Michek začal druhou část Dakaru fantasticky

Dosud se příliš neprojevoval, ale dnes udeřil v první části maratonu. Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), loňský vítěz, triumfoval v 7. etapě 43. ročníku Rally Dakar. Celkově šel do vedení jeho týmový kolega Chilan José Ignacio Cornejo Florimo, ale  o pouhou vteřinu před Australanem Toby Pricem (KTM). Dnes hodně ztratil Milan Engel, kterému odešlo čerpadlo. Naopak Martin Michek se blýskl neskutečným 12. místem! 

Po sobotním volném dni se opět rozjela kolona Dakaru a to hned první části maratonské etapy, která měla 453 měřených kilometrů a 289 km přejezdů. Trať měl podle organizátorů tvořit ze 41 procent písek, jezdci měli slíbeno i 11 procent dun. Závodníci dnes po dojezdu do bivaku nebudou moci využít pomoci svých doprovodů. „Klukům jsme dali spojkové lamely, dráty, zadní destičky a vzduchové filtry,“ uvedl český tým ORION Moto Racing Group. Na Dakaru dál pokračuje 78 motocyklů z původních 101.

Úvod etapy přinesl ošklivou havárii zatím skvěle jedoucího Rosse Branche (Yamaha). Chlapík z Botswany dost poškodil svůj motocykl, ale nakonec po nutných opravách pokračoval dál. Do čela se brzy dostali Toby Price, Ricky Brabec a jeho týmový kolega u tovární Hondy, Argentinec Kevin Benavides. Toto trio nasadilo tempo, kterému nikdo jiný nestačil. Až do 242. kilometru vedl s malým náskokem Price, ale o 30 kilometrů dál šel drtivě do čela Ricky Brabec a na prvním místě vydržel až do cíle. Rozdíly ve špičce byly dnes minimální. Druhý Chilan Nacho Cornejo (Monster Energy Honda) ztratil jen dvě minuty, skvěle finišující Američan Skyler Howes (DAS Dakar Team KTM) na třetí pozici 2:17 min.

Ještě čtvrtý Brit Sam Sunderland (Red Bull KTM) měl odstup jen 2:52 min. V desítce dojeli s malými odstupy i favorité Price a Francouz Xavier De Soultrait (Husqvarna). Skvělým 12. místem otevřel druhou část Dakaru Martin Michek (ORION Moto Racing Group. Na vítězného Američana Brabce dnes ztratil pouhých osm minut a na konci etapy jel rychlejší časy než dvojnásobný vítěz Dakaru Toby Price. Další Čech Jan Brabec (Strojrent racing) byl zaznamenán na 28. pozici, hned za ním je se zraněním jedoucí Libor Podmol. David Pabiška (Jantar Team) dnes skončil 41. se ztrátou hodiny a 19 minut. Michkův týmový kolega Milan Engel se ukázal v cíli na 43. příčce s odstupem 1 hodina 25 minut a 35 sekund. Příčinou jeho ztráty byla oprava zadního čerpadla. Celkově vede mladý Chilan José Ignacio Cornejo Florimo, avšak o pouhou sekundu před Australanem Toby Pricem.  

Ricky Brabec se dnešním výkonem dostal na osmé místo celkově, na lídra ztrácí 14:52 min. „Dojel jsem do cíle mezi prvními, ale nebyl jsem si jistý, jestli mi ten čas bude stačit na první místo.  Toby Price a další teprve dojížděli do cíle. Ale vyšlo to! Pokusím se zůstat soustředěný a zítra to zvládnout znovu. Nevím, jestli je tento Dakar o nějaké taktice. Myslím, že nejlepší strategie je neotvírat trať na startu etapy. Myslím, že každý, kdo vyjíždí na trať první, automaticky ztrácí. Zbývá pět dní a já se budu každý den snažit skončit v Top 7. Zkusím ještě stáhnout nějaký čas, abych zaútočil na lídry.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 3 Kč
zabl přispěl 3 Kč
FGB přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist