Honda hodnotí Dakar: Měli jsme jediný cíl – vyhrát. A ten jsme splnili!

Po 7 967 kilometrech napříč Saúdskou Arábií skončila Rally Dakar u dechberoucího Rudého moře v Yanbu, kde Ricky Brabec podruhé vystoupil na nejvyšší stupínek v kategorii motorkářů a zapsal se do historie jako jediný Američan, kterému se to podařilo. Tovární tým Monster Energy Honda tak s odstupem času  může být se svým účinkováním na 46. ročníku slavného závodu nadmíru spokojený. Tím víc, že Adrien Van Beveren letos obsadil třetí příčku.

Vyzbrojený novou generací kvalitně odzkoušeného motocyklu Honda CRF450 Rally předvedl tým Monster Energy Honda při svém prvním závodě v roce 2024 obdivuhodný výkon a v průběhu dvou týdnů mimořádně obtížného Dakaru sbíral vítězné etapy jako na běžícím pásu. Španěl Tosha Schareina zahájil vítězstvím v prologu, Chilan Nacho Cornejo získal ocenění za nejvíce letošních etapových vítězství (3), Adrien Van Beveren předvedl dva triumfy. Další Chilan Pablo Quintanilla a Američan  Ricky Brabec získali po jednom vítězství. "Měli jsme jeden cíl, a to vyhrát Rally Dakar. Podařilo se nám to s Rickym. Jsme za něj tak šťastní, protože odvedl úžasnou práci, aby vyhrál temto opravdu těžký Dakar. Adrien van Beveren tlačil, jak jen mohl, aby se dostal v závěru na druhé místo, I když nakonec zůstal třetí, jsme také rádi, že udělal tak rozhodný krok na stupně vítězů. Naco Cornejo ukázal působivé rychlostní a navigační schopnosti, které si zasloužily mnohem lepší výsledek než jeho konečné šesté místo, ale nakonec doplatil na problémy s přívodem paliva tři dny před koncem závodu. Pablovi (Quintanilla) během 48 Hours Chrono došel benzín, ztratil tím spoustu času a pohřbilo to jeho šance na pódium. Startovali jsme se šesti motocykly a se čtyřmi se nám podařilo dostat na závěrečnou slavnostní rampu v Yanbu. Tým odvedl skvělou práci a jsem na něj hrdý. Nyní pokračujeme v naší práci, protože chceme dosáhnout stejného výsledku na Dakaru 2025. Máme před sebou také mistrovství světa dálkových soutěží FIM, na které se letos pořádně zaměříme. Příští rally se jede ve Portugalsku a Španělsku v dubnu," uvedl po dakarském triumfu Ruben Faria, týmový manažer Monster Energy Honda.

Dvaatřicetiletý Ricky Brabec vítězstvím na Dakaru 2024 zopakoval svůj triumf z roku 2020. Jeho náskok v cíli na druhého Rosse Branche (Hero) z Botswany činí po 12 etapách a prologu 10 minut a 53 sekund. Poté, co strávil velkou část prvního týdne mezi předními závodníky, ale příliš nevyčníval, převzal otěže závodu po vyčerpávající novince 48 Hour Chrono. Navzdory tomu, že  na konci sedmé etapy měl jen jednosekundový náskok na druhého v pořadí Rosse Branche,  Kaliforňan se nikdy neohlédl zpět a bezchybným výkonem i po taktické stránce neustále navyšoval svůj odstup v čele Dakaru. Přidal také další etapové vítězství a celkem jich má na svém kontě jedenáct. Na druhý podnik MS dálkových závodů tak odcestuje v čele průběžné tabulky seriálu. „Je to pěkný způsob, začít rok vítězstvím. Nebylo to ale snadné. Trasa byla opravdu náročná. Konkurence tvrdá. Ross Branch a můj vlastní tým mě drželi neustále ve střehu. Rozhodně to byl pro všechny boj až do konce. Celkově to byla dobrá rally, ale tentokrát to bylo trochu jiné. Mám pocit, že tenhle ročník byl tak nějak vymakanější," uvedl v cíli Brabec. 

Při svém devátém pokusu na Dakaru se Francouz Adrien Van Beveren konečně vyhoupl na vytoužené  stupně vítězů, které mu v posledních letech unikaly. Má na svém kontě ceněné a tvrdě vybojované vítězství v novinkové etapě 48 Hour Chrono a konečnou třetí pozici. Vyhlášený specialista na písek a duny našel ve druhém týdnu svůj rytmus a ohromné zabojoval o bednu s Rossem Branchem a svým týmovým kolegou José Ignaciem Cornejem. Ten předvedl na slavné rally jeden ze svých nejlepších výkonů v kariéře, od začátku vedl v průběžném pořadí a nasbíral hattrick etapových vítězství. Bohužel doplatil na problém s palivovým čerpadlem a jeho konečné šesté místo neodpovídalo výsledku, jaký by si za skutečně vynikající výkon zasloužil. Jeho krajan Pablo Quintanilla už byl na Dakaru dvakrát druhý a jako nejzkušenější člen týmu Monster Energy Honda toužil proměnit svou dvanáctou účast ve vítězství. Naneštěstí pro dakarskou legendu mu během 48 Hour Chrono v prvním dni došlo palivo. Navzdory zklamání dál bojoval o pomáhl svým týmovým kolegům až do konce.  

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist