MČR a Pohár CAMS Cross Country OPEN 2016 – Report z Liberce

Liberec (sportovní areál Vesec) 3.- 4. září 2016 - První zářiový víkend hostil Liberec v pořadí čtvrtý podnik MČR a Poháru CAMS Cross Country OPEN 2016. Po premiéře v roce 2015 zavítali jezdci ze všech koutů České republiky podruhé pod liberecký Ještěd, kde pořadatelé z KOVOM Racing Teamu připravili v délce 8,2 km opět náročnou, členitou a velice rozmanitou trať na které nechyběli lesní pasáže, dynamické prvky na loukách a velice zajímavé výjezdy. Trať byla připravena v areálu, který pořádal v roce 2009 MS v klasickém lyžování a tak kromě zimních sportů a volnočasových aktivit našel tento areál další velice vhodné využití ve městě které je sportu zaslíbeno.

Závodní víkend zahájila spanilý jízda více než 60 speciálů ze sportovního areálu Vesec před libereckou radnici, kde byl celý podnik za účasti významných hostů zahájen slovy náměstka primátora pana Tomáše Kysely. Na překrásném náměstí ze schodů radnice pozdravili přítomné pan Karel Abraham, prezident Českomoravské asociace motocyklového sportu (CAMS), která seriál pořádá, paní Ivana Ulmanová, ředitelka Masarykova okruhu v Brně, Jiří Kučera předseda divize endura CAMS, Patrik Markvart liberecký rodák a aktuální leader kategorie U20 v ME v Enduru a Jan Veselý liberecký reprezentant rallye Dakar a za pořadatelský KOVOM RACING Team Karel Mráz. Všichni přítomní ocenili práci pořadatelů a poděkovali radnici a především primátorovi města panu Tiboru Batthyánymu za podporu a rozvoj motosportu pod Ještědem.

Hlavním bodem slavnostního zahájení a spanilé jízdy však bylo udělení pamětní medaile libereckému občanovi Pavlu Knapovi za záchranu lidského života při enduru v beskydských Metylovicích, které se jelo taktéž pod hlavičkou CAMS. Po ocenění za příkladný lidský čin se přítomní v doprovodu městské policie odebrali zpět do ski areálu k nadcházejícím soutěžním kláním o pohárové a mistrovské body.

V 10.30 hod. odstartoval první závod Poháru CAMS a některých kategorií MČR. Po 100 minutách náročných bojů si v jednotlivých kategoriích odnesli plný počet bodů: MČR VET 50 Zdeněk Halata, MČR 80 OPEN Matěj Škuta, MČR ŽENY Barbora Cihlářová, Pohár CAMS E1 Pavel Šmahel SMX Racing team Rudník, Pohár CAMS E2 Tomáš Korbelář, Pohár CAMS E3 Ondřej Josífek a v kategorii Veterán Open si vítězství vybojoval Michal Roušavý.

Ve 13.00 hod. odstartoval dvouhodinový závod MČR a MČR II. Absolutním vítězem se v MČR I. stal Patrik Markvart před Janem Balášem a Jiřím Slischkou. V kategorii Junior do 23 let bral plný počet bodů opět Patrik Markvart. V kategoriích MČR II. výkonnostní třídy zvítězili: Radim Drlík RD Racing mezi veterány, v E1 Jan Požár, v E2 Josef Jaroš a v E3 Radek Pabiška z KOVOM RACING TEAMU.

HOBBY jezdci bez licencí se utkali v závodu „O Pohár primátora města Liberec“ který odstartoval v 16.00 hodin odpoledne za účasti více než 80 jezdců a podpory nesčetné masy diváků a fanoušků především z blízkého okolí či přímo z Liberce. Součástí závodu byla kategorie Hobby Veterán, kterou vyhrál Kamil Novotný, Hobby OPEN ve které zvítězil Martin Boudík, Kategorie Dvojice Hobby kde dominovali Jan a David Noskovi a kategorie dvojice Elite kde zvítězili Robert Friedrich a Patrik Markvart.

Nedělní program zahájili již v 8.30 hod. junioři v závodě MČR JUNIOR 65. Vítězství si po dvou 15 minutových rozjížďkách odvezl z libereckého Vesce Matěj Skořepa. V 10.00 hod. odstartoval závod Poháru CAMS a vybraných kategorií MČR kde se jezdci utkali o druhou sadu bodů v seriálu. Po 100 minutách zvítězili ve svých kategoriích: Zdeněk Halata, Matěj Škuta, Jana Kořenková, Pavel Šmahel – SMX Racing team Rudník, Tomáš Pospíšil, Bedřich Špendlík a Lubomír Pospíšil z Enduro teamu Slovácko.

Ve 12.30 hod. čekal druhý 120-ti minutový boj i na jezdce MČR a MČR II. Za krásné divácké kulisy si vítězství v Absolutním pořadí vybojoval opět Patrik Markvart před Jiřím Slischkou a Robertem Friedrichem. Stejné pořadí pak bylo i v hodnocení juniorů. V MČR II. výkonnostní třídy braly plný počet bodů Jan Požár, Josef Jaroš, Radek Pabiška z KOVOM RACING Teamu a Radim Drlík z RD Racing.

Posledním víkendovým závodem „O Pohár primátora Liberce“ byl celý bohatý závodní program za krátké dešťové spršky uzavřen. V závodě vypsaném na 100 minut si poháry za první místo odvezli Petr Petříček mezi veterány, Martin Boudík v kategorii Hobby OPEN, dvojice HOBBY Pavel Šmahel a Jakub Langhamr a v elitní kategorii dvojic Jakub Šefr a Jakub Marek.

Pořadatelé po loňské premiéře předvedli vynikající kus ocenění hodné práce pro motoristy nejen z Liberce, což ocenil jak prezident CAMS pan Karel Abraham, Ivana Ulmanová a představitelé města, ale především všichni návštěvníci a soutěžící jezdci z celé republiky. Po náročném víkendu čeká na pořadatele ještě kus práce při úklidu a pak již přípravy na další ročník libereckého MČR a Poháru CAMS v Cross Country OPEN, na který se již nyní všichni jezdci těší. To však ale až příští rok. Do té doby mohou zájemci a příznivci terénního motocyklového sportu využívat část veseckého areálu k pravidelným tréninkům vždy v úterý a ve čtvrtek v odpoledních hodinách.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist