Dakarský prolog vyhrál Schareina, Michek začal 11. místem

Muž, který byl před závodem odborníky pasován do role černého koně 46. ročníku Rally Dakar, vyhrál úvodní prolog. Španěl Tosha Schareina byl do továrního týmu Monster Energy Honda sice povolán na poslední chvíli, ale s tratí dlouhou 28 kilometrů si dnes poradil nejlépe a porazil Australana Daniela Sanderse (Red Bull GasGas Factory) o 12 sekund. Z Čechů byl nejrychlejší Martin Michek.

Je jasné, že krátký prolog, který rozhoduje jenom o tom, v jakém pořádí závodníci rozjedou zítřejší první ostrou etapu, byl velice vyrovnaný. První desítka jezdců se vměstnala do jedné minuty. Martin Michek (ORION  Moto Racing Group) má velké ambice a obhajuje 11. místo z loňska. Za vítězným Toshou Schareinou zaostal o minutu a 11 sekund. Třetí za Sandersem skončil Ross Branch z Botswany na indickém stroji Hero, obhájce loňského prvenství Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing) z Argentiny je devátý. I další Češi si vedli dobře. Michkův týmový kolega a nováček an Dakaru Dušan Drdaj otevřel 28. časem, Milan Engel se umístil jako 40. V obtížné kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence skončil David Pabiška (SP Moto Bohemia) třetí a celkově mu patří 48. příčka. Další Češi: 50. Jaromír Romančík (ORION  Moto Racing Group) -5:58, 57. Jan Brabec (Strojrent) -6:06, 58. Martin Prokeš (ORION  Moto Racing Group) - 6:10, 129. Libor Podmol -14:44. 

 

Sanders: „Dneska to bylo v pořádku, myslím. Bylo dobré vrátit se do sedla motocylu a do pouště. Bylo tam opravdu hodně nerovného a rozbitého terénu. Od zlomeniny stehenní kosti pro mě uplynula dlouhá doba, takže jsem chtěl zatlačit jen trochu a pokusit se získat zpět důvěru ve svou rychlost a navigaci..“

K. Benavides: „Myslím, že to byl pěkný prolog. Krátký, ale se spoustou navigace. Trať byla písčitá, my rychlejší jezdci jsme vyjeli později a uvízlí jsne vzadu, takže trasa byla pro nás už hodně rozbitá. Snažil jsem se být opravdu koncentrovaný, protože jsem po svých zraněních zažil spoustu času bez závodění, ale bylo příjemné se vrátit. Snažil jsem se mít dobré tempo a soustředit se na navigaci. Beru to tak, že jsem odvedl dobrou práci a zjistil jsem, že fyzicky jsem na tom už dobře. Ale bylo to samozřejmě jen takové zahřívací kolo.“

Michek: "Bylo to husté. Jak nám otočili pořadí závodníků, tak jsem jel mezi posledními. Trať byla po už extrémně rozbitá, byla tam nebezpečná místa, trefil jsem několik šutrů zavátých pískem. Byl to čistokrevný motokros s navigací. Tvrdly mi trochu ruce. Výsledek je v současné konkurenci až abnormální. Super, těším se na zítřek."

 

Právě bohaté zkušenosti z motokrosu se povedlo uplatnit Dušanu Drdajovi z Prahy, který 28. místem příjemně překvapil. „Byl jsem spokojený. Jediný problém nastal, když na 21. kilometru ztěžkla navigace, která dala zabrat i zkušenějším borcům. Tam jsem ztratil také já. Jinak jsem byl v cíli jako nejlepší nováček. To nic neznamená, máme za sebou jen první den. Budu bojovat dál tvrdě,“ byl odhodlaný Drdaj, kterého překvapila zima v poušti. „Hlavně po ránu. Vím, že se musím příště lépe obléknout.“ Komplikace se nevyhnuly ani zkušenému Milanu Engelovi, který je známý tím, že se v terénu velmi dobře orientuje. „Bylo to docela zrádné, i já jsem bloudil. Zajel jsem si asi kilometr, musel se vracet pro jeden waypoint. Stalo se, jsme na začátku, nic si z toho nedělám. Zvykám si na digitální roadbook, už mě tolik nezlobí,“ dodal Engel, který měl v cíli ztrátu čtyř minut na vítěze.

Hůře dopadl Jaromír Romančík, jemuž se prolog nepovedl podle představ. Ačkoliv se na premiéru hodně těšil, na desátém kilometru havaroval. „Stalo se to v hezké pravotočivé zatáčce, pěkně jsem do ní najel s plynem, jenže tam byla taková stopa. Najednou jsem ležel, měl nohu pod motorkou a nemohl se z toho dostat. Mával jsem a přiběhli diváci mě zvednout,“ popsal náročné momenty Romančík, domácí šampion v motokrosu nebo v enduru. Po pádu se snažil nahnat ztracený čas.

„Jenže jsem dojel jezdce, který hodně prášil. Jak jsem se ho snažil předjet, tak jsem nekoukal na navigaci a vynechal jeden bod. Ztratil několik kilometrů a pak se vrátil. Propásl jsem čas kvůli svým chybám, startuji v sobotu ze zadních pozic. Určitě se budu chtít zlepšit,“ doplnil Romančík. Spokojený byl v cíli Martin Prokeš, který potkal několik závodníků v protisměru. „Za mě se jelo fakt super. Na nějakém dvacátém kilometru na kaňonu jelo proti mně asi sedm motorek. Tam jsme málem střelili do sebe. Nad námi byl vrtulník. Nevím, jestli to monitoroval, protože jeli v protisměru. Pak jsem předjel asi ještě tři. Zítra jdeme do toho naplno,"

Všechny výsledky najdete zde:

https://www.dakar.live.worldrallyraidchampionship.com/en/bike/0/standings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist