globalmoto_duben_nolan




Vybíráme rukavice na motorku

Možná si říkáte, proč o takovéto samozřejmosti psát článek? Vždyť je to jednoduché, vezmu ty kožené černo-červené a jdu. Jenomže druhů rukavic je snad víc než druhů motorek, a špatně nemusíte vybrat jenom druh a velikost, nýbrž i střih nebo materiály. To máte dlouhé, krátké, textilní, kožené, odvětrávané, zateplené, s membránou…

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Jednu věc asi nikdy nepochopím: jak je možné, že potkávám tolik motorkářů, kteří jedou bez rukavic? Venku je 12 stupňů a mě zdraví borec na novém R 1250 GS holou rukou. U uživatelů levných malých skútrů, kteří si pořídili dojíždědlo do práce a na nákupy a jediné, do čeho ještě byli ochotni investovat, byla helma z hypermarketu za tisícovku, to můžu hodit na jejich neznalost či lakotnost, ovšem u motorkářů sedlajících velké stroje mi to prostě hlava nebere. I když se někdy sám nechovám jako vzor bezpečné jízdy a na malý skútr doma na vsi skočím v oděvu, za který bych zasloužil jednu za ucho, tak vždycky na sobě mám dvě věci z bezpečnostní výbavy: helmu a právě rukavice. Protože když z toho skútru někde vystoupím na štěrku v rychlosti chůze, první, co strčím před sebe, jsou ruce. A pokud by to bylo v rychlosti vyšší, je poměrně vysoká pravděpodobnost, že budu buď jako hadrová panenka, která rozhazuje rukama nohama do stran a pěkně si je dobije, anebo že mi ta ruka někde zůstane. S tím mám nechtěné zkušenosti, už mi prst pod řídítkem u motorky klouzající se po silnici zůstal a děkuji, znovu se do vnitřku svého kloubu a kosti dívat nechci. A to jsem měl rukavice, ovšem kvality nevalné a ochrany minimální. Navíc cokoli se vám stane s rukama, a stačí jen odřenina, vždycky je to protivnost, o které víte každou vteřinou. Zafačovanou mokvající, případně zasádrovanou rukou si ani neutřete zadek…

Není to ale jenom ochrana při havárii, proč je vhodné bez rukavic nevyjíždět, přeci jenom sebou nikdo (s výjimkou hodně přemotivovaných závodníků všech kategorií) nemlátí o zem při každém nasednutí na motocykl. Je to v první řadě komfort a v druhé s tím související pasivní bezpečnost. Venku sice může být 20 stupňů, ale když potom jedete stovkou, pocitová teplota je taková, že se klepete jako drahý pes a ruce vám rychle prochladnou. Jak jste na tom v tu chvíli se schopností citlivého dávkování plynu, spojky a brzdy, asi netřeba zdůrazňovat. Když tohle budete dělat dlouhodobě, jen těžko se vyhnete následkům a dost pravděpodobně rozšíříte řady revmatiků. A už jste někdy dostali přes prsty kamínkem, co odletěl od auta před vámi? Nebo nenaloženým čmelákem, který si řekl, že tentokrát zkusí neuhnout? Jestli ano, bez rukavic už na motorku nesedáte. Jo a zjistili jste už, jak strašně vám vibrují řídítka, když je chytíte holýma rukama, zatímco v rukavicích o tom skoro nevíte? Ne, bez rukavic prostě ani ránu. Ale jak je vybrat a jaké chtít?

Z čeho se vyrábějí

Dilema, jestli kůži nebo textil, zažijete i u rukavic. A často je to i kombinace obojího, rozhodně častěji než u oblečení – převážně textilní rukavice jsou na důležitých místech vyztužené trvanlivější kůží, kožené rukavice mají textilní panely pro lepší odvětrání a usazení na ruce. Textil (jde o různé druhy) se používá hlavně na rukavice pro ostré offroadové použití, krátkých letních rukavic a u turistických rukavic, velice často zateplených, protože si lépe rozumí s teplou výplní a případnou klimamembránou. Také kůže se na výrobu rukavic používá více druhů. Samozřejmě se objevuje i syntetická, nicméně častěji narazíte na pravou. Nestárnoucí klasikou je hovězina, která potěší cenou, ovšem ta je s ohledem na odolnost poměrně tlustá a tím pádem i hůře ohebná než další druhy, takže se používá třeba jen na vybrané části. U dražších rukavic se často setkáte s klokaní kůží, nebo s kůží kozí, která je ještě jemnější, ale více se vytáhne, a také s kůží ovčí. Všechny tyto kůže mají skvělou odolnost proti prodření a jsou přitom měkké a tvárné, což přesně u rukavic chcete. Také proto neplatí, že sportovní rukavice jsou nepohodlné, naopak, ty drahé jsou na rukách často příjemnější než nějaké textilní turistické.

U rukavic se ještě občas setkáme s kůží rejnočí, ta se ale nepoužívá na celé rukavice, nýbrž nejčastěji v oblasti dlaně na tzv. hráškové kosti. To je ta, kterou mají všichni kancelářští otlačenou na pravé ruce od toho, jak drží v ruce myš. Rejnočí kůže je totiž pokryta takovými malými bublinkami, které jsou velice tvrdé a kluzké, a ruka vám tedy při dopadu na dlaň má tendenci po povrchu spíše podjíždět, než že by se zarazila. Na ochranu hráškové kosti ovšem používají výrobci i plast nebo karbon, pokud zde není pouze nějaký měkký chránič, čímž se dostáváme k dalším materiálům, které na rukavicích můžeme najít. Právě z pevného plastu nebo karbonu bývají i chrániče na pěstích a článcích prstů, některé modely mají i kov. Zvnějšku najdeme často i gumu, neboť spousta rukavic má integrovaný stěrač – krátký kousek břitu na ukazováčku nebo palci, kterým si otřete mokré plexi. Uvnitř rukavic najdeme často kevlarové podšití, u zimních rukavic potom nějakou tu tepelnou výplň a v rukavicích odolných proti vodě nechybí klimamembrány, a to buď vlastní výroby, nebo od více (Gore-Tex) či méně uznávaného výrobce.

Když už jsme nakousli vnitřek rukavic, nesmíme zapomenout na cedulky – ne snad kvůli materiálu jako kvůli tomu, co se na nich píše. Měli byste tam totiž najít starý známý piktogram s panáčkem na motocyklu, který říká, že si kupujete certifikovaný motocyklový oděv a ne nějaké rukavice na pletí zahrádky. Že do toho nikomu nic není? Omyl, třeba ve Francii jsou rukavice povinnou výbavou motocyklisty a za jiné než certifikované vás čeká flastr.

Jak mají sedět

Jako druhá kůže, ne? Inu, není to úplně jednoduché. Pár let jsem strávil v rukavicích, které mi byly malé, a proklínal se každou jízdu, a stejně tak jsem už dvakrát u teplých rukavic chtěl měnit za menší, než jsem se přesvědčil, že zvolená velikost je správná. Vybrat špatnou velikost rukavic je snazší než vybrat tu správnou.

Jako u všech jiných částí motocyklového vybavení platí, že není nad osobní zkušenost při výběru, prostě žádný internet vám nenahradí, když jdete a rukavice si vyzkoušíte. Označení velikosti berte vyloženě orientačně, už se mi stalo, že od stejné značky mi jeden model rukavic padl jako ulitý a do druhého jsem se ve stejné velikosti ani nedostal. A klíčová informace: rukavice zkoušejte s pokrčenými prsty! Ideálně, když na prodejně mají motorku, nebo když si můžete jít vyzkoušet ven, jak se vám budou držet vaše řídítka. Nebo aspoň chyťte smeták, to je jedno, zkrátka to, že vám rukavice perfektně sedí, když máte ruku nataženou, znamená jediné, a sice že vám jsou malé. Takhle jsem to taky kdysi vyzkoušel, líbily se mi, byly za dobrou cenu, a jak jsem dopadl… Až když sevřete ruce v pěst a nikde vás nic netáhne, ani vám příliš nepřečuhuje (prsty), je to dobré. Že je nejlepší, zkoušet rukavice spolu s oblečením, v němž jezdíte na motorce, snad není třeba zdůrazňovat. Ono se totiž klidně může stát, že si koupíte rukavice a doma zjistíte, že je jejich manžeta tak úzká, že ji nepřetáhnete přes rukáv, anebo u krátkých, že se vám perou se zakončením bundy a je to nepříjemné.

Záleží dost na střihu, v zásadě se dá říci, že velikost zkoumáme ve dvou místech, a to v dlani a přes prsty. Co se dlaňové části týče, tady vám rukavice nesmějí být moc široké, jinak vám na rukách budou cestovat a budou se hrnout v dlani, ale nesmějí vás ani svírat. Dobře si také pohlídejte délku dlaňové části, aby vám zápěstí rukavice sedělo se zápěstím vaším, nesmíte mít stahující pásek někde na hráškové kosti. U prstů je to tak, že do stran kůže třeba trochu povolí, pokud cítíte, že jsou vám rukavice těsnější (nesmí to svírat moc), ale na délku ani omylem, takže počítejte s tím, že při natažených prstech vám budou rukavice jakoby delší, ale po zavření ruky vás nesmí žádný prst táhnout. Když vám bude pár milimetrů přebývat, ničemu to nevadí. Motocyklové rukavice se často šijí už předzavřené, čili že dlaňová část prstů je delší než hřbetní. A jsou i značky, které vám dokáží nabídnout rukavice s prodlouženými nebo naopak kratšími prsty. Ve finále, když máte dobrou velikost dlaně i prstů, si dobře vyzkoušejte, aby vás někde netlačil šev, klasicky přes nějaký kloub – někdy stačí, když tam máte nějaký ozdobný prvek, a po hodině v sedle šílíte z otlaků.

Různé druhy

Už jsme to nakousli na začátku: krátké, dlouhé, textilní, kožené, odvětrané, teplé, na sporťáky, na cesťáky, na skútry, zkrátka druhů rukavic je prostě obrovské množství, a to se ještě v rámci každé kategorie můžeme dál dívat po ceně, výbavě, ochraně, materiálech… My jsme si na ukázku vzali 18 párů rukavic od dvou značek, které jsme pracovně rozdělili do čtyř skupin, přičemž jak sami záhy pochopíte, je to opravdu jenom základní výběr, na kterém chceme demonstrovat, jak moc je svět motocyklových rukavic široký.

Krátké stylové

Čopráci jsou jednou ze skupin, která na rukavice tak úplně nehledí. V létě je často potkáte bez rukavic, nebo v nějakých krátkých bezprstových s obnaženými klouby. Přitom i na choppery a cruisery se dělají pěkné rukavice, které vypadají stylově. Nejčastěji jde o krátké, končící kousek za zápěstím. A nejsou to jenom rukavice pro milovníky třásní, na své si v této kategorii přijdou i majitelé kafáčů, scramblerů a dalších stylovek.

Pro ty, kdo preferují maximální cit a dojem, že na rukách nic nemají, jsou určeny rukavice Held Emotion Evo. To je takový úplně základní model z měkoučké kozí kůže za 1650 Kč, které mají měkké chrániče na hřbetu ruky a kloubech, dvouvrstvou dlaň a krátkou manžetu se stahováním na suchý zip. Když se podíváte pozorně, zjistíte, že švy na prstech jsou zvenčí, takže vás uvnitř rukavice netlačí. Tohle řešení najdete i na dalších rukavicích.

Je to případ také modelu Held Burt, který ukazuje, že i stylovky mohou být bezpečné. Jedná se o silně odvětrávané kožené rukavice, které mají na pěstech pevné chrániče a na prstech měkké. Opět jsou vyrobené z kozí kůže, na prstech doplněné o elastické panely, aby se prsty snáze ohýbaly. Z vnitřní strany najdete na špičkách ukazováčků úpravu pro dotykové ovládání mobilního telefonu nebo navigace, což je vychytávka, která se vyskytuje poměrně často – přeci jenom dotykový displej je součástí života většiny z nás. Dříve jste na koncích prstů měli protiskluzové prvky, by vám neklouzaly prsty z páček… Zajímavostí je stěrač na ukazováčku levé ruky. Za tyhle rukavice zaplatíte 2200 Kč.

Že i ve velkém horku můžete oblékat rukavice, které vás ochrání, a přitom neomezují, ukazuje třetí model stylovek, Held Desert 2 za necelých 2,5 tisíce korun, dostupný v pánských i dámských velikostech. Tohle jsou ultra odvětrané rukavice s velkým zastoupením jakéhosi 3D meshe, ovšem na bezpečnost se tu nerezignovalo. Na kloubech hřbetu ruky je pevný chránič, chráněné jsou i prsty, vyztužený je malíček a dlaň je z klokaní kůže. Jak ten pevný chránič na pěsti, tak v dlani

Krátké sportovní a dobrodružné

U krátkých rukavic zůstaneme, jenom se přesuneme k jiným strojům. S boomem motocyklů kategorie Adventure vyvstala také poptávka po krátkých textilních rukavicích, které nabídnou lepší ochranu než obyčejné motokrosové „hadráky“. Stejně tak jsou teď docela v oblibě sportovní rukavice v krátkém provedení, které si v létě vezmete klidně na Super Duka. Ochrana je podobná jako u dlouhých rukavic, jen chybí ta dlouhá manžeta.

Když se podíváme na ty dobrodružné rukavice, takovým základem by mohly být Held Hamada za 1850 Kč. Zejména na námi vybrané tříbarevné variantě (sedí jak ke GS, tak k Africe, jsou ale i jiné barvy, dokonce růžové dámské) jasně ukazují, že vycházejí z motokrosových, vnější část je textilní. Na prstech najdeme jen jednoduché gumové chrániče, ovšem klouby pěsti vám kryje už chránič pevný a při bližším ohledání najdeme i zesílený malíček. Vnitřek rukavice je z úplně jiného těsta, tady hraje prim kozí kůže, na ukazováčku a prostředníčku obohacená o silikonové protiskluzové prvky, v dlani potom o chránič hráškové kosti v imitaci rejnoka (SuperFabric). Také tyhle rukavice nabídnou stěrač, víc než na déšť to ovšem bude kvůli otírání plexi od nečistot v terénu. Praktickou vychytávkou jsou v dlaňové části našité pásky, za které rukavice snadno natáhnete na ruce.

Ovšem i mezi dobrodružnými rukavicemi najdeme sofistikované modely, jako je třeba Held Sambia Pro. Za ty zaplatíte bezmála tři tisíce korun, ovšem dostanete vymakané a extra odvětrané rukavice s poměrně vysokou mírou bezpečnosti – na hřbetu ruky je odvětraný velký plastový chránič, plasty jsou i na prstech, dlaň je dvojitá opět s kluzným povrchem na hráškové kosti, nechybí plastové zesílení v přechodu na loketní kost. Tyhle rukavice mají perforaci úplně všude, kde to jen jde, takže v nich opravdu vedro nebude. Co nás zaujalo, že prsty na prázdné rukavici vypadaly hodně zahnuté, ale po nasazení na ruku seděly jako ulité – ono při jízdě je také úplně rovně nemáte.

Pojďme na sportovní kožené rukavice. Dainese X-Ride za 3870 Kč jsou dalším příkladem toho, že pravidelná geometrie není to, čím by se člověk vyznačoval, a výrobci si to uvědomují. Vidíte to na chráničích pěsti, které Italové nazývají Ergo-Tek. Jsou kovové, potažené kůží, a hlavně to není jednolitý chránič se čtyřmi boulemi v pravidelných rozestupech, nýbrž dva samostatné plus jeden dvojitý, což více respektuje fyziologické náležitosti lidského těla. Co se ochrany malíčku týče (tenhle prst je prostě prevít, vždycky se někam přimotá), vede si Dainese svůj způsob. Spousta výrobců spojuje malíček s prsteníčkem, u Dainese jsou všechny prsty samostatně, akorát že na malíčku je tzv. DCP Distortion Control, vlastně takový lamelový chránič, kdy vám na sebe doléhající jednotlivé části zabrání úplnému otočení. Tedy aspoň teoreticky. V dlani potom najdete plastový chránič hráškové kosti, prostě plně vybavené sportovní rukavice do horkých letních dnů, jak ukazuje velká míra perforace.

Ještě sportovnější model rukavic je Dainese Sector Short, zde ve verzi VR46 zastupující oblíbenou kolekci Valentina Rossiho. Tady se můžete těšit na velký karbonový chránič pěsti, plastové chrániče prstů i hráškové kosti a kombinaci kozí a umělé kůže na vnitřní a ovčí kůže na vnější straně. Letnímu provozu kromě krátkého provedení odpovídají i síťované větrací panely, ovšem taky za tyhle rukavice zaplatíte bezmála 4400 Kč. Holt technologie něco stojí a na tom, že rukavicím chybí dlouhá manžeta, už toho moc neušetříte.

Dlouhé sportovní a cestovní

Tohle je zřejmě největší kategorie, pod kterou si můžete představit kožené dlouhé rukavice od těch s minimální ochranou až po takřka pancéřované. Hranice mezi cestováním a sportováním je velice tenká a je rozhodně potřeba rukavice vyzkoušet, než sportovní odsoudíte kvůli tomu, že budou kvůli většímu množství pevných chráničů nepohodlné. Ona to totiž vůbec nemusí být pravda. Je to ale také hodně o ceně, neboť lepší ochrana rovná se zákonitě vyšší cenovka.

Pojďme od rukavic, které můžeme označit za sportovně cestovní. Jde o model Held Revel 3.0 za velice rozumných 2,5 tisíce korun, který je kromě různých barev (tyhle jsou dost sportovní, ale seženete i decentní černé) dostupné také ve verzi s prodlouženými nebo zkrácenými prsty. Jedná se o letní rukavice s perforací, které mají plastový chránič pěsti, měkké chrániče prstů i loketní kosti a chrániče dlaně. I v téhle cenové relaci už dostanete kozí kůži. Příjemný je stěrač na ukazováčku.

Ten má i vyšší a jednoznačně sportovnější model od Heldu nazvaný Evo-Thrux 2 za 3250 Kč. I tyhle rukavice dostanete ve zkráceném nebo prodlouženém provedení, na své si přijdou také slečny, které mají své vlastní velikosti. Tady dostanete podstatně lepší ochranu, plastové chrániče jsou i na prstech a na manžetě směrem k loketní kosti. Kombinace kozí a klokaní kůže zajistí ještě lepší usazení na ruce.

Když jsme nakousli ty slečny… Ty to mají v motocyklové konfekci tradičně trochu horší, nicméně dobrou zprávou je, že s nimi jednotliví výrobci počítají, jenom si zkrátka nepořídí každý model i v dámské variantě a často jsou odkázány k nákupu malých pánských velikostí, kde sice sedí délka, ale často nesedí šířka. Jedním z čistě dámských modelů, který by měl sednout na útlou dívčí ručku, jsou rukavice Dainese Carbon 3 Lady v tyrkysovo-černé kombinaci za něco málo přes 3600 Kč. Také tohle jsou sportovní rukavice z kombinace kozí kůže zespodu a ovčí kůže shora, doplněné o karbonový chránič pěsti a plastové chrániče kloubů.

A teď už něco opravdu sportovního. Dainese Druid 3 jsou rukavice, z kterých sálají okruhy a kolena zabořená do asfaltu. S cenou 4840 Kč je to taková střední třída sportovních rukavic, ovšem s velmi dobrou výbavou. Hřbet ruky i prsty mají karbonové chrániče, je tady i spousta měkkých chráničů a na malíčku opět najdeme ten „lamelový“ chránič. V dlani je plastový chránič hráškové kosti a protiskluzová úprava v místě, kde držíte gripy.

Jestli se vám rukavice za pět tisíc zdají drahé, tak snad ani nečtěte dál. Protože tady máme lahůdku, top model od Dainese nazvaný Full Metal 6 a ještě ve verzi VR46, za které dáte bezmála 12,5 tisíce korun! Ale tady je prostě všechno, co můžete chtít. Velice jemná kozí kůže, úplně všude karbonové chrániče a na hřbetu ruky a kloubech pěsti dokonce titanové. Všude potom najdete kevlarové nitě. A zajímavý je i tvar. Že se vám zdá, že ty rukavice jdou nějak do banánu? Tak to se vám nezdá, límec je skutečně zahnutý. To proto, že se tady počítá se sportovní okruhovou jízdou a vysedáváním hluboko do zákrut, při čemž máte zápěstí výrazně ohnuté.

Dlouhé proti nepřízni počasí

Kdo jezdí jenom na krátké projížďky za slunečného počasí v létě, ten asi dál číst nemusí. Ovšem pokud vás nějaké ty rozmary nezastaví, nebo před sebou máte vícedenní dovolenou s nejistou předpovědí, určitě byste si měli pořídit i rukavice odolné proti vodě, případně i zateplené. V promočených rukavicích se zkřehlými prsty stojí jízda za starou bačkoru po stránce komfortu i bezpečnosti. Zejména u zateplených rukavic pozor na správný výběr velikosti, sice se vám budou zdát velké, ale je to právě ta jejich nadýchanost, která dělá teplo. Tady obzvláště oceníte dlouhou manžetu s dobrým stahováním.

My začneme ale těmi nezateplenými. Vyloženě letními nepromokavými rukavicemi jsou Heldy model Score 4.0 Gore-Tex s cenou lehce pod čtyřmi tisíci. Není to málo peněz, na druhou stranu už v názvu vidíte, co je uvnitř za membránu, a ta prostě něco stojí (a taky za to stojí). Rukavice samy o sobě jsou příjemně měkké a lehké, jde o sportovní model v kombinaci kozí kůže a strečové látky, takže se hodí spíše do teplejších deštíků, a ochrana je zde vyřešena pevným chráničem kloubů na hřbetu a imitací rejnoka (textilie Superfabric) zespodu. Výhodou je opět možnost výběru velikostí se zkrácenými nebo prodlouženými prsty a také dámské varianty.

Hodně zajímavě vypadá model Held Air´n´Dry. To jsou rukavice „2v1“, kdo umí anglicky, ten tady vidí vzduch a sucho. Tohle že mají být nepromokavé rukavice? Jasně, i tady je Gore-Tex (při ceně 5,5 tisíce nic jiného nečekáte), ovšem jsou to rukavice se dvěma vstupy. Vlastně takové dvě rukavice v sobě. Když je sucho, lezete do otvoru blíže k dlaňové části a máte krásně odvětranou dlaň z klokaní kůže, ovšem když začne pršet, zastrčíte ruce do druhého otvoru blíže ke hřbetní části a v tu ránu je máte v „goráči“. Takhle to vypadá trochu krkolomně (nebo spíš rukolomně), ale podívejte se na video, tam je to vidět dobře.

Tohle byly rukavice do tepla, ale ona ta voda často souvisí i s výrazným poklesem teplot. Potom přijde čas na textilní zateplené rukavice s membránou. Kdo hledá vyloženě teplé, avšak spolehlivě voděodolné řešení pro krátké projížďky třeba na skútru, tomu postačí rukavice Dainese Como s kratší neoprenovou manžetou za 2660 Kč. Ty mají akorát měkké chrániče zvenčí a zesílení dlaní zevnitř, takže ochrana vyloženě základní, ovšem sází na své užitné vlastnosti pro jízdu v nepohodě, takže uvnitř najdete Gore-Tex, zateplení Deflix a na palci stěrač.

Nepromokavé rukavice v sobě ovšem nemusejí mít vždy jenom drahý Gore-Tex. Dainese má svoji vlastní membránu D-Dry, kterou známe i z oblečení, a za hodně zajímavých 2300 Kč můžete mít model Tempest D-Dry Long, což jsou dlouhé zateplené nepromokavé rukavice cestovního charakteru, které kombinují umělé kůže s textilem a na hřbetních kloubech nabídnou plastový chránič.

Pokud jezdíte i v teplotách, kdy se tučňák začíná shánět po šále, koukněte po nějakých pořádných zateplených rukavicích. Je to jednoduché, vypadají skoro jako lyžařské, mimochodem Dainese má kromě motocyklového sortimentu i ten lyžařský. Rukavice Scout 2 Gore-Tex jsou ale opravdu motorkářské, o čemž svědčí pevné chrániče na pěsti i kloubech prstů, hrášková kost má opět plastový chránič. Zvnějšku je klasicky textil, v dlaňové části potom najdete kombinaci umělé a kozí kůže. Manžeta je extra dlouhá, membránu tvoří již zmíněný „goráč“ a jako výplň je zvolen Primaloft známý z lyžařského vybavení. Tyhle rukavice stojí lehce přes 4100 Kč a prásknu na sebe, že po tomhle natáčení jsem je už nevrátil. Mně je na ruce pořád zima, a když jsem je tak viděl…

Zateplené a nepromokavé rukavice ovšem nemusejí být vždy jenom textilní turistické. Dainese nabízí i kožený model Universe Gore-Tex, což jsou vyloženě sportovně laděné rukavice do horšího počasí. Kozí a umělá kůže, pevný chránič pěsti, plastový na hráškové kosti, to je vše pro případ, že byste šli k zemi, a stěrač a reflexní prvky zase zabraňují, aby k tomu došlo. Zajímavostí je dvojité stažení manžety, stejně jako nečekaně příznivá cenovka (na „goráč“) lehce přes 3,5 tisíce korun.

Návleky přes a pod rukavice

Pokud vám to rozpočet nedovoluje, nebo prostě máte pocit, že dvoje rukavice jsou zbytečný luxus, a přesto byste rádi jezdili i za horšího počasí, existují i alternativní řešení v podobě návleků přes a pod rukavice. Held dělá do chladnějšího počasí slaboučké vnitřní rukavice za cenu lehce přesahující čtyři stovky korun, které byste měli v pohodě dostat do běžných rukavic. Když víte, že se budete vracet večer či v noci, kdy teploty klesnou z odpolední dvacítky klidně do jednociferných hodnot, je to snadné řešení. Ovšem pozor, Held dělá i vnitřní rukavičky za devět stovek, které jsou z materiálu Gore-Tex Infinum Windstopper, tedy nepromokavé a především neprofouknutelné!

Rychlým a nenáročným řešením pro deštivé dny, kdy si ani v membránových rukavicích nejste jisti suchem, jsou vrchní návleky. Ten nejzákladnější model od Heldu stojí čtyři stovky a jde o dlouhé jednovrstvé „palčáky“ s elastickým zakončením. Sofistikovanějším řešením jsou návleky Dainese Rain, což jsou dvouvrstvé „prsťáky“ s elastickou stahovací šňůrou za zápěstím a protiskluzovou úpravou v dlani. Za ty už dáte tisícovku. Záležitostí pro fajnšmekry, kteří jedou třeba do Norska nebo na Island a vědí, že ze 14 dnů jim bude 12 pršet, a tudíž potřebují opravdu vysoce funkční řešení, jsou návleky Held Rain Pro Skin OutDry. Za ty dáte značných devatenáct stovek, ale také za ně dostanete návleky s protiskluzovou dlaní a stěračem a především nalaminovanou membránou OutDry na nepropustné textilii.

Jak vidíte, výběr rukavic není žádná sranda, těch druhů je strašně moc, i když necháme stranou návleky. Na začátku je třeba si ujasnit jako u každé části motorkářova vybavení, jak jezdím, kde jezdím, kdy jezdím, jakou chci ochranu proti úrazu a počasí a kolik do toho chci vrazit peněz. Kdo jezdí spíše méně, ten si vystačí s jedním párem rukavic, kdo jezdí naopak pořád a ještě motorky střídá, ten časem skončí u více párů. Každopádně vždycky jsou aspoň nějaké rukavice lepší než žádné!

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 60 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Z1000SX_Petr přispěl 30 Kč
ZdenalH přispěl 30 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist