Obhájce dakarského vítězství se blýskl další vyhranou etapou

Žádné velké drama nečekalo na motorkáře během osmé dakarské etapy. I když počáteční duny a později zákeřný kamenitý terén v horách naznačovaly riziko pádů a ztrát, všichni favorité dojeli v první desítce a celkové pořadí se moc neměnilo. Už druhou letošní etapu vyhrál Kevin Benavides, vedení v soutěži si lehce navýšil Ricky Brabec. Martin Michek skončil dvacátý a udržel si celkové desáté místo.

Trable Libora Podmola snad nikdy neskončí. Plánoval, jak se v neděli posune v průběžném pořadí dopředu. Navíc do 7. etapy etapy odstartoval opravdu skvěle, byl jen 12 minut od nejrychlejších. „Takhle jsem si přál, abych jel celý Dakar, vše klapalo. Ale v dalším průběhu mi přestala fungovat nádrž na benzín a potom jsem se ztratil. Na 250. kilometru jsem slyšel v motorce nějaké zvuky a ještě mi docházel benzín, nefungovala mi přední nádrž. Takže zpomalím, jedu na čtvrt plynu. Další tankovačka byla za 150 kilometrů, tak jsem plánoval dojet na zadní nádrž. Patnáct kilometrů před neutralizací jedu pomalu a najednou mě nějaký hrb na trati vykopl ze sedla. Letěl jsem přes řídítka, nenafoukl se mi airbag a bolí mě za krkem jak pes,“ popisoval nedělní trable na trati Podmol., který obsadil v sedmé etapě 68. místo a ztratil přes dvě hodiny. V celkovém pořadí je na 59. příčce, v kategorii bez asistence je devátý. Alespoň jedna dobrá zpráva potěšila Podmola – jízda bez druhého rychlostního stupně není tak složitá. Povedlo se mu na to přizpůsobit a upravit jezdecký styl. 

O další den později čekala dakarské motorkáře další etapa, už osmá. Vedla z Al Duwadimi do Hailu a měla 458 měřených kilometrů, dalších 220 kilometrů účastníky čekalo na přesunech, včetně jednoho po nekonečné a jezdecky nudné asfaltce. Situace na trati dnes probíhala trochu stejně jako včera. V čele pořadí se drželia větší skupina favoritů. Byl mezi nimi dosavadní lídr soutěže Američan Ricky Brabec, jeho týmoví kolegové u Monster Energy Honda Chilan Nacho Cornejo a Francouz Adrien Van Beveren,  Argentinec Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing Team) a jeho bratr Luciano (Husqvarna). Dobře se jako v celém dosavadním průběhu držel i Ross Branch z Botswany na indickém stroji Hero. Na svou šanci opět čekali Slovák Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team - KTM) a Martin Michek (ORION - Moto Racing Group). 

 

Ricky Brabec odtáhl v  čele výsledkových listin naprostou většinu etapy, ale když se zdálo, že bude mít v cíli nejrychlejší čas, asi 50 kilomertrů před koncem zpomalil a "nechal vyniknout" své velké soupeře. Dnes vyhrál fantastickým finišem obhájce loňského dakarského triumfu Kevin Benavides, když v posledních úsecích dokázal najet na druhého Luciana Benavidese 31 sekund a na třetího Van Beverena jednu minutu a 27 sekund. Šlo už o jeho druhé letošní etapové vítězství a zítra bude pětatřicetiletý Argentinec otvírat trať všem motorkářům. Celá první desítka dojela v rozmezí pěti a půl minuty, což samozřejmě nepřineslo žádné velké změny v průběžném pořadí 46. ročnku Dakaru. Nadále vede Ricky Brabec, dnes nakonec sedmý, před Rossem Branchem.

 

Před startem sedmé etapy měl Američan náskok jediné sekundy, dnes to natáhl v celkovém pořadí na 42 sekund.  Martin Michek na Kevina Benavidese ztratil na 20. pozici 17 minut a 40 minut. Celkově ale zůstává desátý, Jeho týmový kolega Dušan Drdaj dnes ztratil na vítěze 26 minut a 42 vteřin a prozatím je na 24. pozici. Milan Engel svítí ve výsledkové liistině jako 32. se ztrátou 35 minut a jedné sekundy, hned za ním je Jan Brabec (Strojrent Racing - KTM). Jeho manko činilo 42 minut a 57 sekund. Po dojezdu do cíle se bohužel jezdci dozvěděli, že zemřel jejich kolega. Pětačtyřicetiletý španělský motocyklista Carles Falcón skonal na následky těžkých zranění, která utrpěl při haváriii v průběhu druhé etapy 7. ledna. Jezdec týmu TwinTrail Racing startoval na svém druhém Dakaru.     

 

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

   

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist