Na Dakaru odstoupili Svitko a Barreda, vede Walkner

Jubilejní 40. ročník Rally Dakar dokazuje předpovědi o své letošní mimořádné obtížnosti. Dneska odstoupil ze závodu z osmého místa Slovák Štefan Svitko a z druhého Španěl Joan Barreda (Honda). Bezpečné vedení si stále udržuje tovární jezdec KTM, Rakušan Matthias Walkner. Jedenáctá etapa se stala kořistí jeho týmového kolegy, Australana Tobyho Price. Do etapy už nenastoupila kvůli zranění Gabriela Novotná. A vzdát musel na dnešní trase zřejmě i MIlan Engel.

Závodníky v kategorii motorek a čtyřkolek čekala dnes druhá maratónská etapa, takže noc stráví v odděleném bivaku bez pomoci asistenčních týmů. Případné opravy a údržbu strojů si budou muset udělat sami. Jedenáctá etapa vedla z argentinského Belénu do Chilecita a měřila 484 kilometrů, s délkou měřeného úseku 280 km. Opět se čekalo horko okolo 40 stupňů, to znamenalo, že rozehřátý písek v poušti Fiambala byl ještě nebezpečnější a zrádnější než normálně. Stejně jako v roce 2016 bylo startovní pořadí určeno časem z rychlostní zkoušky z předchozího dne a prvních 25 závodníků bylo namícháno napříč všemi kategoriemi. Sedmdesát procent měřeného úseku bylo dnes na písku, jezdci ale vyjeli i do nadmořské výšky 2700 metrů.

Zprávou dne, bohužel smutnou, bylo odstoupení slovenského jezdce Štefana Svitka (KTM). Druhý z Dakaru v roce 2016 doplatil na těžký pád 20 kilometrů před koncem první části měřeného úseku v desáté etapě. Den dokončil, ale nakonec vzdal pro silné bolesti v horní části těla, zřejmě má zlomenou klíční kost. Pětatřicetiletý jezdec měl letošní Dakar skvěle rozjetý, ještě po kritické včerejší etapě okupoval osmou příčku průběžné klasifikace. Ukazuje se, že předpovědi jezdců i odborníků, že letošní Dakar bude nejobtížnější za poslední roky, se naplnily. Jména odstoupivších jezdců Sam Sunderland, Adrien Van Beveren, Xavier De Soultrait, Štefan Svitko, Ondra Klymčiw, zraněný, ale stále ještě pokračující Joan Barreda, hovoří za vše.

 

Do etapy už nenastoupila první česká motorkářka na Dakaru Gabriela Novotná. "Letos nám štěstí nepřeje. Gábina si včera při druhé RZ po pádu přes kámen zahrabaný v řečišti v písku zlomila klíční kost a Dakar pro ní končí. Ještě dojela 90 km do bivaku, ale po vyšetření lékařem se potvrdilo, že v závodě není schopna pokračovat. Gabča předvedla obdivuhodný výkon! Těžko se hledají slova útěchy, ale myslíme, že na sebe může být pyšná. V závodě už tak v týmu Klymčiw Racing pokračuje jenom Petr Vlček a Bill Conger. A ti už to musí dát!" uvedl tým na svém webu. Momentálně se řeší její transfer do České republiky, kde ji budou operovat. 

Od samotného startu dnešní etapy to skvěle rozjeli továrni jezdci KTM. A nejen po včerejším masakru nový lídr Dakaru Rakušan Matthias Walkner, dobře mu sekundovali i Australan Toby Price a Francouz Antoine Meo. Povzbudivá zpráva pro Walknera mohla být i ta ze 109. kilometru, podle které dlouho na trati opravoval svou Husqvarnu jeden ze zbývajících favoritů Chilan Pablo QuintanillaNa 147. kilometru vedl Price s náskokem 1:10 min. na týmového kolegu Antoine Mea. 1:25  mim. zpět byl Argentinec Kevin Benavides (Honda). Walkner zvolnil, jel v klidu se sedmiminutovou ztrátou a starostlivě navigoval, aby nezabloudil tak jako včera jeho konkurenti.

V dalším průběhu etapy přišlo to, co už pár dní všichni očekávali. Vítěz tří letošních etap (21 etapových triumfů celkově na Dakaru) Joan Barreda nevydržel další bolest ve zraněném koleni a hodil ručník do ringu. Ze druhého místa celkově! Do Chilecita se už nic závažného nestalo. Soustředěnou jízdou bez chyb vyhrál svou letos první etapu Toby Price, vítěz Dakaru z roku 2016. Tovární jezdec KTM měl v cíli náskok na druhého Benavidese 1:38 min. Walkner jistil své celkové vedení na Dakaru pátým místem. Druhý Benavides má na něj odstup rovných 32 minut. Obavy panovaly o osud jindy nejrychlejších českých jezdců. Milan Engel (Moto Racing Group) na live timingu nefiguroval od druhého way pointu a ocitnul se na seznamu jezdců webu dakar.com, kteří z Dakaru odstoupili.  Jan Brabec (Big SHOCK Racing) se chvílemi objevil až na konci výsledkové listiny, nakonec dojel s dvouhodinovou ztrátou 46. Za těchto okolností byl nejlepší z Čechů David Pabiška (BARTH RAcing) na 37. místě. 

Neustále aktualizované výsledky 11 etapy a průběžné pořadí Dakaru naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings/stage-11

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
hansc přispěl 0.5 Kč
Etien přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist