Husqvarna jede na Dakar s nejvyššími cíli

Pablo Quintanilla a Andrew Short povedou útok továrního týmu Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing na vavříny 42. ročníku Rally Dakar. Obě hvězdy dálkových závodů mají za sebou velké úspěchy v letošním seriálu mistrovství světa, mají dokonale připravené motocykly Husqvarna FR 450 a za sebou hodně dakarských zkušeností. Budou ale samozřejmě, stejně jako ostatní jezdci, čelit nové výzvě, když se nejtěžší pouštní závod světa uskuteční vůbec poprvé na Středním východě.

Třiatřicetilý Chilan Pablo Quintanilla v lednu 2019 měl dakarský triumf nadosah, ale z první pozice havaroval v poslední etapě a skončil až celkově čtvrtý. Životní úspěch tak daroval Australanu Toby Pricovi na tovární KTM. Navíc se po dramatickém pádu zranil a dlouho se pak s nadvakrát zlomeným kotníkem zotavoval. Vrátil se tedy na motorku až po sedmi měsících na domácí Rally Atacama v Chile, kde hned vyhrál.

Když se pak v říjnu umístil jako druhý na Marocké Rally, bylo jasné, že je rychlý Jihoameričan definitivně zpět. Navíc dvojnásobný mistr světa cross-country FIM v Maroku skončil hned za svým týmovým kolegou a vítězem Andrewem Shortem, takže Husqvarna se náhle stala favoritem i Dakaru 2020. Husqvarna měla naposledy na Dakaru v Jižní Americe stejnou dvojici a Američan Short skončil na šestém místě. Ještě většího úspěchu pak dosáhl v následujícím MS, kde se letos stal vicemistrem. Quintanilla má zatím na Dakaru na svém kontě dvě konečná čtvrtá místa, v roce 2016 byl dokonce třetí. Sedmatřicetiletý Short, bývalá superhvězda amerického superkrosu a motokrosu, má za sebou teprve dva Dakary, v tom premiérovém rodák z Colorada v roce 2018 skončil sedmnáctý. Na Dakar letos odlétá s velkým sebevědomím, které mu dodal právě titul vicemistra světa v dálkových soutěžích. Více bodů nasbíral letos jen britský jezdec ve službách KTM Sam Sunderland. 

Pablo Quintanilla: „Rok 2019 byl pro mě mimořádně obtížný. Byl jsem tak blízko vítězství na Dakaru, takže zranění v poslední den bylo pro opravdu těžké, také psychicky. Potom jsem měl sedm měsíců pauzu, abych se vzpamatoval a zotavil. Už jsem se nemohl dočkat, až budu znovu závodit. Vrátit se na motorku během svého domácího závodu v Chile a vyhrát ho bylo úžasné. Bylo to mnohem víc, než v co jsem mohl doufat. Můj pocit na motorce už byl opravdu dobrý, jel jsem ve velkém tempu. Při pohledu na blížící se Dakar si myslím, že to bude těžké pro všechny. Navigace bude složitá a jednotlivé etapy jsou velmi dlouhé. Dobrá věc je, že dostaneme road booky až těsně před startem a nikdo nebude mít výhodu. Bude to ale stejné pro všechny jezdce. Já se opravdu moc těším a nemůžu se už dočkat, až vystartujeme."

Andrew Short: „Mám za sebou teprve svou druhou sezonu závodních rally a tohle bude můj třetí Dakar. Letošní úspěchy mi dávají hodně sebedůvěry. Musím přiznat, že mi přechod z motokrosu trval trochu déle, než jsem čekal. Chyběla mi rychlost a konkurenceschopnost, ale rok 2019 pro mě byl skutečným zlomem. Šesté místo na Dakaru a druhé místo v celkovém pořadí mistrovství světa, spolu s vítězstvím v Maroku, to byly pro mne a celý tým skutečným přínosem. Dakar 2020 pokrývá zcela nové terény v nové zemi a mám opravdu pocit, že to zvyšuje mé šance na pódium. “

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
cechradovan přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist