Benavides vyhrál 4. etapu, ale v Maroku dále vede Price

V boji o titul mistra světa dálkových soutěží FIM přituhuje. Čtvrtou a předposlední etapu Marocké rally totiž vyhrál lídr šampionátu Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna), nadále ale před posledním dějstvím vede jeho nejbližší pronásledovatel Toby Price z týmu Red Bull KTM Factory Racing.

Připomeňme si, že Benavides vedl před Marokem seriál FIM World Rally-Raid Championship o devět bodů před Pricem. Znamená to, že při předpokládaném vítězství Australana musí dojet Argentinec celkově druhý nebo třetí a titul bude jeho. Dosud si na severu Afriku mnohem lépe vedl tovární jezdec KTM Price. Před předposlední a nejobtížnější etapou vedl před Rossem Branchem z Botswany (Hero) a třetím Pablem Quintanillou (Monster Energy Honda). V kldiu takticky jedoucí a vyrovnaný Benavides na čtvrté pozici (po odpadnutí kvůli havárii Matthiase Walknera na KTM) ztrácel 7:50 minuty. Toby Price byl druhým jezdcem, který rozjížděl čtvrtou, 422 kilometrů dlouhou etapu, s měřeným úsekem 343 kilometrů. Jako vždy  ze sebe vydal všechno. Okamžitě začal se svou KTM 450 RALLY pronásledovat jezdce před sebou. dobře si poradil  s rozmanitým a náročným terénem, ​​dokázal udržet velké tempo  a dělal minimum chyb. A když  získal téměř čtyři minuty bonusového času za otevření etapy, bylo z toho skvělé třetí místo v cíli.

Etapa, označená pořadateli za jednu z nejkrásnějších, ale zároveň i nejobtížnějších, nezklamala a přinesla směs velbloudí trávy a rychlých skalnatých úseků, než skončila ve slavných dunách Merzouga. Rychlejší než Price byl tentokrát vítězný Luciano Benavides (Husqvarna Factory Racing. Na trať  vyrazil jako šestý a od začátku byl nejrychlejší ze všech jezdců. Vedl na na každém kontrolním bodu až do cíle. Druhý skončil nejlepší jezdec tovární Hondy Chilan Nacho Cornejo se ztrrátou na vítěze 1:18 min., Price zaostal o  2:24. Argentinec Benavides je nyní celkově třetí, do konce soutěže už zbývá jeden den s podstaně kratší a méně záludnou etapou.  Price má nyní v čele předběžného celkové pořadí náskok pět minut a 56 sekund na Rosse Branche. Ale i kdyby Marockou rally vyhrál, titul mistra světa mu to zaručit nemůže...Lucianovi stačí udržet třetí příčku.  

 

Luciano Benavides: „Dnešek byl intenzivní od začátku do konce. Věděl jsem, že mám dobrou výchozí pozici, ale nebude snadné dohnat kluky vepředu, kteří získávali bonusový čas. Jen jsem držel hlavu skloněnou a celou cestu speciálkou jsem dělal to nejlepší, co jsem mohl, zvláště v posledních kilometrech přes duny. Čeká nás poslední den rally – ve skutečnosti poslední den sezóny – a pořadí na čele je velmi těsné. Vše, co mohu udělat, je dát do té poslední fáze všechno. Ať už vyhraju, nebo ne, vím, že se budu snažit ze všech sil."

Toby Price: „Dnes to byla rozhodně dlouhá etapa. Celkově jsem měl dobrý den, udělal jsem pár malých navigačních chyb, ale dokázal jsem je napravit docela rychle a neztratil jsem příliš mnoho času. Poslední den vygraduje boj o titul. Jediné, co mohu tady v Maroku udělat, je pokračovat v dobrých výkonech a v cíli uvidíme. Zbývá jeden den, takže jsem all-in!"

Nejlepší z českých nováčků Jára Romančík měl v první třetině etapy tvrdší pád.  "Bolí ho zápěstí a to pořádně. Řekl ale, že to v poslední etapě zkusí, a pak uvidí. Držíme palce a skládáme obdiv. Dnes kvůli tomu nějaké minuty ztratil, ale zabojoval a ke konci etapy ještě zvládl stahovat," uvedl jeho tým ORION-Moto Racing Group na svém Facebooku.

 

Výsledky 4.etapy

1. Luciano Benavides (ARG), Husqvarna, 3:35:12
2. Jose Ignacio Cornejo (CHL), Honda, 3:36:30 +1:18
3. Toby Price (AUS), KTM, 3:37:36 +2:24
4. Pablo Quintanilla (CHL), Honda, 3:38:29 +3:17
5. Tosha Schareina (ESP), Honda, 3:38:38 +3:26

20. Jan Brabec (CZE) plus 55:44 min.

21. Jaromír Romančík plus 56:21

23. Dušan Drdaj plus 58:25

59 .Martin Prokeš plus 2:01,49

Průběžně před poslední etapou 

1. Toby Price (AUS), KTM, 14:02:38
2. Ross Branch (BWA), Hero, 14:08:34 +5:56
3. Luciano Benavides (ARG), Husqvarna, 14:09:02 +6:24
4. Pablo Quintanilla (CHL), Honda, 14:10:38 +8:00
5. Tosha Schareina (ESP), Honda, 14:12:32 +9:54

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist