Dakarský favorit číslo 1? Luciano Benavides!

Triumf na rychle se blížící Rally Dakar sice bude obhajovat Argentinec Kevin Benavides (KTM), ale vzhledem k tomu, že velkou část sezony vypustil kvůli složité zlomenině zápěstí a o jeho současné formě nejsou žádné zprávy, byl odborníky na post absolutního favorita pasován jeho mladší bratr. A nejen proto že Luciano Benavides vyhrál letošní ročník světového šampionátu FIM dálkových závodů. 

Tovární jezdec Husqvarny Luciano Benavides skončil vloni v rámci MS dálkových závodů na čtvrtém místě, poté vyhrál na Dakaru 2023 tři etapy a celkově dojel šestý. Vedení jeho týmu si ho kromě jeho talentu váží i kvůli jeho důslednosti a spolehlivosti. V letošním serálu MS skončil ve všech závodech do druhého místa. Na Abu Dhabi Desert Challenge se umístil na druhém místě za Francouzem Adrienem Van Beverenem (Honda), následovalo další druhé místo, tentokrát za Australanem Danielem Sandersem (GasGas) na Sonora Rally. Luciano Benavides pak sice prohrál s Toshou Schareinou na své domácí Rally Desafío Ruta 40, ale Španěl nejel o body do šampionátu, což poskytlo Argentinci maximum bodů v hodnocení MS a rovněž tak slušný bodový náskok na Australana Tobyho Price (KTM). I když veterán Price pak triumfoval na Marocké rally, Benavides skončil hned za ním a zajistil si titul o čtyři body.

"Byla to skvělá sezóna," řekl Benavides na vyhlašování FIM Awards v Convention Centru v britském Liverpoolu, kde bylo korunováno celkem padesát osm letošních šampionů, včetně například Itala Peca Bagnaii (MotoGP) „V každém závodě jsem byl silnější a silnější, v každém podniku kromě Dakaru jsem se dostal na pódium. Jsem velmi rád, že jsem získal toto ocenění. Je to něco velmi speciálního, protože jsem letos na vyhlašování FIM jediný Argentinec, takže je to opravdu příjemné. Je to pro mě čest. Teď se těším na rok 2024, moje motivace je super vysoká, proto si chci tento okamžik přenést z Liverpoolu na Dakar a pokusit se tam dostat na pódium. To by byl můj druhý splněný sen."

Jeho kvality ocenil i ředitel Dakaru David Castera. „Luciano Benavides je velký šampion,“ uvedl populární francouzský manažer. „Byl vepředu na všech akcích, vždy se nacházel ve výhodné pozici. Věděl, kdy zůstat v klidu a kdy pořádně zatlačit, když bylo potřeba. Myslím, že vyhrál šampionát 2023 díky své tiché síle." Luciano Benavides pojede v lednu už svůj sedmý Dakar a zdá se, že je skvěle připravený i na ty nejobtížnější podmínky v Saúdské Arábii, V týmu Husqvarna Factory Racing zůstane i pro celou sezónu 2024. Na Dakaru jako úřadující šampion vystřídá své obvyklé číslo 77 jedničkou. Ačkoli...oblíbenou 77 si nechá v miniaturním provedení v pravém horním rohu svého startovního čísla. Pětidílný seriál MS dálkových závodů 2024 začíná právě Rally Dakar 5. ledna.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist