On-line rozhovor s Ondrou Klymčiwem

Český závodník Ondřej Klymčiw letos nastoupil do třetího závodu Dakar Rally a v jeho závěru zaznamenal své výsledkové maximum. Jezdec Husqvarny obsadil celkové jedenácté místo s tím, že měl až do poslední etapy šanci dostat se do první desítky. Po loňském roce, kdy jihoamerickou misi nedokončil kvůli nehodě a zranění, je tento úspěch o to cennější pokud vezmeme v úvahu fakt, že loni část roku ještě rehabilitoval.

Ondřej Klymčiw je skromný, ale pokud jde o jeho cíle, tak ty má vždy postavené hodně vysoko. Do posledních metrů dálkového závodu bojoval o umístění v první desítce. To mu ve finále nevyšlo a třebaže by jedenácté místo brali i jezdci továrních týmů, Ondřej byl krátce po skončení soutěže smutný, že si stanovený cíl nesplnil.

Na to proč je na sebe tak tvrdý nebo proč zmiňovaná Top10 nakonec nevyšla, ale také na spoustu dalších věcí, které vás zajímají se můžete Ondřeje Klymčiwa zeptat v našem on-line rozhovoru pro server Motorkari.cz.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

On-line rozhovor: Ondra Klymčiw

Dotazy je možné vkládat do 20.01.2017 23:00
Ondra Klymčiw bude odpovídat mezi 21.01.2017 06:00 a 23.01.2017 12:00

Dotazy můžou přidávat jen registrovaní a přihlášení uživatelé.

Otázky a odpovědi

Homer73
Dotaz od Homer73 položen 18.01.2017 18:08

Zdravím Ondro, předně Ti chci pogratulovat k 11. místu, které je super!!! Která etapa na Dakaru pro Tebe byla tou nejtěžší? Na jaké závody se letos ještě chystáš?
Díky a přeji hodně úspěchů.

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:06

Ahoj, děkuju za gratulaci. Kalendář závodů se bude odvíjet od toho, kolik dokážu sehnat na sezónu peněz, protože jinak bych závodil pořád ☺
Nejtěžší etapa? Já ti nevim, všechny byly fajn :D

VIZI
Dotaz od VIZI položen 18.01.2017 18:14

Zdravím Ondro,
chtěl bych moc pogratulovat k skvělému letošnímu výsledku. Letos to byl teda očistec, i když ve zkráceném podání. Chtěl bych se zeptat, zda-li není alespoň teoretická možnost (vzhledem k letošním výsledkům), že by tě oslovil pro nadcházející ročník tovární tým.
Jinak bych byl moc rád kdyby jsi přehodnotil případnou neúčast v příštím roce na účast , protože potřebujeme někomu tak dobrému fandit....a potřebujeme tam mít takového bouráka jako jsi ty.
Děkujeme za super reprezentaci naši zaprděné zemičky bohužel plné biatlonu a hokeje, a že máme někoho na tak profesionální úrovní !!!!
Přeji hodně štěstí a pevné zdraví Jarda.

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:08

Ahoj, děkuju za gratulace. Ono to není jenom o účasti na Dakaru. Připrava je poměrně náročná (pokud chceš uspět), Dakar je pro mě jen odměna za tu práci, kterou jsem během roku odvedl. A kdo myslíš, že by mě chtěl? ☺
Vždycky je teoretická šance se někam dostat, takže uvidíme. Na druhou stranu vybudovat můj vlastní team mě stálo spoustru času, peněz a nikam by se mi moc nechtělo.

kanam
Dotaz od kanam položen 18.01.2017 18:53

Ahoj Ondro, velká gratulace k parádnímu výsledku. Rad bych se zeptal na srovnání mezi soukromníky a továrními jezdci. Mají hlavní výhodu v motorce nebo v zázemí velkého týmu. Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů...

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:09

Ahoj, tak je to především v materiálním zapezpečení a možná jim to o trošku lépe jede. Ppochopitelně velké teamy jsou dobře organizované a v případě výpadku mechanika nebo doprovodného auta mají velké rezervy. S tím se nedá srovnávat. Ale bojovat se s nimi dá ☺

Sucker
Dotaz od Sucker položen 18.01.2017 21:55

Zdar ondro,
máš zkušenost s nějakýma současnýma cestovníma endurama? Dřív to byly motorky, který skutečně jezdily dakar jako třeba Afrika twin. Myslíš že je reálný, že by takovou soutěž moderní motorky zvládly?

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:10

Ahoj, bylo pár mist, kde jsem měl opravdu problém a myslím si, že by to velká motorka neprojela. I když možná projela, ale potřeboval by jsi na to nesmysl času. Terén dnešního Dakaru je naprosto rozdílný než před deseti lety, natož před pětadvaceti, kdy se jezdilo skoro na motorkách z obchodu. Žádnou vyloženě novou velkou endurovku jsem nesedlal, nikdo mi ji nechce půjčit :D

ricardos
Dotaz od ricardos položen 18.01.2017 22:52

Ahoj Ondro, Velká gratulace , parádní reprezentace a propagace ČR.Ctěl bych se zeptat jaký jedeš olej v motoru.Díky a přeji hodně úspěchů v dalších závodech. Rico

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:11

Ahoj, to já jsem rád, že můžu reprezentovat Českou republiku. Jezdím Mogul 10W50 a během roku 10W40. Měníme každý den a je to úplně v pohodě ☺

Sylver
Dotaz od Sylver položen 18.01.2017 23:26

Ahoj Ondro, zajímalo by mě jestli jezdíš na motorce i "v civilu", na jakém modelu příp. jaké motorky tě baví. Díky za odpověď a hlavně za radost, kterou jsi nám dělal svými výkony. Buď zdráv!
Michal

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:11

Ahoj, no myslím, že kdybych to nepodělal, mohla být větší radost ☺ V civilu na motorce téměř nejezdím a když, tak sedlám R100GS a nebo R1100GS. Jinak by mě bavila nějaká jednoduchá stavba HD, to je můj sen..

AJ-Rimmer
Dotaz od AJ-Rimmer položen 19.01.2017 08:30

Ahoj Ondro, velke gratulace tobe I celemu tymu. Chtel bych se zeptat, jake pouzivas chranice a jakou znacku vybaveni (boty, rukavice, helmu)?
Diky a doufam, ze pristi rok zase bude komu fandit.

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:12

Ahoj, všechno kupuji, takže žádná placená reklama ☺

Boty Alpinestar, chráničová vesta plus brace Leatt, přilba Shoei, rukavice MSR.

Nejdůležitější je aby ti všechno sedělo jako prdel na hrnec!

Nagash
Dotaz od Nagash položen 19.01.2017 08:39

Ahoj Ondro, chtěl bych obrovsky smeknout ke skvělému místu Tebe a tvého týmu. Super byly i streamy po telefonu ze spojovaček. Chtěl jsem se zeptat roadbook si asi posunuješ elektronicky pomocí např.tlačítek nebo se posouvá sám v závislosti na jízdě ? Představa, že se ten pohon pokazí, tak by člověk asi pořádně zakufroval.
Slyšel jsem v reportážích něco o skrytých waipointech o kterých jezdec ani neví, že jsou a kde jsou, existuje něco takového ?

Ať se daří na motorce i v životě.

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:15

Ahoj, pochvalu teamu rozhodně vyřídim ☺ Roadbook se posouvá páčkou podle toho, jak se posouváš po trati. Pokud se pokazí, posouváš ručně, to není zase tak velký problem, ale musís ubrat.
No údajně existují, ale nejsem o tom přesvědšen, pak by ti nejmenovaný team nemohl na 160km naložit 30minut :D :D Někdo prostě ví, že nemusí podle roadbooku, ale šluknout si to kratší cestou ☺

oxygen
Dotaz od oxygen položen 19.01.2017 12:53

Nazdar Ondro,
loni jsme si na motorkach oba paralelne kol silvestra zlomili sve panve, mozna si vzpomenes.
A ja te ted chci poňouknout - klidne si svoje vnitrni zelezarstvi nech z tela uz odstranit. A co nejdriv, pac po par pooperacnich opet trochu strastiplnejch dnech brzy poznas, ze se telu konecne uplne ulevilo a ze teprve potom se uplne uzdravujes 👍
Mne vyndali vsechno ani ne pred 2ma mesici a uz ted Jupiii 👍😃
PS: a budes-li na dalsich Dakarech, tak myslim ze budes muset zacit drtit v sezone i motokrosovy skoky a rolety - asi sis vsiml letosni spicky, jak to pojali a jak leti Price, Barreda a spol...? 😡😇

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:16

Zdar, no jasně že si vzpomínám! Moc lidí s prasklou panví jsem nepotkal ☺
Uvidím, co na to řeknou lékaři a pak se rozhodnu.

Trénovat je třeba a pokud pojedu, tak je to v plánu. Na druhou stranu, vždycky je lepší si nechat rezervu, ale pak nemůžes bojovat o top 5.

PetrXIX
Dotaz od PetrXIX položen 19.01.2017 14:59

Smekám před tebou, po tak dlouhé rekonvalescenci zajedeš bomba výsledek.
Jak vnímáš ty ženský co s vámi jedou? Jsou to jen soupeři nebo mají trošku víc respektu než ostatní?
Jaký podpůrný tým má třeba Laia? Čím to je že zajede pozici lepší, než většina chlapů?

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:17

Laia je nejen dobrej pilot, ale i fajn baba. Je úplně v pohodě a dokáže pořádně zatáhnout! Ona je jediná, která je schopná konkurovat závodníkům. Laia jede v teamu KTM, takže to má ok, ale rozhodně neměla jednoduché se tam dostat.

mart.
Dotaz od mart. položen 19.01.2017 18:21

Ahoj Ondro, především veliká gratulace k dojezdu na cílovou rampu a ke skvělýmu umístění!!! Je zajímavý, že čím je ten výsledek starší, tím je lepší, skoro jako víno - pěkně to poskočilo z 12. fleku na 11. a ještě by to mohlo pokračovat, že jo

Jak hodnotíš důležitost závodnické historie jezdců pro úspěšnej dojezd do cíle v porovnání s odhodláním nadšenejch amatérů bez nějakých dlouhodobějších zkušeností? Viz např. Tvůj "chráněnec" Petr Vlček, kterej to dal napoprvé velmi dobře...

Díky za odpověď

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:19

Jak říkáš, musím uznat, že 11. je dobrá ☺ Já jsem v podstatě taky takovej hobík, podívej se jak na tom sedim :D

Petr jel skvěle, bohužel velká chyba byl pád, za který si mohl sám. Potom spálenina nohy.. Má velké srdce a není to žádnej měkota!!! Všichni, kdo se dokážou postavit na start, mají můj obdiv. No a ty, co dokončí, tak smekám až na zem !!

Marosa
Dotaz od Marosa položen 20.01.2017 09:00

Ahoj Ondro,
nemám konkrétní dotaz, ale jen Ti chci pogratulovat k výbornému výsledku :). Škoda, že ta první desítka nevyšla, držel jsem Ti pěsti až do konce závodu :). Podle oficiálních výsledků tato příčka utekla o pouhých 38 vteřin, což je na délku Dakaru opravdu prd :) Ještě jednou gratuluj k super výsledku a doufám že nás potěšíš se svoji účasti na příštím Dakaru. Ať se daří, Martin :).

Odpověď od Ondra Klymčiw z 22.01.2017 20:20

Moc děkuju, já bych chtěl na závěr poděkovát vám všem! Mám radost, že se vám vystoupení mého teamu líbilo. Budu doufat, že nastoupím pod českou vlajkou opět v roce 2018.




TOPlist