5. etapa: One man show Joana Barredy

Španělský jezdec Joan Barreda porazil v páté dakarské etapě celou konkurenci rozdílem třídy. Dostal se do čela hned po startu, a pak už jen soustředěnou a ďábelsky rychlou jízdou zvyšoval svůj náskok. Tovární jezdec Hondy dorazil do cíle s náskokem víc než deset minut na druhého Rakušana Matthiase Walknera (KTM). Celkově ale stále vede Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha).

Ve středu závodníky čekala vůbec nejdelší etapa celého Dakaru. Celkem 770 kilometrů ze San Juan De Marcona do Arequipy. Měřený úsek byl dlouhý 264 km. Čtyřkolky a motorky jely jinou trasu než auta a kamiony. Všechny jezdce každopádně čekal včasný budíček, startovalo se za východu slunce. Závodníci se mohli těšit na písky Tanaky a 30 kilometrů horských dun.

Tentokrát účastníky Dakaru nečekal hromadný start jako včera, který si jezdci velmi pochvalovali. Mezi nimi i český motorkář Jan Brabec z týmu Big SHOCK Racing, který vyrážel do čtvrté etapy ve třetí vlně. „Ten start byl super. Já jsem si schválně stoupnul co nejblíž k oceánu, protože tam byl terén nejtvrdší. A dobře jsem udělal,“ popisuje Brabec. Úvod etapy se Honzovi vydařil a držel si dobrou pozici, následně však také ztratil čas při navigaci. „Ze začátku to šlo výborně, ale pak jsem se zakopal na jednom kontrolním bodě a nemohl ho najít. Bylo nás tam asi pět. Lítali jsme kolem obrovské duny asi půl hodiny. Ani nevím, kde jsem ho nakonec našel,“ popisuje Jan Brabec, který čtvrtou etapu dojel na 45. místě a v celkovém hodnocení se opět výrazně posunul, a to už na 59. pozici. Nezapomínejme, že dakarský nováček si veze na zádech dvouhodinovou penalizaci z první etapy za minutí jednoho kontrolního bodu.

To, co provedl v páté etapě Joan Barreda, vstoupí do dakarské historie jako jeden z nejlepších jezdeckých výkonů vůbec. Bývalý španělský motokrosař, vítěz letošní druhé etapy, se zřejmě rozhodl vsadit všechno na jednu kartu. Od startu pořádně zatahal za plyn a po celý den s velkým náskokem vedl. Měl co dohánět. V předchozích etapách udělal hodně navigačních chyb a před dnešním dnem měl na 13. pozici průběžného pořadí ztrátu na lídra soutěže motorkářů Francouze Adriena Van Beverena (Yamaha) 22 minut. Po dnešku se posunul už na místo čtvrté. Na továrního jezdce Yamahy Van Beverena, který dnes dojel pátý a nabral přes 15 minut, ztrácí už jen 7:33 min. Celkově druhý je Argentinec Kevin Benavides (+1:00 min.) na Hondě a třetí Rakušan Walkner (+ 1:14 min), který u továrního týmu KTM převzal roli lídra po včera odstoupivším Samu Sunderlandovi (na menších snímcích jeho evakuace vrtulníkem).

Dnešními smolaři byli dosud druhý Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna), který hned v úvodu měřeného úseku havaroval, a pak se etapou doslova protrápil až k 16. místu. Stejná nepříjemnost postihla před startem etapy osmého Argentince Franca Caimiho. Tovární jezdec Yamahy havaroval už na třetím kilometru a v cíli není zaznamenán aní v první padesátce. Výborně jedoucí Slovák Štefan Svitko (KTM) to sice dnes nestihl do Top 10, ale 13. místrem si pojistil celkové 11. místo. Na desátého Američana Rickyho Brabce (Honda) mu chybí už pouhých 1:26 min. V cíli už jsou i Češi, z nichž nejrychlejší byl Jan Brabec na 43. pozici. Milan Engel (Moto Racing Group) skončil o tři místa za ním.

Engelovi došel 15 kilometrů před cílem měřeného úseku benzín. A to předtím bral  plnou! „Jelo se mi dobře, ten benzín mě hrozně mrzí. Neměl jsem žadnou krizovku, ani jsem nebloudil. Škoda...“ Jan Brabec: „Pořadatelé slibovali, že to dneska bude brutál a byl to brutál. Zase jsem netrefil jeden bod a na chvíli se zasek. Ale s rychlostí jsem spokojenej, nejsem unavenej. Právě jsem zastavil, abych si dal količku na pláži a podal hlášení.“

 

„Byl to výborný den. Hned na startu měřeného úseku jsem nastavil nejvyšší možné tempo a ono to vyšlo. Nikdo se mě nechytil. Věděl jsem, že dnes je na nějakou tu dobu poslední den v dunách, a tak musím útočit. A toho jsme se i držel. Získal jsem zpět nějaký ten ztracený čas, jsem zpět v Top 10, ale moje ztráta je ještě pořád dost velká. Jsem si ale jist, že si nakonec najdu cestu do čela Dakaru," uvedl v cíli Barreda po svém 21. etapovém vítězství na Dakaru. Někteří jezdci na dojezdu uvedli, že nikdy ještě neviděli tak měkký a neustále se propadající písek jako na trati dnešní etapy. Kategorie quadů dnes ztratila dosud druhého muže pořadí Rusa Sergeje Karjakina, který havaroval na 44. kilometru a zlomil si ruku. Obhájce loňského vítězství byl přitom jediný, kdo letos stačil na zcela suverénního Chilana Ignacia Casaleho. Pátou etapu mezi čtyřkolkáři vyhrál Argentinec Nicolas Cavigliasso právě před Casalem. Ten nadále vede klasifikaci o 40 minut před Peruáncem Alexisem Hernandezem. Josef Macháček (BARTH Racing) dnes projel cílem na 12. místě.

Výsledky 5. etapy i cekové pořadí naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings#

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist