7. etapa přinesla smůlu Engelovi, dále vede R. Brabec

46. ročník Rally Dakar v neděli vstoupil do své druhé poloviny a nebylo to dobré vykročení pro zatím druhého nejrychlejšího českého motorkáře Milana Engela, který v sedmé etapě nabral obrovskou ztrátu kvůli prasklé rozetě. Dál vede, už ale jen o jedinou sekundu,  Američan Ricky Brabec, tovární jezdec Hondy, dnes vyhrál jeho týmový kolega Chilan Nacho Cornejo.

Nedělní den volna v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu přišel všem po prvním dakarském týdnu a hlavně po brutální novince Chrono48 vhod. Jezdci kurýrovali svá zranění, mechanici dřeli na rozbitých motocyklech. Mezi těmi, kteří už letos z Dakaru museli odstoupit, je i pár velkých favoritů, jako byli Brit Sam Sunderland (Red Bull GasGas Factory Racing Team), Španělé Lorenzo Santolino (Sherco), Tosha Schereina (Monster Energy Honda) a Joan Barreda (Hero) nebo Američan a další jezdec tovární Hondy Skyler Howes. Jiní budou pokračovat s bolestivým zraněním, mezi nimi i nejrychlejší Čech Martin Michek (ORION - Moto Racing Group)m který si v páté etapě bolestivě narazil zápěstí. Připomeňme si, že před sedmou etapou vedl nesmírně vyrovnaný Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), ale  jen o zanedbatelných 51 sekund před Rossem Branchem (Hero), Michek byl na fantastickém jedenáctém místě. Sedmá etapa z Rijádu do Al Duwadimi měla na programu 483 měřených kilometrů (+ 390 km spojovacích úseků), Začínala v hlubokém a pořádně klikatém kamenitém kaňonu s velkým rizikem bloudění, až ve druhé části dne měl přjít písek a duny.   

 

Po startu to pořádně napálil Chilan Pablo Quintanilla. Tovární jezdec Hondy neměl co ztratit, když se po problémech v minulých etapách propadl až do druhé dvacítky průběžného pořadí, Ale už na 112. kilometru jeho mise skončila a Quintanilla začal opravovat motorku. Do vedení se tak dostal  jeho krajan a týmový kolega Cornejo Florimo, neměl ale velký náskok na Brabce, Argentince Kevina Benavidese (Red Bull KTM Factory Racing Team) a jeho bratra Luciana (Husqvarna). V první desítce se bez problémů držel i Ross Branch z Botswany a opět Slovák Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team - KTM).  Michek jel skvěle a ztrácel na vedení okolo sedmi minut, zato Milan Engel, dosud na průběžném 19. místě celkového pořadí, měl smolný den a výrazně ztrácel. Praskla mu totiž rozeta, kterou mu mechanici vyměnili během během volného dne. Naneštěstí ho zachránil jeho týmový kolega Jaromír Romančík, jedoucí už mimo závod, který mu přispěchal an pomoc a dal mu své zadní kolo.

Na 373. kilometru, po druhé tankovačce, stále vedl Ignacio Cornejo před Kevinem Benavidesem o jednu minutu a 13 sekund a Lucianem Benavidesem (2:03 min.) Ricky Brabec si stále virtuálně udržoval vedení na Dakaru, dokonce ho na Rosse Brance i mírně navyšoval. K čelu se začal přibližovat i další jezdec tovární Hondy, Francouz Adrien Van Beveren, stále ale ztrácel přes deset minut. Snažil se i dvojnásobný vítěz Dakaru Australan Toby Price (Red Bull KTM Factory Racing), který letos zatím jede s velkou rozvahou a zdá se, že si mazácky nechává síly na pozdější strhující finiš, jak už to několkrát v minulosti udělal.    

A Ignacio Cornejo už udržel své vedení až do konce. Na druhého Kevina Benavidese najel jen 32 sekund, na třetího Luciana Benavidese pak tři minuty a 12 sekund. Ricky Brabec v závěru trošku zvolnil a na čtvrté místo se před něj dostal Ross Branch, Znamená to, že Američan si celkové vedení na Dakaru sice udržel, ale má na jezdce z Afriky náskok jediné sekundy. Ve výborných výkonech pokračuje Štefan Svitko, tentokrát dojel sedmý, tři příčky za ním září ve výsledkové listině Martin Michek. Český jezdec se vrátil do první desítky průběžného pořadí 46. ročníku Dakaru, na devátého Van Beverena nemá odstup ani celé čtyři minuty.  Druhý nejlepší z Čechů byl dnes Dušan Drdaj (ORION - MRG) na 24. pozici s ztrátou 56 minut 51 sedund a třetí David Pabiška  se dnes vyznamenal 40. příčkou přes šestiminutovou penalizaci.  Engelova ztráta nakonec činila v cíli hodinu, 57 minut a 46 sekund. Propadl se tak na pořád ještě skvělou 22. příčku. Hodinu v sedmé etapě nabral i Jan Brabec (Strojrent Racing), celkově je ale 24:  

   

Všechny výsledky najdete tedy

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist