Dakarská novinka 48h Chrono přinesla peklo v poušti

První část dakarské novinky nazvané 48h Chrono splnila očekávání a dala pořádně zabrat všem účastníkům slavného závodu. Výsledky šesté etapy budou sice oficiálně vyhlášeny až po zítřejším dojezdu, podle mezičasů to ale vypadá, že zatím virtuálně Ross Branch ztratil vedení v soutěži motorkářů ve prospěch Rickyho Brabce. Smůla potkala Dušana Drdaje, který prorazil nádrž a odstoupil.

Ve čtvrtek měl možná Dakar před sebou nejdůležitější den 46. ročníku. Jezdce čekala podle mnohých vyjádření nejtěžší etapa v historii slavného pouštního závodu. Novinka pořadatelů dostala název 48h Chrono. Odehrávala se zcela v dunách nekonečné pouště Pustá končina (Empty Quarter), Pravidla byla nastavena tak, ve čtyři hodiny odpoledne tamního času  se závod zastaví a jezdci budou muset dojet do nejbližšího ze sedmi bivaků. Tam přespí ve stanu, budou odříznutí od světa a v pátek ráno pak v etapě budou pokračovat. Výsledek bude souhrnný po dojezdu celé etapy 6 A a 6 B, jezdci museli zapečetit mobilní telefony a o svých mezičasech během etapy je nebude nikdo informovat. Motorkáři jeli odlišnou trasu než jiná vozidla, a dnes je čekalo okolo 600 kilometrů měřeného úseku a 209 km spojovačky„Tuhle novinku určitě vítáme, je to skvělý koncept. Jsem rád, že pořadatelé zkouší nové věci. Je to cesta, jak Dakar ještě více zatraktivnit. Závodníci dostanou stan, karimatku a vojenský balíček s konzervami. Dále pak šest litrů vody a vařič, na kterém si vše uvaří. Bude to pionýrské a líbí se mi to,“ je nadšen šéf stáje Orion MRG Ervín Krajčovič.

 Na prvních mezičasech pokaždé vedl letos skvěle jedoucí Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), do pěti minut za ním byli v průběžné klasfikaci naskládaní ještě jeho týmový kolega, Francouz Adrien Van Beveren, Australané Toby Price (Red Bull KTM Factory Racing) a Daniel Sanders (Red Bull GasGas Factory) a Luciano Benavides z Argentiny na tovární Husqvarně. Ještě před první tankovačkou se začali v týmu Monster Energy Honda chytat za hlavy. Zatímco Ricky Brabec a Van Beveren uháněli do cíle s vyhlídkou skvělého výsledku, další dvě jejich hvězdy spadly do obrovských potíží. Nejprve Američan Skyler Howes, před startem etapy třináctý  celkově, skončil s porouchaným motocyklem, pak se začal pořadím propadat i Chilan Pablo Quintanilla. Nejprve se soudilo, že vítěz včerejší etapy má rovněž technické problémy, ale nakonec z toho byla mnohem prozaičtější věc: Pablovi došel na trati benzín. A než ho sehnal, uplynula podle zpravodajství oficiálního serveru dakar.com celá hodina a půl! To znamená konec šancí na jakýkoli kvalitní výsledek na konci rally.  

Na tankovačce se Quintanilla podělil o své kruté zážitky. "Je to smutný okamžik. Dával jsem si velký pozor na spotřebu paliva, ale stejně mi 10 kilometrů před tankovacím místem došel benzín. Je to těžké, když jste celý tento závod pracovali tak tvrdě a tak dlouho. Vždy se snažím dělat maximum, ale takový je život. Někdy to jde dobře, někdy ne." I čeští motorkáři měli problémy. Nejrychlejší z nich v průběžné klasifikaci na 11: pozici Martin Michek (Orion - Moto Racing Group, KTM) ztrácel na 190. kilometru už přes dvacet minut, zřejmě vinou svého naraženého zápěstí ze včerejška, zaostával i jeho týmový kolega Dušan Drdaj, který zůstal stát na trati.  Lépe na tom byli Jaromír Romančík (MRG) a Jan Brabec (Strojrent Racing - KTM), kteří na lídry etapy ztráceli jen asi 19 minut.  

Na 311. kilomertu stále vedl suverénní Ricky Brabec o pár sekund před Van Beverenem, první pětka jela stabilně, v ní pořád Price, Sanders a Luciano Benavides, který před startem nejtěžší etapy dostal nový motor do své Husqvarny. Dál v první desítce číhali na svou šanci první a druhý muž průběžného pořadí, tj. Ross Branch z Botswany na továrním Heru a Chilan Nacho Cornejo (Monster Enrgy Honda). A nechyběl tam ani obhájce loňského dakarského triumfu Argentinec Kevin Benavides (Red Bull KTM Factory Racing).  V samotném závěru se ale víc začal prosazovat van Beveren a na druhé tankovačce, asi po 400 kilometrech speciálu, vedl před Brabcem o 12 sekund. Třetí zůstával Toby Price.

Jezdci si během tankování stěžovali na útrapy dnešní superobtížné etapy. Někteří dokonce tvrdili, že mají vidiny, rozostřené vidění a stavy jako ráno po pořádné opici. Luciano Benavides ukazoval ošklivé puchýře na rukou.  Před vypršením časové lhůty byl umístěn ještě jeden mezičas,  který ukázal, že Van Beveren navýšil svůj náskok na Brabce na 1:21 min. Třetí Price ztrácel minutu a 49 sekund. Dosavadní lídr Ross Branch zaostával na šesté pozici o osm minut, virtuálně by tedy zatím přišel o celkové vedení ve prospěch Rickyho Brabce.  Připomeňme si, že oficální výsledky 6. etapy, části A i B, budou vyhlášeny až zítra po dojezdu druhé části Chrono 48. 

Když v 16.00 pořadatrelé etapu zastavili, jezdci Luciano a Kevin Benavidesové, Nacho Cornejo, Adrien Van Beveren, Toby Price, Joan Barreda, Ross Branch, Ricky Brabec, Štefan Svitko, Daniel Sanders, Antonio Maio a Martin Michek stihli jako jediní projet okolo bivaku E a svorně zamířili do bivaku F na 513. km, kde budou nocovat. „Jak jsou na tom kluci? No, moc o nich vlastně nevíme, Chrono etapa zatím zdá se být brutální a to ji sledujeme jen z livetimingu. Martin Michek s Milanem Engelem bojují o Top 20, Jára Romančík je hned kousek za nimi, Martin Prokeš na konci páté desítky. Zato Dušan Drdaj si vybírá smůlu a odstupuje s dírou v zadní nádrži. Náš presscar ho již vyzvedl a doveze za týmem do Rijádu," píše na facebooku tým ORION MRG. Michkovi svítí na live timingu ztráta přes 40 minut. Milan Engel, Jaromír Romančík Jan Brabec  budou nocovat v bivaku na 424. kilometru. „Miianu Engelovi údajně těsně před tankovačkou došel benzín, organizátoři to s dojezdem naplánovali tip ťop, ale vyřešil to rychle. Nevíme jak, ale opět si poradil. Bohužel tam nechal nějakých deset minut. Také Jaromír Romančík předvedl skvělý výkon,“ dodal Krajčovič.

Všechny výsledky najdete zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist