globalmoto_nolan Přidat reklamu

Téma: Pes na silnici
 
21.4.2011 v 21:50
Kdo to nezažil, tak to nepochopí. Během jízdy mě vyběhl cirka 7 metrů před motem z polní cesty pes. Ačkoliv jsem se srážce snažil vyhnout, tak moto skončilo v přikopě. Škoda odhadnuta soudním znalcem na 75 táců. Nehodovka určila viníkem majitelku psa. Po několika měsících to začal prošetřovat správní orgán MěÚ. Po třech měsících vyšetřování zastavil řízení z důvodu, že nemůže prokázat majitelce psa vinu a věc odložil, že se přestupek nestal. Klasická odvolačka na kraj, kde to leželo 3 měsíce. Ve vyjádření kraje stálo, že dopravka i správní orgán vše šetřil podle § 60 odst. 11 zákona 361/2000 a to bylo špatně, protože tento se vztahuje pouze na povinnosti týkající se jízdy na zvířatech nebo vedení a hnaní zvířat. Na volně pobíhajícího psa se tento § nevztahuje.
Nehoda s volně pobíhajícím psem se má řešit jako přestupek podle § 46 odst. 2 zákona o přestupcích. Je-li to se zraněním tak podle § 49 odst. 1 písm. b) zákona o přestupcích. Takže mě nezbylo nic jiného než podat nové podání na MěÚ odbor přestupků, kde mě bylo oznámeno, že to asi těžko prošetří, protože na to mají pouze dva měsíce a nedodržely by se lhůty. Takže každého motorkáře chci upozornit na to, že střetne-li se s volně pobíhajícím psem, nikoliv vedeným, tak se nedejte obalamutit policajtama nebo správním orgánem dopravního odboru a snažte se to řešit návrhem na přestupek u přestupkové komise.

Naposledy editováno 21.04.2011 21:51:40

2 reakcí na tento příspěvek Pes na silnici

21.4.2011 v 21:58 | Nahoru | #1
A jen tak bych se chtěl zeptat, co by se stalo kdybys toho psa přejel ? (kdyby to nepřežil)

Pes na silnici

21.4.2011 v 22:03 | Nahoru | #2
Snažil jsi se psovi vyhnout nebo jsi ho nabral? V autě jsem se naučil, že malým zvířatum se neuhýbá - škody jsou, ale většinou menší než kdybych skončil ve škarpě. Na motorce zatím nic nemám, ale také jsem na ní najezdil to co jsem v autě asi nacouval tak nevím jaká je praxe a doufám, že to nezjistím

(reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:09 | Nahoru | #3

Márty- píše: A jen tak bych se chtěl zeptat, co by se stalo kdybys toho psa přejel ? (kdyby to nepřežil)

byl by mrtvej... odpovednost nese majitel a ne pes, takze pokud bys neusmrtil i majitele, tak by nesl stale odpovednost

2 reakcí na tento příspěvek Pes na silnici

21.4.2011 v 22:12 | Nahoru | #4
Já si jednou jedu na mašině a po pravým okraji vozovky běží kočka, tak jsem pro sichr radši ještě najel do protisměru, kdyby náhodou chtěla kličkovat no a ta svině těsně, než jsem jí objel, zahla a přeběhla mi před moto...Tak co no, jel jsem dál, akorát to trochu nadskočilo vpředu i vzadu (v tu chvíli mi jí bylo moc líto) a pak, když jsem koukal do zrcátka, tak si to ta mrška zdrhala dál (snad pak nikde později nepodlehla možným zraněním a přišla jen o jeden ze svých životů).

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:23 | Nahoru | #5

Mad_Cat píše: Já si jednou jedu na mašině a po pravým okraji vozovky běží kočka, tak jsem pro sichr radši ještě najel do protisměru, kdyby náhodou chtěla kličkovat no a ta svině těsně, než jsem jí objel, zahla a přeběhla mi před moto...Tak co no, jel jsem dál, akorát to trochu nadskočilo vpředu i vzadu (v tu chvíli mi jí bylo moc líto) a pak, když jsem koukal do zrcátka, tak si to ta mrška zdrhala dál (snad pak nikde později nepodlehla možným zraněním a přišla jen o jeden ze svých životů).


udělalo to flum flum a jí došly životy...
Já takto přejel kočku a 2x zajíce. Kočky nežeru,zajíci byli na smetaně.
U psa je to na majiteli,proto nechápu,jakto,že ještě neplatí?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:25 | Nahoru | #6
Mad_Cat> a od té doby si říkáš Mad Cat?

(reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:29 | Nahoru | #7

prackarr píše: udělalo to flum flum a jí došly životy...
Já takto přejel kočku a 2x zajíce. Kočky nežeru,zajíci byli na smetaně.
U psa je to na majiteli,proto nechápu,jakto,že ještě neplatí?

kamos uz 2x prejel srnku (lezici), ale jsou naky odolny, na ty to chce aspon auto, obe se zvedly a zdrhly

(reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:29 | Nahoru | #8

prackarr píše: udělalo to flum flum a jí došly životy...
Já takto přejel kočku a 2x zajíce. Kočky nežeru,zajíci byli na smetaně.
U psa je to na majiteli,proto nechápu,jakto,že ještě neplatí?



no přesně tak jak říkáš..flum flum, ale snad to přežila...

(reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:30 | Nahoru | #9

Misa90 píše: Mad_Cat> a od té doby si říkáš Mad Cat?



no to by sedělo což ..ale ne, ta si za to mohla sama, příště si bude dávat majzla.

Pes na silnici

21.4.2011 v 22:35 | Nahoru | #10
U auta co není vidět přes haupnu - přejet ! To samý na moto tyhle malý šmejdy, psi, kočky, zajíce, želvy, šneky - přejet ! Jsou z toho nejmenší škody - dodnes nechápu kámoše kterej napasoval auto do stromu kvůli koroptvi

1 reakcí na tento příspěvek Pes na silnici

21.4.2011 v 22:36 | Nahoru | #11
Porušení obecně závazné vyhlášky a nedbalostní ublížení na zdraví v takovým případě se těžko dokazuje. Jelikož ti zasraní psi a kočky nemaj čipy v nějakým oficiálním registru s majitelem tak ti nikdo nepřizná "ao ten čokl byl můj, já ho nezajistil a proto běhal po cestě a zapříčinil nehodu" ... a protože většina lidí jsou zmrdi co se nepřiznaj tak jim to nijak nedokážeš žádnou oficiální cestou ( i kdyby to byli tví sousedi a znal si je i jejich psa). Přestupek je promlčenej za rok od jeho spáchání, pokud do té doby to dotyčnýmu neprokážeš tak bohužel. Tím byhc chtěl na všechny apelovat, SERTE NA ŽIVOT A ZDRAVÍ ZVÍŘAT! Jsou to po právní stránce "jen" VĚCI! Nikdo vám nevrátí vaše zdraví a váš život a ani nic nezaplatí ani když se jim budete snažit vyhnout. Majitel si je musí zajistit a za svý věci zodpovídá, bohužel to nikdy majiteli nedokážete. V tomhle je náš právní stát pěkně v řiti. Já někde rozštípat moto tímhle způsobem tak se jen modlit že to majitel přizná (což se v 90% případů nestane) a nebo zatlačit na majitele aby se přiznal, ale jak říkám, tohle je fakt v prdeli. Zvířata, který se pohybujou mimo oplocenený pozemky (psi,kočky) a hlavně bez obojku, čipu a svýho pánečka, kterej si ho drží na vodítku by se měli střílet, ale to je dost krutý, chtělo by to nějak upravit náš právní systém natolik aby se poškozený v tomto případě dočkal spravedlnosti.

editi, je to smutný a nerad to říkám, ale když se ti majitel psa nepřizná na městským úřadě, tak neuvidíš ani kačku za zničený věci a ten dotyčnej se ti bude jen smát ... Po právní stránce nemáš šanci a věc bude po roce od jejího spáchání promlčena ... pokud můžu vyjádřit svůj subjektivní názor ... já kvůli něčímu čoklovi rozštípat moto za desítky tisíc a někoho zranit a kdyby ten majitel to zapřžel, tak tomu majiteli podpálím barák a dobře vím jak aby i ten podpálenej barák byl nakonec promlčenej že se "někomu" nepodařilo prokázat vinu.

2 reakcí na tento příspěvek Pes na silnici

21.4.2011 v 22:37 | Nahoru | #12
Bábo uhni...bábo uhni..bábo uh...(drc drc )bába zasraná..

Pes na silnici

21.4.2011 v 22:38 | Nahoru | #13
Majitelé psů jsou v tomhle jak pitomý, měl sem taky skvělej případ (i když v autě). Jel jsem vesnicí, dokonce i předpisově 50 a u krajnice šel chlap s kolem, psa na vodítku ale to vodítko chycený jen za říditka, na kole tuna harampádí a za nim snad ještě ženská. Co lepšího však psa nenapadlo než se urvat z vodítka a skočit pár metrů před haubnu a vzít to přes silnici. Já to ještě ubrzdil ale nabrala ho protijedoucí felda ....

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 22:41 | Nahoru | #14

Woko_O píše: Bábo uhni...bábo uhni..bábo uh...(drc drc )bába zasraná..





Pes na silnici

21.4.2011 v 22:42 | Nahoru | #15
edit dvakrát traktor néé

Naposledy editováno 21.04.2011 22:43:08

(reakce na) Pes na silnici

21.4.2011 v 23:21 | Nahoru | #16

Woko_O píše: Bábo uhni...bábo uhni..bábo uh...(drc drc )bába zasraná..



1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

22.4.2011 v 08:01 | Nahoru | #17
Márty-> Pes zůstal chvíli ležet, pak se otřepal a odkulhal po silnici dál. Tak jsem zavolal MP, ti ho odchytili, zjistili majitele. Mě nezbývá nic jiného, než podat stížnost na MV pro nesprávný postup úřadu.

(reakce na) Pes na silnici

22.4.2011 v 08:17 | Nahoru | #18
moucan> jn to je brutal

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

22.4.2011 v 09:24 | Nahoru | #19
editi> Abych ti mohla skutečně poradit, potřebovala bych vidět rozhodnutí Krajského úřadu, který rozhodoval o tvém odvolání.
Ve zkratce se má věc tak, že pokud Komise pro projednání přestupků rozhodla špatně, KÚ jí jistě věc vrátil k novému projednání, a KPPP se tím musí řídit. Že argumentují nějakými dvěma měsici, je blbost, musí se rozhodnutím KÚ řídit, a tedy ve věci znovu nařídit jednání,..... Pravdou je, že je pro ně jednodušší si počkat až uplyne rok ode dne spáchání přesutpku, a řízení pro prekluzi zastavit. Můžeš ale i tak dát návrh na přezkoumání rozhodnutí soudem,
A ani zastavení přestupkového řízení Ti nebrání v tom, aby ses se svým nárokem na náhradu škody obrátil na soud. Rozhodně bych to v žádném přípaně nenechala jen tak.

Jo, a ještě mě tak napadlo, že pes bývá často součástí pojištění domácnosti, takže to zkus vyřešit s majiteli toho psa přes jejich pojistku. Pokud ji mají.

Naposledy editováno 22.04.2011 09:28:57

(reakce na) Pes na silnici

22.4.2011 v 14:03 | Nahoru | #20
Hraběnka> Díky za radu, ale jde o to, že od začátku, tj. nehodovka i správní orgán-dopravní odbor nepostupovali v souladu s přestupkovým zákonem, měli totiž vědět, že nemohou postupovat podle § 60 odst. 11 silničního zákona, ale že je to věcí jiného odboru. Dle názoru právníka mám počkat, jaké vydá rozhodnutí odbor pro vnitřní záležitosti a pak podat stížnost pro nesprávný úřední postup. Je zde totiž i možnost dovolat se náhrady škody na úřadě či státu. Na občanskoprávní řízení se mohu dle právníka obrátit do tří let od vzniklé škody zaviněné jinou osobou. Děkuji všem.
Příspěvek jsem napsala jenom jako upozornění ostatním, co se jim může stát.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

25.4.2011 v 12:04 | Nahoru | #21
NIAU.no.a.co> Ty jsi fakt citově nevyzrálej dement. Asi jsi nikdy neměl někoho rád a neměl jsi nikdy i nějaký zvíře, co?

(reakce na) Pes na silnici

25.4.2011 v 22:44 | Nahoru | #22
Ota_M> Zvíře mám a nikde volně neběhá. A pokud si mám vybrat mezi přejetou kočkou co leze na silnici a zabitým člověkem na motorce (a ne jedním) tak raději zvolím přežití člověka než té kočky.

1 reakcí na tento příspěvek Pes na silnici

29.4.2011 v 09:20 | Nahoru | #23
bávo uhni ...... moooc pěkný.....
mám psa ovčáka 68kg a dva kocourky 6kg a 8kg povhopitelně se dají zohlednit v pojistce jak píše Hraběnka.. ale život člověka je určitě přednější....

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Pes na silnici

6.1.2023 v 19:28 | Nahoru | #24

(reakce na) Pes na silnici

6.1.2023 v 19:43 | Nahoru | #25
FORDKUGA> jsi rekordman….po 12 letech

Pes na silnici

6.1.2023 v 19:56 | Nahoru | #26


Tak kdyz se to tu obnovilo...verim, ze urcite nekomu vbehli pod moto...

1 reakcí na tento příspěvek Pes na silnici

7.1.2023 v 07:12 | Nahoru | #27
Rozdíl mezi přejetým psem a přejetým cikánem? Před psem je brzdná dráha...

(reakce na) Pes na silnici

7.1.2023 v 07:55 | Nahoru | #28
dewwil>

Pes na silnici

7.1.2023 v 14:17 | Nahoru | #29
Náhodou ale i cikán může být nejlepším přítelem člověka

Pes na silnici

16.8.2023 v 19:46 | Nahoru | #30
Ale houby, přestupek se dle zákona nestal. Nicméně ty jsi měl podat civilní žalobu na majitelku psa a žádat jí o úhradu škody. Ale důkazní břemeno je na tvé straně. Musíš prokázat výši škody, což fotkami a fakturami ze servisu bys prokázal snadno. Ale musíš prokázat i to, že to způsobil ten konkrétní pes - třeba palubní kamerou nebo kamerou v obci, svědectvím očitého svědka, přiznáním té dotyčné paní... Pokud bys obě prokázat a paní by měla pojištění odpovědnosti (pojistku na blbost), tak by to za ní zaplatila její pojišťovna, pokud ne, musela by to zálovat ona.

Naposledy editováno 16.08.2023 19:47:37
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist