Michek ve 3. etapě Dakaru desátý, Romančík musel odstoupit

Českých motorkářů je na Dakaru o jednoho méně. Jaromír Romančík musel odstoupit pro opakované technické problémy. Zato Martin Michek předvedl další ze svých snových výkonů a ve třetí etapě dojel desátý. Dnešní dějství se stalo po sérii penalizací kořistí Argentince Kevina Benavidese na KTM, celkově stále vede Ross Branch z Botswany.

Těší ho, že je zdravý a v Dakarské rallye stále pokračuje. Libor Podmol ale nemá  moc pohodový vstup do soutěže.  „Musím se ale hodně ohánět, v bivaku opravovat motorku. Na nic jiného moc čas nemám,“ hlásil ze Saudské Arábie slavný freestyle motokrosař. V neděli dojel na 51. místě a v celkovém pořadí je šestapadesátý se ztrátou skoro tří hodin. „Na výsledky se do konce první poloviny soutěže vůbec nedívám.“  Dojet do cíle, postavit stan, opravovat motorku a brzy ráno vstát. Taková je rutina jezdců bez asistence, kteří na Dakaru nemají k dispozici mechaniky nebo další členy týmu. Vše řeší zcela samostatně, ve vlastní režii. Komplikace se mu ale na trati nevyhýbají. „Ze začátku druhé etapy jsme se ztratili společně s Davidem Pabiškou, takže to byla celkem bída. Potom jsem jel dál v dobrém tempu, svižně. Řekl jsem si, že bych mohl také trochu závodit. Jenže mě to vytrestalo. Hodil jsem highsidera, vyletěl z motorky,“ popisoval Podmol, který je na své třetí Dakarské rallye.

 

Po pádu si urval boční části jeho navigační věže. „Přestaly mi fungovat přístroje, což byla celkem velká komplikace. V neutralizaci jsem to opravil, ale ne dostatečně. Deset kilometrů před cílem mi navigační boky spadly úplně, tak jsem je musel kurtou přivázat a ztratil tak další minuty,“ dodal Podmol, který ve druhé etapě ztratil na vítěze hodinu a patnáct minut. Těžké to měl také v sobotu, kdy sice překonal pekelně náročnou první etapu plnou kamení, ale v bivaku musel svoji závodní Husqvarnu opravovat. „Něco mi z ní neustále teklo, přestaly fungovat navigační přístroje. Dělal jsem to za tmy, takže to byl celkem stres. Jsem ale rád, že jsem v první etapě neletěl ve stokilometrové rychlosti přes řídítka jako minule,“ tvrdil Podmol, který se však bolesti nevyhnul. „Bohužel mě trefil šutr od jednoho jezdce, co jel přede mnou. Nevím, proč tak zrychlil, když byl blízko mě. Mám nateklé dva prsty a měl jsem červenou rukavici od krve,“ dodal Podmol, který je v kategorii bez asistence na celkovém osmém místě.

Pondělní třetí etapa z Al Duwadimi do Al Salamiya, která měla být směsící kamenitých úseků a obrovských písečných ploch. měla na samotném čele původně hladký průběh. Po epizodním vedení Američana Masona Kleina (Kobe) se do čela dostali dva jezdci tovární Hondy. Chilané Nacho Cornejo a Pablo Quintanilla jeli rychle, čistě a bez navigačních chyb. Navíc otevírali trať dalším jezdcům, takže neustále sbírali benefiční sekundy, jak to nová dakarská pravidla umožňují. To už byl ze hry cellkově sedmý Brit Sam Sunderland (Red Bull GasGas Factory Racing Team), který zůstal stát na 11. kilometru speciálky s vyteklým olejem a nabíral hodiny zráty. Nakonec vzdal a nezopakuje tak své dakarské triumfy z let 2017 a 2022. Také Klein řešil technické problémy. Včera mu na jeho čínské motorce měnili motor, ale ve 3. etapě jeho potíže pokračovaly... 

V průběhu etapy se ke dvěma vedoucím jezdcům Hondy časově přiblížili závodníci na indických strojích Hero. Španělského veterána Joana Barredu a stále vedoucího muže průběžné klasifikace Rosse Branche z Botswany navíc následovali i Argentinec Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory) a Američané Skyler Howes a Rcky Brabec (Monster Energy Honda). Stejně skvěle jako v minulých etapách si vedl od začátku dne Martin Michek (ORION Moto Racing Group), který jel chvílemi i pátý, později sedmý, členem elitní top desítky byl ještě na 310. kilometru, kdy jel desátý!  A ještě před ním se ve výsledkové listině začal ukazovat i Slovák Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team), dosud na 16. pozici celkově. 

Když byl Pablo Quintanilla už 30 kilometrů od cíle 438 km dlouhého měřeného úseku, neslevoval a stále si v čele udržoval malý náskok, zdálo se být jasné, že své tažení dotáhne do úspěšného konce. A také původně vyhrál už sedmou etapu za svého 12letého působení na Dakaru, během kterého zaznamenal i dvě druhá a jedno třetí místo v konečné klasifikaci. Po dojezdu ale příšla série změn a penalizací.  Quintanilla a druhý Barreda dostali ke svým časům přidáno šest respektive 12 minut. Dalším jezdcům byl zase připočítán čas za pomoc u zraněného jezdce. Vítězem tak byl vyhlášený Argentinec Kevin Benavides na tovární KTM o 1 minutu a 11 sekund před Ricky Brabcem na Hondě. Další kapitální úspěch týmu Monster Energy Honda dovršil třetím místem Francouz Adrien Van Beveren,  čtvrtý byl Skyler Howes, šestý Cornejo a sedmý nešťastný Quintanilla. Mezi ně se vklínil na pátou pozici Branch Ross a udržel si tak své průběžné dakarské vedení o 3 minuty a 11 sekundy před Cornejem. Své hektické výkony korunovali Svitko osmým a Michek desátým místem. 

Michek zůstane po dnešku průběžně desátý, na devátého Argentince Luciana Benavidese (tovární Husqvarna), mistra světa dálkových soutěží, má ztrátu pouhých 12 sekund. Třetí etapa se jela jako maratonská, což znamená, že po dojezdu do cíle budou mít mechanici na opravu pouhé dvě hodiny, pak účastníci odjedou do 200 kilometrů vzdáleného do tábora. Pondělí bylo bohužel posledním dnem na Dakaru pro Jaromíra Romančíka. Ten už v neděli prožil na trati kvůli porouchanému motocyklu horor a jeho problémy pokračovaly i dnes, takže jezdec týmu ORION Moto Racing Group volil návrat do bivaku, odkud se startovalo. Z dalších Čechů byl nejrychlejší na na 21. pozici Milan Engel (+19:07 min.) a celkově je 22. se ztrátou 1 hodina 12' minut a 14 sekund, Jan Brabec dnes skončil 26. (+28:42) a Dušan Drdaj 34: (+36:08).  

Všechny výsledky naleznete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist