Obhájce Walkner se na Dakaru prý spokojí i s pódiem

Jako obhájce vítězství z roku 2018 odlétá na 41. ročník Rally Dakar do peruánské Limy Rakušan Matthias Walkner. Je velkou ironií, že největší soupeře najde bývalý mistr světa dnes už zaniklé motokrosové třídy MX3 zřejmě ve vlastním týmu Red Bull KTM Factory Racing.

Dvaatřicetiletý Matthias Walkner se do Jižní Ameriky vydává plný sebedůvěry, že svoje vítězství z ledna 2018 úspěšně obhájí. A to i přes nepříliš jistý start do letošního mistrovství světa dálkových závodů. Později v sezoně už ale našel svůj rytmus. Dosažené úspěchy v několika posledních závodech sezóny, včetně skvělých výsledků na Desafio Inka a Marocké rally (oba závody dokončil na druhém místě) ukázaly, že rakouský jezdec má dobrou formu a je připravený znovu na Dakaru předvádět vynikající výkony. V Peru bude sedlat osvědčený motocykl KTM 450 Rally v týmu, kde figurují taková esa jako Australan Toby Price nebo Brit Sam Sunderland. „Už se moc těším. Jednak na to, že nasednu znovu ma motorku, jednak na písečné duny v Peru a také na to, jak zřejmě dramaticky na zkrácené trati bude má obhajoba probíhat," uvedl před startem do nejtěžšího  závodu světa, který proběhne 7. ledna.

"Minule jsem měl velké štěstí, že jsem se na rozdíl od ostatních favoritů vyvaroval těžkým pádům, zraněním a hrubým navigačním chybám. Snad se mě Paní Štěstěna bude držet i nadále. Letos cítím trochu větší tlak na mou osobu, ale můj plán je úplně stejný jako vždy: jet rychle, ale pokud možno bezpečně na hranici maxima a odvést během těch deseti dní dobrou práci. Je těžké předvídat, jak obtížný bude závod uskutečněný poprvé jen na území jednoho státu a s takovou porcí kilometrů v písku. Důležitá bude strategie, hodně bude záležet na tom, kdo do které etapy odstartuje první a povede startovní pole, nebo kdo bude na druhé straně dotahovat lídry z hloubi pole. Startovní pozice může ve výsledkových listinách udělat pořádné rozdíly. Myslím, že o konečné prvenství se bude bojovat až do konce a že ve hře bude celá řada jezdců. Bude to těsné. Ale pokud všechno půjde podle plánu, pojedu dost konsistentním tempem, mohu doufat na přinejmenším pódiový finiš,” dodal Walkner.

Matthias Walkner se narodil 1. září 1986 v rakouském Kuchlu. Měří 175 cm a váží 85 kg. Stal se známým poté, co získal v roce 2012 poslední světový titul v již zaniklé motokrosové třídě MX3. Když pak nesehnal smlouvu do MS MX, přešel na přímluvu manažera Heinze Kinigadnera do týmu Red Bull KTM pro dálkové rally. První dva Dakary nedokončil, pak už ale bral druhé místo za týmovým kolegou Britem Samem Sunderlandem. Poslední Dakar vyhrál zcela po zásluze. Byl prostě nejvyrovnanější ze všech jezdců a udělal nejméně navigačních chyb. O tom svědčí i fakt, že žádnou z etap nedojel na horším než 12. místě. Jednu etapu vyhrál, jednou byl druhý á dvakrát třetí. Když zrovna nejezdí na motorce, rád a úspěšně rybaří s partou kamarádů na rakouských jezerech.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist