Do čela Dakaru se po 5. etapě vrací Ross Branch

Chilan Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda) prakticky způsobem start-cíl vyhrál pátou dakarskou etapu,do čela se kvůli bloudění dosavadního lídra Nacha Corneja vrátil Ross Branch z Botswany. Martin Michek klesl po dnešku na 11. místo průběžného pořadí.

Pátá etapa z Al-Hofuf do Shubayty přinesla věc, kterou snad jezdci nejvíc nesnášejí. Vstávalo se velmi brzy a závodníky nejprve čekal nekonečný 500kilometrový „nudný“ přejezd na start měřeného úseku. Ten měl být vysloveně krátký (118 kilometrů), ale jelo se už po okraji obrovské pouště Pusté končiny (Empty Qarter), takže na motorkáře čekal jen písek a pořádné duny. To mělo vyhovovat Janu Brabcovi (KTM – Strojrent Racing), zatím 31. jezdci průběžného pořadí motorkářů. Někdejší desetinásobný domácí motokrosový mistr měl před pátou etapou ztrátu na vedoucího Chilana Nacha Corneja (Monster Energy Honda) dvě hodiny, 24 minut a 34 sekund, „Čtvrtá etapa se nesla v duchu navigačních špeků. Bohužel jsem v jednom kaňonu nechal asi 15 minut, protože jsem prostě nebyl schopnej trefit správnou cestu. No, hrdej na to nejsem, ale makáme dál. Zítra už budou 100 procent duny, tak na tuhle rychlostku se fakt těším!,“ hlásil jiihomoravský jezdec v úterý na svém Facebooku.

Zhruba hodinová rychlostka přinesla jen dva oficální mezičasy. Na tom prvním, na 39. kilometru, vedl podobně jako v předchozích etapách Chilan Pablo Quintanilla (Monster Energy Honda) o 28 sekund před svým týmovým kolegou Francouzem Adrienem Van Beverenem. Další pořadí bylo Ausralan Toby Price (Red Bull KTM Factory Racing), který snad poprvé za celý 46. ročníku Dakaru pořádně vystrčil drápy, pak druhý muž průběžného pořadí Ross Branch (Hero) z Botswany a Australan Daniel Sanders na továrním GasGasu. Sedmý byl Slovák Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team - KTM) a čtrnáctý nejrychlejší z Čechů Martin Michek (ORION Moro Racing Group). Rozdíly mezi jezdci v Top 20 byly opravdu minimální.

Na 80. kilometru se pořadí prvních tří jezdců nezměnilo, na čtvrtou pozici se ale posunul Američan RIcky Brabec, další jezdec tovární Hondy, a na páté místo Argentnec Luciano Benavides na Husqvarně, úřadující mistr světa dálkových soutěží a bratr obhájce dakarského triumfu Kevina Benavidese (Red Bull KTM Factory Racing Team), který dnes jezdil okolo jedenáctého místa. Martin Michek na konci první dvacítky měl v tu chvíli manko na Quintanillu čtyři a a púl minuty.

Finále v obřích dunách už moc změn nepřineslo. Pablo Quintanilla vyhrál mezi motorkáři pátou etapu s náskokem 39 sekund na svého týmového kolegu Van Beverena. Třetí Price nabral minutu, 39 sekud a čtvrtý Sanders dvě minuty a 58 sekund, Velkou smůlu měl Luciano Benavides, kterému pět kilometrů před cílem začala škytat jeho Husqvarna. Argentinec mohl být rád, že vůbec dojel, i když ztratil okolo pěti minut. Ačkoli rozdíly mezi jezdci dnes byly malé, přece jen došlo ke změně průběžného vedení. Dosavadní lídr Nacho Cornejo lehce bloudil, a ikdyž mu s navigací pomáhal solidární Ricky Brabec dojel do cíle se ztrátou. Do čela Dakaru se tak vrátil dnes šestý Ross Branch. Tovární jezdec indického výrobce Hero má na druhého Nacha Corneja náskok 1:14 minuty, třetí Ricky Brabec ztrácí 3:47 minuty. Šestnáctý v pořadí Martin Michek na vítěze páté etapy Quintanillu ztratil šest minut a 38 vteřin a v celkovém pořadí klesl z desátého na 11. místo. Slovák Štefan Svitko, dnes osmý, je o tři pozice za ním. Jan Brabec skutečně potvrdil, že mu to v dunách jde  a skončil jen o čtyři příčky (20.) za Michkem. Milan Engel bral 29. pozici,,Dušan Drdaj byl 49.,  David Pabiška dnes ztratil 21 minut a je zaznamenán na 59.,příčce, o dvě místa níž je Martin Prokeš.  

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

     

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist