Ohlasy z dakarského pódia a první Ondrovo foto

Oslavy v argentinské Cordobě pokračují! Kategorii motocyklů ovládl Rakušan Matthias Walkner a prodloužil neporazitelnost značky KTM na Dakaru trvající od roku 2001. Jednatřicetiletý Walkner vyhrál o 16:53 minuty před domácím Kevinem Benavidesem (Honda), jenž byl nejrychlejší v poslední etapě. Ohlasy z podia si přečtěte v následujícím článku. Symbolicky ve chvíli, kdy jezdci dojížděli na cílovou rampu, poslal své první foto z nemocnice Ondřej Klymčiw.

Walknerův čtvrtý Dakar a po loňském druhém místě první triumf. A ještě navíc na rakouské motorce! "Je to opravdu úžasné, nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl Dakar vyhrát. Mým cílem bylo dostat se na stupně vítězů, ale tím vítězstvím se naplnil můj životrní sen. Byl to bláznivý Dakar. Klíčová byla desátá etapa. Možná, že jsem měl tehdy na své straně jen štěstí, které zase mým soupeřům chybělo. A bez dávky štěstí se prostě někdy v takovém závodě neobejdete, Konkurence tady byla mimořádně silná a jelo se v maximálním tempu. Bylo tady tak pět dalších lidí, kteří mohli vyhrát. V roce 2016 jse se tady vážně zranil a to hodně změnilo můj přístup k závodění i k životu. Je super, že jsem se dokázal takhle vrátit,” uvedl na cílové rampě Walkner. 

 

Druhý celkově Argentinec Kevin Benavides, který během Dakaru oslavil své 29. narozeniny, měl v obětí svých fanoušků v očích slzy a nedostávalo se mu slov. "Cítím se úžasně. Pocit je to pro mě neuvěřitelný. Vyhrát Dakar je můj sen, takže jsem se ho svým dnešním etapovým triumfem trochu dotknul. Musíme i nadále tvrdě pracovat, abychom byli příště ještě lepší. Teď už vím, že to zvládnu, takže se budu i nadále připravovat a pokusím se vyhrát zase za rok," uvedl hrdina domácích příznivců motorismu. Benavides byl v závěru Dakaru v převaze jezdců KTM na trati poněkud osamělý. Jeho kolegové Joan Barreda, Ricky Brabec, Michael Metge v průběhu závodu odstoupili. Paulo Goncalves nakonec kvůli zranění v závěrečné přípravě ani nestartoval. 

 

Vyhlášený kecka je narozdíl od Benavidese Australan Toby Price, třetí v roce 2015, vítěz z roku 2016 a letos třetí. „Moje třetí podium na Dakaru, to je opravdu úžasné. Po tom těžkém roce, kdy jsem si jen léčil zranění, je to jistě sen. Ani jsem nečekal, že tak dobře dopadnu. Mnoho lidí ani nevěřilo, že se postavím na startovní čáru. Věděl jsem, že ten závod zvládnu, ale nemohl jsem samozřejmě tušit, jak. V jaké formě a v jaké pohodě. Měl jsem za sebou dvanáct měsíců bez roadbooku, navigace a bez závodů, a pak jsem se vrátíl rovnou zpátky do největšího závodu roku. A navíc do nejtvrdšího Dakaru za posledních několik let," začal vyprávět všemi oblíbený jezdec.

"Ještě před dvanácti týdny to se mnou vypadalo bledě. Před šesti týdny jsem teprve začal trénovat a jezdit na motorce. Ale jsem opravdu rád, že jsem tady byl a získal třetí místo. Pokaždé, když překonám sám sebe, dojedu až do cíle a ocitnu se na stupních vítězů, jsem opravdu spokojený. Už se těším na další Dakar. Tento byl můj čtvrtý a byl nejtěžší ze všech. Organizátoři nám to vůbec neulehčili. Musím pochválit továrnu KTM. Nové motocykly, které nám připravili, jsou úžasné stroje. Myslím, že kvalita a spolehlivost motocyklu mi tady hodně ulehčila práci. Teď se vrátím do Austrálie, lehnu si na prosluněnou pláž a dva týdny nebudu nic dělat. Ale pak se vrátím k tréninku, připravím se, a zase se na Dakar vrátím. Doufám, že to bude v příštím roce ještě lepší.“

 

Zraněný Ondra Klymčiw se konečně nechal přemluvit a poslal na týmový web Klymčiw Racing fotku z nemocničního lůžka. "Unavenej, pod práškama, ale dobře naladěn‼️ Moc vás všechny pozdravuje! A fanynky prej obzvlášť. Ještě včera to vypadalo, že Ondra bude muset podstoupit lumbálku, aby se uvolnila tekutina v zádech. Dneska jsou zprávy o dost příznivějši‼️ A až mu zítra vytáhnou plicní drén, bude to ještě lepší," vzkázala z nemocnice v peruánské Limě závodníkova manželka Tereza.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kopetr přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist