David Pabiška jede na svůj 15. Dakar

David Pabiška vyráží na svůj patnáctý Dakar a na tiskové konferenci před startem promluvil o přípravě, o pravidlech, ale také o kategorii Original by Motul, ve které startuje potřetí, respektive počtvrté. Jeho start v kategorii bez asistence byl ale dlouho ohrožen.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

David Pabiška se chystá na svůj patnáctý Dakar a je jedním z mála českých motorkářů, kteří si nejtěžší dálkovou rally vyzkoušeli v Africe, Jižní Americe i Saudské Arábii, kde 5. ledna soutěž startuje. David pojede v kategorii bez asistence Original by Motul a jeho start byl ohrožen, protože pořadatel mu tuto kategorii nechtěl dovolit. Jeho výsledky jsou prý směrem k profesionálním jezdcům, a proto by měl startovat v této třídě. O jeho startu v kategorii bez asistence se rozhodovalo hodně dlouho, a to jen potvrzuje vysoké startovní číslo 61. David řekl, že na Dakar jede závodit a rozhodně tam nebude v roli výletníka, ovšem zaměří se na taktiku, protože ta bude letos hodně důležitá.

Taktizovat bude potřeba hlavně v maratónské etapě, která je nazvána 48 hodin. Za tu dobu budou muset závodníci dojet do cíle a poprat se zhruba s šesti sty kilometry v dunách. Miniaturní bivaky budou různě po trase etapy a kam se jezdec první den dostane, tam složí hlavu a zároveň další den odstartuje. David také připomněl, že letošní Dakar bude o Africe nejen kvůli osmačtyřicítkové etapě v dunách, ale také proto, že celé startovní pole motocyklů bude letecky transportováno po dvoudenní maratonské etapě zpět do bivaku 800 km daleko, kde proběhne den volna. To by prý mohlo znamenat problém pro jedince, kteří odlet například kvůli technickým problémům v dunám nestihnou a budou muset jet zpět po ose. To by se mohlo stát sítem Dakaru.

Letos bude velkou prověrkou úvodní prolog, který je nezvykle dlouhý a měří 27 kilometrů a spojovačka na jeho start bude 150 km. Všechno tedy jen potvrzuje slova pořadatele, že to bude nejtěžší Dakar na území Saudské Arábie. David Pabiška se na něj nyní dost intenzivně připravuje a spí v hypoxickém stanu. Jelikož je hodně pověrčivý, nerad se baví o výsledcích, ale určitě by rád vylepši svá dvě čtvrtá místa v kategorii bez asistence.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist