Lídrem Yamahy na Dakaru bude Van Beveren

Yamaha může jen vzpomínat na dávné dakarské úspěchy svých jezdců, jakými byli Stéphane Peterhansel a Eddy Orioli, v posledních letech viditelně pokulhává za KTM a Hondou. V nadcházejícím 44. ročníku by se to mohlo změnit, tři ladičky vysílají do Saudské Arábie trio schopných jezdců, vedené zkušeným Adrienem Van Beverenem, čerstvým vicemistrem světa dálkových soutěží FIM.

Tým Monster Energy Yamaha Rally chce navázat na velmi přínosnou závodní sezónu v roce 2021 a hlásí, že je dobře připraven zaútočit na Dakaru na příčky nejvyšší. Všichni tři jezdci, Adrien Van Beveren, Ross Branch a Andrew Short, jsou plní sebevědomí a hladoví po úspěchu.

Dakar začíná už 1. ledna 2022 tradičním prologem, na který naváže 12 fyzicky velmi obtížných etap s celkovou délkou 8 375 kilometrů a 4258 km měřených zkoušek. Kromě odpočinkového dne uprostřed závodu, kdy se jezdci a týmy mohou přeskupit před posledními šesti závodními dny, nabídne Rally Dakar opět řadu náročných terénů, které zajistí neúprosný test pro všechny jezdce a jejich stroje. Vítěze budeme znát 14. ledna po dojezdu do Džiddy. V čele týmu Monster Energy Yamaha Rally Team se do pouště vydá Adrien Van Beveren. S působivým druhým místem z mistrovství světa FIM Cross-Country Rally World Championship 2021 v kapse, Francouz využil celý seriál jako součást svých příprav na Dakar 2022. Sezonu zakončil v listopadu třemi vítězstvími v etapách a celkovým druhým místem na Abu Dhabi Desert Challenge. Cítí se fit, silný a nepochybně je zpátky ve své nejlepší formě.      

e první

Rodák z Botswany Ross Branch se v továrním týmu stále více méně zaučuje. Pětatřicetiletý závodník na předposledním Dakaru ještě jako soukromník vyhrál etapu, letos v lednu už v sedle Yamahy odstoupil v deváté etapě. V roce 2021 prokázal své schopnosti působivým vítězstvím na Rally Kazachstán a dosáhl solidních etapových umístění ve všech kolech mistrovství světa FIM Cross-Country Rally World. Třetím a posledním jezdcem týmu Monster Energy Yamaha Rally Team je devětatřicetiletý Američan Andrew Short, Jeho úkolem je pomáhat Van Beverenovi a Branchovi, na jeho mechanické a improvizační schopnosti se v bivaku pějí ódy. Jeho osobním cílem je zajet si svůj nejlepší výsledek na Rally Dakar. Zatím ho vybojoval v roce 2019, když dojel šestý.  

Adrien Van Beveren: „Právě jsem dokončil poslední tréninky před Dakarem a cítím se opravdu silný a připravený na závod. Celý rok 2021 byl pro mě skvělý. Závod za závodem během mistrovství světa cross-country jsem měl vytyčenou pevnou strategii být konzistentní a minimalizovat chyby. Podařilo se mi naplnit svůj plán perfektně a zakončit sezónu jako vicemistr světa, což opravdu potěšilo jak mě samotného, tak celý tým. Abych se vyhnul nějakému zbytečnému tlaku, dívám se na Dakar jen jako na další závod a a na příležitost pokračovat ve svém jezdeckém vývoji. Určitě je to obrovský závod, na který se my všichni v rallye světě soustředíme. Ale já to budu brát den za dnem, etapu za etapou a budu uplatňovat stejnou taktiku, která mě dovedla k úspěchu v letošním mistrovství světa."

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist