Martin Michek: Odvezu si malého beduína. Je to magické!

Martin Michek a tým Orion – Moto Racing Group potvrdili výjimečnost! Společně na letošní extrémně náročné Dakarské rallye získali 10. místo v celkovém pořadí! Jde o vyrovnání českého maxima mezi motocykly. „Odvezu si malého beduína. Je to magické,“ prohlásil v cíli Michek, který v poslední etapě spadl na kameny a dojel na 18. místě. Spokojený byl také Milan Engel, pro kterého je 22. příčka třetí nejlepší v rámci jeho 10 účastí na Dakaru.  

Michek si desáté místo držel od první etapy. A kromě čtvrtého dne, kdy poskočil na deváté, a šesté etapy, ve které se zase propadl na jedenácté místo, byl v průběžném pořadí pokaždé desátý. Nejlépe zajel v předposledním dni, kdy se jeho jméno objevilo na devátém místě v rámci etapy. Nejhůře byl v osmé etapě dvacátý. Přitom v průběhu 46. ročníku měl problémy s poraněnou rukou a několik dnů ho limitovala viróza. Nepříjemně spadl také v poslední dvanácté etapě. „Měl jsem tam horkou chvilku, vykopl mě jeden šutr a poslal mě do kamenitého pole. Rozbil jsem si hubu, praskla mi vesta a dopadl jsem na tu oslabenou ruku,“ popisoval Michek, který v cíli ztratil více než 8 minut na nejrychlejšího Kevina Benavidese (KTM) z Argentiny. Bezpečně si udržel náskok na pronásledovatele Inda Haritha Noaha, který byl sice v pátek rychlejší, ale v konečném hodnocení za českým jezdcem zaostal o téměř šest minut.

Pětatřicetiletý Michek tak navázal na loňský rok, kdy byl jedenáctý a zejména pak na ročník 2021, kde rovněž získal v nejvíce konkurenční kategorii desáté místo. To jako jediný před ním zajel v roce 1998 Stanislav Zloch. „Byl to pro nás nejtěžší Dakar, jaký jsme s týmem absolvovali v Saudské Arábii. Nejenom počtem závodníků a kvůli asistenčním přesunům do bivaků, ale i co se týče práce na motorkách. Obhajoba desátého místa v konkurenci továrních stájí je pro nás výsledkem snů,“ zhodnotil Ervín Krajčovič, šéf týmu Orion – Moto Racing Group.

Velmi spokojený byl po dojezdu Milan Engel – 22. příčka je pro něj třetí nejlepší v jeho kariéře na Dakaru. Lépe dojel v roce 2019 (15.) a 2021 (18). Ale třeba v loňském ročníku se kvůli technickým problémům do cíle nedostal. „Jsem moc rád, že jsem to dokončil, i když to chvilkami nevypadalo. Jsem moc vděčný a děkuji týmu, že mi pomohli v mém desátém Dakaru. Kompletně děkuji za těch deset let, měli jsme spolu krásné i těžké chvilky. Ale vždycky stáli za mnou. Jdeme oslavovat,“ dodal Engel, který si v závěru Dakaru užil jízdu podél moře. „To bylo krásné. Jinak se hodně prášilo a v kaňonech nešel prach vůbec pryč.“ Rodákovi z Josefova Dolu na Jablonecku se povedla dvoudenní etapa v dunách, po které poskočil na 19. místo průběžného pořadí. Po dni volna v sedmé etapě musel zastavit a hrozil mu konec, protože mu praskla nová rozeta. Své zadní kolo mu věnoval Jaromír Romančík, který už v té době nezávodil v hlavním pořadí po nedokončení třetí etapy. „Milan potvrdil, že je dakarskou legendou, vyždímal z toho nejvíce, co mohl. I když měl také problémy,“ hodnotil výkon Krajčovič.

Parádně si vedl na svém prvním Dakaru Dušan Drdaj – motokrosař, který neměl s dálkovými rallye velké zkušenosti. Vždyť před kvalifikací na Dakar v Maroku byl na motorce nejdéle 45 minut, v Saudské Arábii se poprvé pral s dunami nebo s nekonečně dlouhými přejezdy. Ještě v páté etapě byl na solidním 30. místě průběžného pořadí, kvůli poškozené zadní nádrži na začátku šesté etapy musel odstoupit z hlavní soutěže. „Bylo to dlouhých 14 dní, škoda té technické závady v šesté etapě. Od té doby jsem dojížděl jenom mimo hlavní pořadí. Ale od té doby jsem měl zároveň čistou hlavou, užíval si jízdu na motorce a učil se navigaci. Dal jsem si na tyto věci záležet,“ prohlásil motokrosař z Prahy, který mohl usilovat o nováčka Dakaru. Rychlost a dravost na to rozhodně měl, vždyť v posledních dvou dnech dojel do cíle jako sedmnáctý, předtím se pohyboval kolem 20. místa. „Jsem hodně spokojený se svojí rychlostí v závěrečných čtyřech etapách. Moc děkuji všem, co mi pomohli. Těším se domů a budu se připravovat na motokrosovou sezonu.“

Z penalizace za nedokončení šesté etapy byl hodně smutný také Krajčovič. „Je mi líto toho technického problému, sešlo se tam několik věcí a nádrž se porušila. Dušan si s tím poradil a na jedničku dojížděl ostatní etapy. Je velkým příslibem do budoucna.“ Bez většího problému dokončil svůj první Dakar Martin Prokeš. Specialista na maratonské rallye z Krásného Pole u Ostravy se chtěl v poušti hlavně učit. Jeho maximem bylo 45. místo ve druhé etapě. Z 62. příčky průběžného pořadí z první etapy to vytáhl až na konečné 43. Jel obezřetně, nikdy techniku zásadně nepoškodil. „Měl málo zkušeností, ale poradil si s tím mentálně. Jel hlavou, věděl, kdy na to má a nemá. Odměnou je pro něj pěkné místo v cíli,“ dodal Krajčovič, kterého mrzí vypadnutí Jaromíra Romančíka v začátku Dakaru. „Je to chlap, který ví, co taková soutěž obnáší. Myslím, že by klidně mohl atakovat pětadvacáté místo, má na to. Technika nás zlobila a nedokázali jsme si s tím poradit.“ Romančík by se rád zúčastnil příštího ročníku. „Jsem rád, že jsem dostal takovou šanci a dostal takovou možnost. Je to show jako blázen. Nejdříve jsem byl hodně zklamaný, pak jsem dělal mechanika a začalo mě to hodně bavit. Doufám, že na příští rok seženu dost peněz, abych to mohl zkusit znovu a dokončit Dakar. To bych si moc přál,“ dodal Romančík. Tým Orion – MRG děkuje všem fanouškům a sponzorům za podporu.

Jméno pořadí ve 12. etapě finální pořadí ztráta
Martin Michek 18. místo 10. 2 hodiny a 48 minut
Milan Engel 28. místo 22. 7 hodin 26 minut
Martin Prokeš 46. místo 43. 15 hodin 51 minut
Dušan Drdaj 17. místo 94. 68 hodin 12 minut
Jaromír Romančík nestartoval nedokončil

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist