Motosetkání při Aviatické pouti 100. výročí Jana Kašpara

Je to k neuvěření co mnozí z nás motorkářů dokážou pro ostatní motorkáře zařídit. Motoklub Jiry z Chrudimi před rokem oslovily organizátory Aviatické pouti v Pardubicích s nápadem motosetkání na letišti. Nápad se líbil a podařil se uskutečnit i druhý ročník při oslavách jubilejního 100. výročí našeho známého letce Jana Kašpara.

Kapitoly článku

Nápad udělat motosetkání na letišti při Aviatické pouti v Pardubicích byl exkluzivní. Motorkáři měli vjezd zdarma!!! A toho taky využilo hned první den v sobotu přes 500 motorkářů, co se přijeli podívat na tuto leteckou show po vlastní ose. A kdo o tom věděl neprohloupil. Počasí bylo luxusní po oba dva dny, žádné starosti se stáním ve frontě aut, co čekaly na zaparkování, žádné fronty na lístky, ochranka vám ještě u brány zasalutovala a parkování naproti letadlům. Člověk si připadal, že tam prostě patří a je vítán s otevřenou náručí. Kdo vydržel na letišti až do konce, což nebylo vůbec jednoduché na tom přímém slunci, mohl večer s klukama od klubu Jiry zapařit a přespat na nedaleké louce. Co jsem ale slyšel, všichni byli tak unavení, že to dlouho nevydrželi a šli brzo spát. Museli totiž druhý den opět dohlížet na organizaci a vítat další motorkáře, co využili tuhle ojedinělou příležitost.
O co že tu bylo k vidění? Posuďte sami podle fotek. Od veteránů, vojenské pozemní techniky jak staré tak i moderní až po leteckou techniku, která byla hlavním tahákem celého dne. Koukat na co bylo celý den. Jenom projít z jedné strany letiště na druhou a prohlédnout si všechny vystavené exponáty, zabralo minimálně 3 hodiny a do toho vám nad hlavami burácely motory moderních ale i starých letadel.
Jen organizace některých věcí na letišti nefungovala úplně na 100 %. Vždyť třeba nealko pivo se přestalo nalévat v sobotu už ve dvanáct, ovšem ne z důvodu, že by se tak rozhodli číšníci, ale prostě došlo. A nebylo v silách tuto skutečnost v následujícím dni napravit. Vzhledem k tomu, že slunce pralo jak o závod po oba dny a většina tam byla vozem, nezbývalo než se dát na vodu. Abych to uvedl na pravou míru, byl tam totiž jen jeden stánek Staropramene, kde se čepovalo pivo, ostatní prodejci občerstvení měli zakázáno prodávat pivo. Trošku nešťastné rozhodnutí. Tvořily se tak ohromné fronty jen u Staropramene a poptávka po pivě převyšovala nabídku.
Něco podobného se stalo i se speciální sadou poštovních známek, které byly vydány k výročí 100 let Jana Kašpara a byly vyprodány už v sobotu dopoledne v 11. hodin.
Útěchou byl nabitý program, leteckých soubojů a exhibice jednotlivých vzácných exemplářů co jste mohli vidět jak ve vzduchu tak na zemi. 
Velikou show nám předvedli Hasiči z Pražské Ruzyně se svým speciálem na hašení letadel. A nezklamali!! Během dne několikrát předvedli co vozidlo dokáže se svou hasičskou výbavou. Bohužel jen té vody bylo nedostatek, protože při plném výkonu hašení spotřebují 7000 litrů za minutu a nádrž co vozí sebou mají za cca pět minut prázdnou. Vodu jim sice místní vozili, ale nestačili zásobovat. A zájemců ať už co se chtěli nechat zchladit nebo jen kouknout bylo nekonečno mnoho. Každou chvíli se někdo ptál, kdy zase budou hasit.
Motosetkání na letišti u příležitosti Aviatické pouti se vydařil a myslím, že když poděkuji Motoklubu Jiry za všechny motorkáře, kteří tu byli ať už první den nebo ten druhý, nic tím nezkazím ba naopak. Škoda, že není takových akcí víc a lidí co dokážou pro ostatní nezištně něco zařídit a nabídnout.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):


TOPlist