Mezi nováčky vede na Marocké rally Romančík

Že patří mezi univerzály dokázal už mnohokrát. Na úspěchy v motokrosu a enduru chce Jaromír Romančík navázat v dálkové rally. A zatím se mu to daří. Po třetí z pěti etap je na marocké rally nejrychlejší z nováčků. „Budu se učit ještě dlouho, ale hned první etapu mi zamrzl elektronický roadbook a polovinu z 300 km dlouhé speciálky jsem jel jen po stopách,” popsal křest ohněm zatím nejlepší český závodník v kategorii motocyklů.

Hned v prologu měl s novinkou v podobě elektronického roadbooku problém také Dušan Drdaj. Oběma nováčkům roadbook zamrzl a nešel ovládat. Organizátoři roadbook vyměnili a problém byl tak vyřešen. „Ve druhé etapě jsem kvůli tomu nabral nějaké penalizace. Byli jsme to řešit a tu větší, šestiminutovou, mi naštěstí zase odebrali. Byla by to škoda, protože pořadí je vyrovnané. Stejné problémy měl i Dušan, tak snad se to už nebude opakovat,” popsal Romančík patálie. Je to teprve první dálková soutěž, kde u motocyklů papírový svitek vystřídala elektronika. „Tyto problémy řeší strašně moc závodníků, že nestíhají opravovat. Nám nový tablet přinesli po druhé etapě až někdy před půlnocí,” dodal manager týmu Orion - Moto Racing Group, Ervín Krajčovič. Jak náročná Marocká rallye je dokazuje, že během tří etap vypadla řada hvězd v čele továrními závodníky jakými jsou Američané Skyler Howes a Ricky Brabec (oba Honda) nebo Rakušan Matthias Walkner (KTM).

 

 „Jde oproti Dakaru sice o krátkou, za to intenzivní rallye. Nikdo nechce nic podcenit a tak se závodí od prvního metru na krev. Na to, že kluci jedou svůj první dálkový závod, vedou si velice dobře,” doplnil Krajčovič. Je potřeba říct, že se závodu účastní téměř kompletní špička. Chybí snad jen mladý Američan Klein, nebo náš Martin Michek, který se v barvách Orion - Moto Racing Group představí na Dakaru. Romančík měl dobře rozjetou i třetí etapu, ale kvůli několika navigačním chybám ztratil minuty a trochu se propadl. “Udělal jsem navigační botu, která mě stála čas. Je to škoda, protože se mi jelo ze všech etap nejlíp. Ale po tankovačce jsem se zase dostal do tempa a něco stáhnul,” dodal Romančík, který aktuálně po třech etapách vede pořadí nováčků. Dušan Drdaj se navigačním chybám vyvaroval a zvládl etapu na 27. místě. „Jede se neskutečně rychle a z vyšších rychlostí mám zatím respekt. Postupně si ale zvykám a výsledkově se pohybuju docela dobře. Čeká nás čtvrtá, nejtěžší etapa z celého závodu, tak jsem sám zvědavý, co si na nás přichystali,” popisoval loňský mistr ČR v motokrosu.

Třetím do party je nejlepší český závodník offroadmaratonu, pětadvacetiletý Martin Prokeš. Ten si loni už Rallye du Maroc vyzkoušel, avšak byl nucen pro pád a zlomeninu lopatky odstoupit. Letos neváhal a postavil se na start znovu. Cíl je jasný, kvalifikovat se na slavný Dakar. “Měl jsem etapu, kde mi čtyřkolky prášily a jelo se strašně blbě. Když jsem se přes ně dostal, tak to zase bylo navigačně náročné, protože jsem jel sám. Jednou jsem měl trable s benzínem, protože mi praskla spojka u hadičky a rychle mi docházel. Je to těžký závod, ale snažím se jet co to jde a výsledky myslím nejsou špatné,” popsal Prokeš svoje dosavadní působení. Jak vše dopadlo, budeme vědět už za dva dny. Závodníky čeká ještě 578 kilometrů a především přesun na známe marocké duny u města Merzouga.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist