michkův stav moc nezlepšil, nemoc ho stále trápí. „Lítá tady virus a včera večer mě to skolilo. Chtěl bych si to hrozně moc užívat, tu jízdu, ale nejde to. Drží mě nad vodou fanoušci a fakt, že mám nakročeno na dobrý výsledek. Budu stále bojovat.“

Zdravý je naopak Milan Engel, který ale měl na trati během úterka problémy. „Etapa vedla v písku, nebylo to až tak rozbité, spíše se jednalo o pláně. Navigace byla těžká a asi na stém kilometru mi přestal jít přepínač na roadbook, což situaci zhoršilo,“ popisoval Engel, který v úterý skončil na 24. místě s odstupem 43 minut. A to i po těžkém pádu. „Přihodil se mi na 180. kilometru, trochu jsem tam vypnul. Poté zvolnil, měl rozhozenou hlavu. Po tankovačce jsem se dal dohromady. Jsem rád, že jsem to dojel. Po tom pádu se mi nechtělo vůbec vstávat ze země. A bál se, že s motorkou něco je. Nakonec já a motorka jsme v pořádku.“

Naopak svižný výkon předvedl Dušan Drdaj, pražský jezdec a nováček Dakaru. „Jelo se mi v pohodě, i když ráno na přejezdu byla velká zima. Jel jsem celou dobu sám, nikdo mi nebránil. Byly tam snad všechny povrchy, co Dakar může nabídnout. Místy to bylo nebezpečné, někdy hodně rychlé. Užil jsem si to,“ hlásil Drdaj z cíle deváté etapy. Na nejrychlejšího ztratil 30 minut, v celkovém pořadí je ale vzadu kvůli nedokončení dvou etap.

To Jan Brabec (Strojrent Racing) už je, zdá se, z nejhoršího venku. "Horečka odešla, ale teď bych potřeboval "rest day", ale to bohužel nejde. Dneska jsem pushoval do stého kilometru, ale pak mi prostě došla energie. A to jsem to měl ještě 340 kilometrů do cile. A aby toho nebylo málo, tak jsem z toho ještě vystoupil. No ale jsem v bivaku v jednom kuse a zejtra zkusim zatáhnout a věřim, že se mi po té viróze vrátí energie. Tři etapy do konce!! To dáme!! Brabčák," napsal na Facebooku závodník,který v deváté etapě zaznamenal 33. místo s hodinovou ztrátou. Celkově je na 26. pozici s odstupem 6 hodin, 56 minut a 23 sekund na dakarského lídra Rickyho Brabce z USA.       

Jezdci ORION MRG

Jméno pořadí v 8. etapě průběžné pořadí ztráta
Martin Michek 18. místo 10. 2 hodiny a 20 minut
Milan Engel 24. místo 23. 6 hodin 10 minut
Martin Prokeš 48. místo 44. 12 hodin 30 minut
Dušan Drdaj 22. místo 97. 66 hodin 26 minut
Jaromír Romančík nestartoval nedokončil

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist