Do čela Dakaru jde Chilan Cornejo, posunul se i Michek

Druhá část maratonu přinesla na Rally Dakar nového lídra v kategorii motorkářů. Ross Branch z Botswany měl po pádu problém s řídítky a pár minut ztratil. Do čela tak šel vítěz čtvrté etapy „Nacho“ Cornejo Florimo z Chile, který dnes porazil druhého Rickyho Brabce z USA o téměř tři minuty. Martin Michek se posunul z desátého na deváté místo v průběžné klasifikaci.

Účastníky 46. ročníku Rally Dakar čekala v úterý 4. etapa, tj. druhá část maratonu. Po včerejší náročné etapě přejeli všichni do 200 kilometrů vzdáleného bivaku v poušti a tam spali bez svých doprovodů. Stěžovali si, že pořádně vymrzli a všichni se už těšili, že se dnes "dospí" ve svém klasickém zázemí. Předtím ale ještě museli absolvovat kratší, 299 km dlouhý měřený úsek mezi Salamíjí a Hufufem. Čekaly se tvrdé, kamenité a rychlé povrchy, až v závěru etapy měl přijít písek a duny. Průběh etapy silně ovlivnil fakt, že po startu téměř celá špička, včetně Martina Michka (KTM - ORION Moto Racing Group), zabloudila.  Zpočátku tak vedli průběžné pořadí jezdci spíš druhého sledu. Od poloviny měřeného úseku už ale vedl Cornejo Florimo (Monster Energy Honda) a doslova prolétl trať tak rychle, že dalším v pořadí Ricky Brabcovi a Kevinu Benavidesovi nestačily ani jejich bonusy, které dostali za otevírání trati dalším jezdcům.

Američan Brabec (Monster Energy Honda) si připsal minutu a jednu sekundu bonusů, argentinský obhájce loňského triumfu Kevin Benavides (Rd Bull KTM Factory Racing Team) 3 minuty a 42 sekundy. Až za touto trojicí byl jako čtvrtý v cíli klasifikován s ohnutými řídítky svého Hera jedoucí dosavadní lídr Ross Branch. Znamenalo to, že Chilan Cornejo ho předstihl v průběžném pořadí. Vede nyní o 1:15 minuty, třetí Brabec ztrácí na svého týmového kolegu 4:56 minuty. Kevin Benavides má na čtvrtém místě ztrátu už přes dvacet minut.

Martin Michek prožil těžké momenty. Ještě v pondělí večer musel nejrychlejší český motorkář vyhledat lékaře, který mu skalpelem dostával z ruky zaseklý trn. Po startu etapy ztratil přes pět minut a byl zaznamenán až v sedmé desítce průběžného pořadí. Poté ale zrychlil, jak jsme u něj zvyklí, a v cíli měl nakonec 14. nejlepší čas ze ztrátou 14:10 minuty na vítěze. I tak se v průběžném pořadí dostal o jedno místo dopředu, protože Australan Daniel Sanders (Red Bull GasGas Factory Racing) zůstal stát na trati s technickými problémy a v cíli byla až dvacátý se ztrátou 18:41 min. na vítězného Corneja. Michkův týmový kolega Milan Engel netrefil jeden way point, musel se vracet a dnes skončil 33. se ztrátou  35 minut a 56 sekund. Před ním se ve výsledkové listině objevuje dakarský nováček Dušan Drdaj (ORION Moto Racing Group) na 26. pozici (+ 32:21 min.)  

Nacho Cornejo: „Etapa dopadla dobře. Na začátku jsem udělal několik malých navigačních chyb a myslel jsem, že jsem ztratil nějaký čas, takže jsem pak tvrdě tlačil, abych se pokusil dostat dopředu. Pak při tankování jsem si všiml, že jsem na tom velmi dobře a okolo mě nikdo nebyl. Nevěděl jsem, co se stalo se všemi ostatními. Nevěděl jsem, jestli se ztratili nebo někde havarovali. Chvíli jsem pak jel s Rossem. Možná pak někde uvízl nebo havaroval v dunách, protože měl nakonec trochu zpoždění. Doufám, že je v pořádku. Celkově si myslím, že to byl solidní den, uvidíme, jak to půjde dál. Ale musím říct, že jsem spokojený se svou jízdou i s navigací."

Kevin Benavides: „Měl jsem dnes 35. narozeniny a oslavil jsem je perfektně. Udělal jsem kus dobré práce. Otevírání mě moc bavilo, jízda vepředu se mi moc líbila. Etapa byla rychlá, opravdu rychlá, ale se spoustou navigace, takže jsem se opravdu soustředil na svůj roadbook. Když jsem dorazil na tankování, viděl jsem svou zadní pneumatiku a měla v ní velký zářez. Takže jsem se poté snažil jet tak, abych tu gumu šetřil. Bylo to trochu děsivé, ale nakonec jsem skončil i s motorkou v cíli v pořádku, takže pokračujeme dále."

Ross Branch: „Jo, nemyslel jsem si, že zrovna dnes vyzkouším jízdu s ohnutými řídítky! Ne, opravdu to byl pro mě těžký den, jeden ze dnů, na které bych nejraději zapomněl. Po 40. km jsem havaroval, jen jsem se chtěl podívat na roadbook a narazil jsem na kámen. Pak jsem znovu havaroval dvacet kilometrů před cílem, když jsem jel do dun. Bylo tam trochu velbloudí trávy schované v písku a to mě hodilo přes řídítka. Ale jsem v pořádku a motorka je opravitelná. Nemyslím si, že jsem ztratil příliš mnoho času. V bivaku musíme opravit motorku a uvidíme zítra."  

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist